Jaundzimušais pavasarī – pirmās pastaigas un citi padomi

Kad ģimenē ienāk bērns, jaunajiem vecākiem uzrodas virkne jautājumu – kā ģērbt bērniņu, ejot ārā; kad vest pirmajā pastaigā un cik ilgi; vai pavasara vējā mazais neapsaldēsies un virkne citi "vai", "kā" un "kad". No šiem jautājumiem izvairīties neizdodas pat tiem, kuri gaidību laikā cītīgi apmeklējuši topošo vecāku kursus. Jo tad, kad viss ir pa īstam, uzrodas arvien jauni nezināmie.
Biežākās jauno vecāku bažas ir par mazuļa ģērbšanu un pastaigu ilgumu. Padomos dalās ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava.

FOTO: Shutterstock.com

Biežākās jauno vecāku bažas ir par mazuļa ģērbšanu un pastaigu ilgumu. Padomos dalās ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava.

Rakstu sēriju “Bērns un pavasaris” atbalsta BENU Aptieka.

 

Pavasaris ir patiesi krāšņs laiks, kad ienākt šajā pasaulē – daba mostas, visapkārt sāk plaukt un ziedēt, pēc garās ziemas saulīte mīlīgi glāsta, arī vīrusi sāk atkāpties, un tā vien šķiet, ka ikkatrs dabas pleķītis steidz sveicināt mazo, tikko pasauli ieraudzījušo bērniņu. Taču, lai pavasaris tiešām būtu draudzīgs jaundzimušajam, vērts ielāgot dažas nianses.

 

Biežākās jauno vecāku bažas ir par mazuļa ģērbšanu un pastaigu ilgumu. Padomos dalās ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava. 

 

Pirmā pastaiga. Ja bērniņš ir vesels un pirms došanās mājās no stacionāra vecākiem netika sniegti kādi īpaši norādījumi, tad jaundzimušo var vest laukā pastaigā jau nākamajā dienā pēc atbraukšanas mājās. “Pirmajā dienā gan to nevajadzētu darīt,” saka ģimenes ārste, “bērniņam var būt par daudz kairinājumu, jo arī došanās mājās no stacionāra viņam ir liels piedzīvojums.” 

 

Pirmo pastaigu ilgums. Pirmās pastaigas vajadzētu plānot labos laikapstākļos un sākt ar pusstundu, pakāpeniski katru dienu pagarinot pastaigas laiku. 

 

Ja laiks ir vēsāks, tad pirmajā dienā pietiks ar 20 minūšu ilgu pastaigu. 

 

Kā ģērbt jaundzimušo pastaigās. Tā kā zīdaiņiem vēl nav attīstījusies termoregulācija, mazulis var gan nosalt, gan pārkarst. Visvieglāk būs vadīties pēc daudziem zināmā principa – viena kārta vairāk kā pieaugušajam. 

 

  • Ratos bērniņam pietiks ar jau minēto vienu kārtu vairāk un sedziņu, ja vien kombinezons nav ļoti biezs, ko pavasarī nevajadzētu. Vislabāk izmantot starpsezonu kombinezonu, zem kura uzvilkts bodijs ar garām piedruknēm un rāpulītis. Ja gadās kāda vēsāka diena, var uzvilkt arī jaciņu, un noteikti jāraugās, lai cepure nosedz mazuļa ausis. Tāpat jāraugās, lai kakliņš ir siltumā un jāvelk cimdiņi, ja vien kombinezonam tādu nav. Guļošu jaundzimušo, ja nepieciešams, var piesegt ar pledu vai sedziņu, bet var lietot arī starpsezonas ratu maisu, kas pasargās bēnriņu no vēja.
  • Slingā jāievēro tas pats princips, kas ratos, tikai par vienu kārtu mazāk, jo bērniņš saņem siltumu no mammas vai tēta, kas viņu nes cieši sev klāt, kā arī pats slings kalpo kā viena apģērba kārta. Pavasarī gan jāraugās, kādi ir reālie laikapstākļi, lai saprastu, vai lietot ziemas vai vasaras slingu. Aukstākā, vējainākā dienā labāk izmantot biezāka auduma slingu. 

