Vai, attīrot mazuļa degunu ar aspiratoru, var nelietot deguna pilienus?

Ģimenes ārsts Ignatijs Kuļišovs kliedē vecāku bažas, atbildot uz biežāk uzdotajiem jautājumiem.
Deguna aspirators ir noderīga ierīce, kas palīdz attīrīt bērna degunu no gļotām, kad mazulis pats to vēl neprot izdarīt.

FOTO: Shutterstock.com

Deguna aspirators ir noderīga ierīce, kas palīdz attīrīt bērna degunu no gļotām, kad mazulis pats to vēl neprot izdarīt.

Ja bērnam ir aizlikts deguns, viņš sliktāk guļ, ēd, ir nervozs, un tas kopumā ietekmē mazuļa attīstību. Tāpēc jaunajiem vecākiem bērna deguntiņu noteikti vajadzētu attīrīt no gļotām. Dažkārt to nav nemaz tik vienkārši izdarīt – īpaši, ja gļotas ir biezas. Šādos gadījumos iesaka izmantot ērtu palīgierīci – deguna aspiratoru. 

 

Kāpēc ieteicams deguna aspirators

Vecāki nelieto deguna aspiratoru, bažījoties, ka tad bērns neiemācīsies patstāvīgi izšņaukt degunu. Taču tā ir noderīga ierīce, kas palīdz attīrīt bērna degunu no gļotām, kad mazulis pats to vēl neprot izdarīt. Un tas nekādā ziņā nekavē bērna spēju iemācīties pašam izšņaukt degunu. 
Īpaši, ja gļotas ir biezas, ārsts iesaka izmantot deguna aspiratoru, jo, gļotām uzkrājoties deguna  dobumā, var attīstīties bronhīts vai vidusauss iekaisums. 


Ignatijs Kuļišovs skaidro, ka deguna aspirators var būt lieliska alternatīva medikamentiem. Ja vecāki var gļotas iztīrīt ar aspiratoru, pirms tam tās šķidrinot ar vieglu sālsūdeni, tad, iespējams, var iztikt bez deguna pilieniem. Speciālists arī norāda, ka deguna aspirators ir jāizvēlas tāds, kas bērnam neradīs diskomfortu vai alerģisku reakciju un ko vecākiem būs ērti lietot. 
Svarīgi arī, no kāda materiāla deguna aspirators ir izstrādāts. Visbiežāk tā uzgaļi ir no plastmasas vai silikona. Plastmasas uzgalis ir salīdzinoši cietāks – to būs grūtāk saspiest, lai radītu vakuumu un pilnvērtīgi atsūktu gļotas. Savukārt silikona uzgalis ir mīkstāks – bērnam ir daudz patīkamāk tam pieskarties, bet vecākiem ar to ir vieglāk darboties.

 

Speciālists iesaka izmantot sertificētus deguna aspiratorus, kuri ir pārbaudīti un nekairina mazuļa ādu

Piemēram, produktu līnija Maria piedāvā sertificētus deguna aspiratorus: Maria Clean Nose, kas darbojas ar baterijām, un manuālo deguna aspiratoru Maria Easy Breath. Aspiratoru uzgaļi ir izstrādāti no sertificēta materiāla – silikona, kas ir īpaši maigs bērna ādai, līdz ar to nav riska, ka tas varētu izraisīt alerģiskas reakcijas.

 

Manuālais deguna aspirators – vai pastāv inficēšanās risks? 

Lietojot manuālo deguna aspiratoru, vecāki ar muti atsūc gļotas no mazuļa deguna. Vecākiem parasti ir šaubas – tiek sūkts par stipru vai vāju. Pieredze rāda, ka māmiņas bieži to dara pārāk saudzīgi, līdz ar to pilnvērtīgi neattīra degunu, savukārt tēti mēdz pārcensties un sūkt pārāk spēcīgi. 
Manuālajiem aspiratoriem neliels mīnuss ir tas, ka tiem mēdz būt ļoti īss filtrs, kā rezultātā gļotu atsūkšanas procesā pieaugušā seja atrodas ļoti tuvu bērnam, un tas var būt mazulim nedaudz biedējoši – bērns var sākt niķoties. 

Vecāki bieži vaicā, vai, izmantojot aspiratoru ar maināmu filtru, nav risks pašiem inficēties. Ģimenes ārsts uzsver, ka manuālajam aspiratoram ar maināmu filtru tas obligāti ir regulāri jāmaina, jo pat tad, ja filtrs tiek mazgāts, tajā tomēr ar laiku uzkrājas mikrobi. Lietojot manuālo deguna aspiratoru, bet nemainot filtru, mikrobi var iekļūt mutes dobumā vai elpceļos un izraisīt saslimšanu.  
Tagad Latvijā ir pieejams jauns, manuāli lietojams deguna aspirators Maria Easy Breath, kam filtri nav jāmaina, jo šai ierīcei ir atšķirīga filtrācijas sistēma. Pēc izmantošanas aspiratoru izmazgā, izžāvē, un tas ir drošs atkārtotai lietošanai. Šis deguna aspirators ir pilnībā drošs arī vecākiem, un, to lietojot, nav iespējams inficēties.

 

Vai deguna aspiratori, kas darbojas ar baterijām, ir efektīvi?

Ērtību cienītājiem lielisks risinājums ir deguna aspirators Maria Clean Nose, kas darbojas automātiski un ir ar maināmām baterijām (vislabāko efektivitāti sasniedz, lietojot ražotāja VARTA 2A izmēra baterijas). Maria Clean Nose komplektā ietilpst silikona uzgaļi ar 2 izmēriem. Derēs ne tikai zīdaiņiem, bet arī lielākiem bērniem un pat pieaugušajiem. Maria Clean Nose aspirators ir ļoti viegli lietojams un kopjams – tam ir korpuss, noņemams silikona uzgalis un gļotu trauks, kas pēc lietošanas ir tikai jāizskalo un jāizžāvē. Vecāki, kas izmantojuši šo deguna aspiratoru, stāsta, ka mazuļi to uzver ļoti pozitīvi un pat spēlējas.

 

Produktu sērijā Maria plašā klāstā tiek piedāvāti specializēti produkti jaunajām māmiņām un mazuļiem. Vairums izstrādājumu ir sertificēti – testēti, piemēroti un droši jauno vecāku un mazuļu vajadzībām.

Jautā Maria Clean Nose un Maria Easy Breath deguna aspiratorus aptiekās visā Latvijā.
MARTĀ APOTHEKA APTIEKAS tīklā  Maria deguna aspiratoriem ir atlaide līdz - 25 % .
Akcijas piedāvājumu atradīsi šeit.