Padomi vecākiem, ko esmu saņēmusi dzīves laikā, un kas ir bijuši tiešām noderīgi

Līdzko topošie vecāki pastāsta radiem un draugiem par gaidāmo mazuli, viņi saņem daudz dažādus padomus. Šādus ieteikumus var saņemt, lielākoties pat neko neprasot. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pampers padoms.

Līdzko topošie vecāki pastāsta radiem un draugiem par gaidāmo mazuli, viņi saņem daudz dažādus padomus. Šādus ieteikumus var saņemt, lielākoties pat neko neprasot. 
 

Gan jau jūs zināt tādas jaukās dāmas aiz vietējā veikaliņa letes, kuras neprasot sniedz padomus par to, kā iznēsāt dvīņus. Jūs smaidāt, jo jau vairākkārt esat viņai teikusi, ka gaidāt tikai vienu mazuli. Ir zināma arī kāda mamma, kura uzstājīgi skaidro, ka jums ir jāizmanto vienīgi noteikta veida ratiņi. Ir padomi par to, ko ēst, dzert, kad un pā pareizi barot mazuli. Padomu saraksts ir bezgalīgs.

 

Pēc kāda brīža, uzklausot šos padomus, jūs varbūt pacelsiet acis un klusēsiet, bet patiesībā dažādu traku padomu gūzmā atklāsiet, ka jums kāds ir pasniedzis dāvanu – patiešām labu un lietderīgu ieteikumu. Tad jūs izjutīsiet pateicību.

 

Aptaujājām māmiņas, kāds ir bijis labākais viņām sniegtais padoms par bērnu audzināšanu. Minēsim dažus.


 

Cik vien ilgi varat, plānojat randiņus ar savu otru pusīti  

“Tikšanās vakarus plānojiet tik ilgi, kamēr vien varat. Pirmajos zīdainīša dzīves mēnešos varat pavakariņot ar savu otro pusīti ārpus mājas, jo, kamēr mazulis snauž nomierinošā fona trokšņa ietekmē, jūs varat baudīt divatni. Tas vairs nebūs iespējams tad, kas bērniņš viņš varē nogulēt visu nakti un viņam būs noteikts gulētiešanas laiks!”

DIVU BĒRNU MAMMA ANNA 

 

Raudāt ir normāli

“Katra diena ir jauna diena. Arī mamma var raudāt, un tas ir normāli. Ja jūti, ka tūdaļ sabruksi, noliec mazuli drošā vietā un paej nost, lai uzelpotu un nomierinātos. Tā var brīdi relaksēties, bet pēc tam atgriezties esošajā haosā jau ar mierīgāku prātu.”

TRĪS BĒRNU MAMMA LAURA

 

Lielākas autiņbiksītes naktij

“Kad mazulis tuvojas nākamajam autiņbiksīšu izmēram, sāciet lietot lielāku izmēru naktī papildu šķidruma absorbcijai.”

 

Paļaujieties uz savu intuīciju

“Man kā JAUNAJAI māmiņai labākais padoms bija šis: pārtrauc raizēties par to, ko domā citi. Paļaujies uz savu intuīciju, ļauj bērnam paraudāt publiskā vietā un atceries, ka svarīgi ir darīt vislabāko iespējamo, ko vari tu pati. Svarīgas ir tikai tavas attiecības ar mazuli, nevis apkārtējo cilvēku domas.”

DIVU BĒRNU MAMMA MARIJA

Izturiet grūtos periodus
“Manas kolēģes un istabas biedrenes padoms bija supernoderīgs: pagaidi nedēļu. Neatkarīgi no tā, kas notiek ar mazuli, pēc nedēļas, visticamāk, būs jau citādi, tādēļ pārmērīgi netīksminies vai neraudi un neveltī pārāk daudz laika mēģinājumiem atrast iemeslu. Izmaiņas notiek ļoti ātri.”

DIVU BĒRNU MAMMA BAIBA

 

Barojiet mazuli ar ēdienu, ko ēdat paši

“Kad mūsu mazajam puikam sāka nākt zobi un viņš varēja sākt ēst īstu cieto pārtiku, es īsti nezināju, ar ko būtu labāk sākt. Mana mīļā draudzene, divu bērnu māte, sacīja: “Apmēram 18 mēnešu vecumā mēs savus bērnus barojām ar to, ko ēdām paši, tikai sagriezām īpaši smalki. Tā nu tagad mūsu piecgadnieks regulāri ēd, piemēram, cukīni, fetas sieru, savvaļas lasi, bekonu, rukolu... ļauj viņiem pierast pie “pieaugušo” pārtikas, kamēr vēl mazi!”

