Veidojam mājās līdzsvara joslas un takas zīdaiņa attīstības veicināšanai!

“Lai veicinātu bērna fizisko attīstību, tai skaitā, rāpošanu un staigāšanu, vecāki mājas apstākļos var bērnam veidot rāpošanas un staigāšanas takas un šķēršļu joslas,” iesaka sertificēta fizioterapeite Jekaterina Bovtramoviča.
No mājās atrodamajām lietām takas var veidot no stabilām kastēm, autiņbiksīšu iepakojumiem, pakaviņiem griķu spilveniem, dīvāna cietajiem spilveniem u.c. lietām.

FOTO: Shutterstock.com

No mājās atrodamajām lietām takas var veidot no stabilām kastēm, autiņbiksīšu iepakojumiem, pakaviņiem griķu spilveniem, dīvāna cietajiem spilveniem u.c. lietām.

Lai izveidotu joslas bērna fiziskās attīstības veicināšanai, ir iespējams iegādāties 

dažādus palīgmateriālus, piemēram, sensoros paklājus, mīkstus dažāda izmēra un veida klučus, līdzsvara virsmas. 

“Materiālu pastaigu takai obligāti nav jāpērk, skatiet, kas ir pieejams mājās, jo noteikti atradīsies alternatīvas! 

Galvenais, lai tās ir stabilas un drošas bērnam,” rosina fizioterapeite, “Rimi Bērniem” eksperte Jekaterina Bovtramoviča. No mājās atrodamajām lietām takas var veidot no stabilām kastēm, autiņbiksīšu iepakojumiem, pakaviņiem griķu spilveniem, dīvāna cietajiem spilveniem u.c. lietām. Tāpat pa dienu var no bērna gultiņas izņemt matracīti un likt to istabā uz grīdas, lai mazulis uz tā var rāpot augšā un lejā.

 


Šķēršļu josla rāpošanas veicināšanai. Joslu veido no dažāda augstuma stabilām virsmām. Joslā var iekļaut arī kādu taktilu, aptaustāmu virsmu – piemēram, ar nelielām pumpiņām, rieviņām. 

  • Piemērotais vecums: ap 6-8 mēneši – mazuļiem, kas mācās vai tikko sākuši rāpot. 
  • Ieguvums: šķēršļu josla trenē iegurņa mobilitāti, attīsta rāpošanas prasmes, veicina nostāšanos četrrāpus pozīcijā, piemēram, ja bērns vēl tikai lien. Trenē līdzsvaru, koordināciju, balansa spējas.

 

 

Sensorā pastaigu taka – pēdu muskuļu un sensoro spēju attīstībai. Taku veido, izvēloties dažāda seguma virsmas, piemēram, paklājus ar pumpiņām, rievām, izciļņiem u.c. Var izmantot veikalā nopērkamus sensoros paklājus – tos var uzglabāt bērna istabā, lai takas var veidot pēc savas izvēles, tādējādi veicinot arī domāšanas attīstību. Tāpat var izmantot arī dabas materiālus, piemēram, čiekurus, zīles, akmentiņus, smiltis. 

  • Piemērotais vecums: 1-2 gadi, kad bērns ir sācis staigāt – takas iziešana neprasa ļoti labu līdzsvaru.
  • Ieguvums: attīsta pēdu muskuļus, masē pēdas aktīvos punktus. Veicina sensoro attīstību. Vecāki var aicināt bērnu pa taku staigāt uz pirkstgaliem, papēžiem, pēdu malām.
  • Svarīgi: pa taku jāstaigā ar basām kājām.
Reklāma
Reklāma

 

 

Staigāšanas josla – līdzsvara treniņam un plakanās pēdas profilaksei. Joslu veido no dažāda seguma līdzsvara virsmām, piemēram, “ežiem”. Nostāšanās uz tiem trenē gan līdzsvaru un balansu, gan pēdu muskuļus. 

  • Piemērotais vecums:  2-3 gadi, kad bērns jau stabili un patstāvīgi staigā. 
  • Ieguvums: līdzsvara, mobilitātes un stabilitātes trenēšana. Plakanās pēdas profilakse, attīsta pēdu muskuļus, pēdu kontroles spējas.

 


 

Papildini šķēršļu joslu ar tuneli! 

Takas vari papildināt ar rotaļu tuneli! Novērots, ka tas patīk gan rāpotājiem, gan dažāda vecuma staigātājiem. Tunelis ierobežo telpu, un tas bērnam patīk. Ja mazais baidās līst tam cauri, tad, saņemoties un izejot to, mazais var justies kā uzvarētājs – jo uzdevumu ir paveicis.

 

Foto: Artūrs Ķipsts, “Mammamuntetiem.lv”

Saistītie raksti