 

Atceries!

Jaundzimušo vislabāk nēsāt slingā zem sava apģērba, tāpēc viņa ārpus slinga esošās kājas būs siltumā, taču raugies, lai viņam būtu laikapstākļiem piemērota cepure. 

Reklāma
Reklāma

 

“Gan Google Play, gan App Store pieejamas vairākas aplikācijas par mazuļa ģērbšanu atbilstoši āra laikapstākļiem, piemēram, ”Baby Weather"," atklāj ģimenes ārste. 

 

Neaizmirsti lietusplēvi ratiem. Laikapstākļu maiņas var būt krasas, tāpēc pastaigās līdzi ņem lietusplēvi.

 

Ģimenes ārste arī atgādina, ka ratos mazulis ir pasargāts, piemēram, no vēja, tāpēc nevajadzētu satraukties, ja pastaiga gadās vējainākā dienā. Tiesa gan, ja gadās patiesi vējaina diena un sanāk iet pa vējam, bet ratu rokturim nav maināmas pozīcijas, tad mazuļa ratus vajadzētu vest tā, lai vējš netiek ratu kulbā.  

 

Atceries!

Ratu kulbu pārsegt ar audumu (ne biezu, ne plānu, pat marles ne), lai vējš netiek iekšā, nedrīkst! Ratos strauji celsies temperatūra, un mazulis pārkarsīs.


 

 

Kā ģērbt jaundzimušo mājās. Ja termometrs rāda, ka mājās gaisa temperatūra ir 22–23 grādu robežās, bērns labi jutīsies bodijā un rāpulītī. Pie zemākām temperatūrām pa virsu minētajam apģērbam var uzvilkt jaciņu un zeķes. Taču gaisa temperatūrai mājās nevajadzētu būt zemākai par 18 grādiem.

 

Vai jāsargā no saules? Noteikti – jā! Kā saka ģimenes ārste Gundega Skruze-Janava, atrodoties tiešos saules staros, mazulis var ātri gūt apdegumus. Viņa āda ir pavisam plāna, ļoti jutīga, turklāt pirmajos sešos dzīves mēnešos arī saules aizsargkrēmus nedrīkst lietot. Vislabāk, ja pastaigā var doties uz kādu parku, kur daudz koku.

 

Imunitāte jaundzimušajam. Pirmajā dzīves pusgadā bērna imunitāte ir ļoti tieši atkarīga no mammas. Daudzas aizsargvielas, kas nepieciešamas imunitātes attīstībai, tiek saņemtas ar mātes pienu un palīdz zīdaini pasargāt no infekcijas slimībām un alerģijām, kā arī labvēlīgi ietekmē zarnu mikrofloru. Savukārt, lai mazulis ar mammas pienu saņemtu visus vitamīnus un minerālvielas, mammai ir īpaši jāseko līdzi savai ēdienkartei. Piemēram, tiem, kas uzturā neizmanto dzīvnieku izcelsmes produktus, jādomā, kā nodrošināt pietiekamu B12 vitamīna, omega-3 taukskābju, holīna, dzelzs, D, E vitamīnu un kalcija daudzumu. 

Tāpat jāatceras, ka imunitātei īpaši nozīmīgi ir D, C, A, E, B6, B12 vitamīni, folijskābe un tādi mikroelementi kā cinks, selēns, dzelzs. 

 

Vasaru gaidot. “Vēl man gribētos pieminēt, ka pirms mazuļa likšanas mašīnā, noteikti uzkarsusi mašīna jāatdzesē līdz +23-24 grādu temperatūrai. Ja ārā ir +30 un vairāk, tad temperatūras kontrastam sākumā jābūt 5 grādiem, un tālāk mašīnu var pakāpeniski dzesēt brauciena laikā,” papildina Gundega Skruze-Janava, sakot, ka vasara jau teju, teju būs klāt. 

Saistītie raksti