VIENA BĒRNA MAMMA KETIJA 
 

 

Tālais ceļš līdz smalkiem dekoriem 

“Man IEteica: “Sagādā dažus ļoti glītus grozus, kur salikt visādas sīkas lietas.” Izklausās savādi, ka viena no labākajām vecāku gudrībām bija šis interjera dizaina ieteikums. Tas tiešām bija lielisks!”

DIVU BĒRNU MAMMA SANDRA

 

Pacietības treniņš

“Tieši pirms pirmā dēla piedzimšanas mans vidusskolas laika puisis sniedza vissvarīgāko padomu, kaut arī tas bija tikai viens vārds. Viņš teica: “Pacietību!” Par šo padomu esmu domājusi vairāk nekā par jebko citu lasīto vai dzirdēto saistībā ar bērnu audzināšanu. Turklāt esmu izlasījusi daudz!)”

DIVU BĒRNU MAMMA AGNESE

 

Ja baro bērnu ar krūti, neatsakies no tā 

“Labākais padoms, ko esmu saņēmusi, attiecās uz barošanu ar krūti, un bija šāds – nekad nepadoties. Pat visgrūtākajā dienā. Es stingri ievēroju šo padomu, baroju bērnu tikai ar krūti jau piecarpus mēnešus un turpināšu to darīt.”

DIVU BĒRNU MAMMA MĀRA

 

Esi noteicēja par savu mātes lomu 

“Esi noteicēja par savu mātes lomu. Katrs bērns attīstās citā tempā, un ir viegli aizrauties ar to, ko dara citi bērni, bet ļoti svarīgi ir koncentrēties tam, kas būtu vislabākais jūsu bērnam un ģimenei.”

VIENA BĒRNA MAMMA LĪGA

 

Ir normāli prasīt palīdzību

“Ir labi atzīt, ka netiec ar kaut ko galā, un ir nepieciešama palīdzība. Jaundzimušā audzināšana ir grūts uzdevums, un neviens tevi nenosodīs, ja lūgsi palīdzību.”

DIVU BĒRNU MAMMA DANIELA

 

Nevajag staigāt uz pirkstgaliem 

“Nevajag censties uzvesties ļoti klusu aizmiguša mazuļa klātbūtnē, jo tad viņu pamodinās ikkatrs sīkākais troksnis. Neuzbāzīgs fona troksnis ļauj turpināt ikdienas dzīvi. Droši turpini izmantot putekļsūcēju, skatīties televizoru vai izbaudīt divvientulību ar partneri. Neraizējoties par mazuļa pamodināšanu.”

TRĪS BĒRNU MAMMA SANDRA

 

Viss pāriet

“Viss ir pārejošs. Tiklīdz ar kaut ko esi apradusi, tas mainās. Tas notiek uz labu vai sliktu.”

VIENA BĒRNA MAMMA LINDA
 

 

Mierīga mazuļa atslēga ir savlaicīga gulētiešana

“Vai tavs bērns agri mostas? Mēģini viņu agrāk nolikt gulēt. Lai cik savādi tas izklausītos, pārguris mazulis guļ mazāk. Noliekot viņu agrāk gulēt, bieži vien var panākt, lai viņš nogulētu ilgāk.”

DIVU BĒRNU MAMMA ZANDA
 

 

Vienmēr ņemiet līdzi autiņbiksītes

“Vienmēr ņem līdzi autiņbiksītes. Tās noderēs visnegaidītākajā brīdī.”

DIVU BĒRNU MAMMA KARĪNA
 

 

Līmējiet precīzas etiķetes uz mazuļa zāļu pudelītēm

“Ja mazulis ir slims, uzlīme palīdz atcerēties, kad un kāda zāļu deva jādod.”

VIENA BĒRNA MAMMA REIČELA (RACHEL)
 

 

Nepērciet pārāk daudz

“Nesapērciet pārāk daudz mantu un drēbju pirms mazuļa piedzimšanas. Jūs vēl nezinat, kas jums tiešām būs vajadzīgs, pirms viņa nākšanai pasaulē. Katrs mazulis ir citāds un katram ir savas vajadzības.”

DIVU BĒRNU MAMMA SALLIJA

 

Neatkarīgi no tā, vai jūs uzklausāt audzināšanas padomus vai nē, ticiet - lielākā daļa citu vecāku sniegto padomu nāk no tīras sirds. Mēs esam vienoti!

Turklāt, padomi var izrādīties noderīgi pašā
neiedomājamākajā brīdī. Tas būs “A-HA!” brīdis, kad sapratīsiet, ka šis padoms un arī vēl kāds cits ir bijuši pat ļoti noderīgi. Tā ir daļa no audzināšanas piedzīvojuma, kurā esam iesaistījušies. Par māmiņām!

 

Avots: Pampers.com