Mazulīt, nesteidzies pirms laika!

Pirms divdesmit gadiem robeža, kad mazajam bija iespēja izdzīvot pēc priekšlaicīgas piedzimšanas, bija apmēram grūtniecības 28 nedēļas. Tagad atsevišķos gadījumos — pat grūtniecības 22 nedēļas, stāsta Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga.

Foto no Lauras Zvirbules privātā arhīva. Attēlā redzamais Kristofers piedzima sestajā grūtniecības mēnesī.  Nu jau izaudzis par veselu un ņipru puiku!

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Foto no Lauras Zvirbules privātā arhīva. Attēlā redzamais Kristofers piedzima sestajā grūtniecības mēnesī. Nu jau izaudzis par veselu un ņipru puiku!

„Neiznēsāts bērns skaitās arī 34 – 36 grūtniecības nedēļās dzimis mazulis, bet patiesībā tas nav nekas traks un, ja bērna veselību nebūs skārušas nekādas citas problēmas (tikko dzimis bērns, tāpat kā jebkurš cilvēks, var būt gan slims, gan vesels), neiznēsātība pati par sevi nekādas problēmas neradīs. Arī ar 30 nedēļās dzimušu bērnu ļoti daudzos gadījumos (ar ārstu atbalstu) viss būs kārtībā, paies trīs mēneši, un, iespējams, neviens nevarēs atrast atšķirību starp šo un pilnīgi iznēsētu mazuli,” stāsta I. Kreicberga. Kritiskā robeža mūsdienās ir apmēram 25 grūtniecības nedēļas. Kā uzsver speciāliste, modernā medicīna ir attīstījusies tik tālu, ka arī 28 grūtniecības nedēļās dzimis bērns noteiktā laikā var panākt īstā laikā dzimušu bērnu.

Arī ar 30 nedēļās dzimušu bērnu ļoti daudzos gadījumos (ar ārstu atbalstu) viss būs kārtībā, paies trīs mēneši, un, iespējams, neviens nevarēs atrast atšķirību starp šo un pilnīgi iznēsētu mazuli.

Savukārt zem 22 grūtniecības nedēļām dzimis bērniņš visticamāk neizdzīvos, jo bērnam nav attīstījušās plaušas, kas nobriest tieši grūtniecības beigu posmā. Vienkāršoti runājot, caur plaušām cilvēka organisms uztver skābekli, no kurienes tas tālāk nokļūst asinsvados, bet grūtniecības 22. nedēļā šī barjera starp ar gaisu pildīto sīkāko plaušu daļiņu (iznēsātam bērnam tā ir alveola, neiznēsātam — bronhu koka zariņš), kurai ir jābūt ļoti plānai un smalkai, ir bieza, kas ļoti apgrūtina skābekļa izkļūšanu tai cauri. Pie tam viela „plaušu surfaktants”, kas palīdz plaušām „nesalipt” arī pēc tam, kad gaiss izelpots, auglim sāk veidoties tikai 20 - 22 grūtniecības nedēļās un ir pietiekamā daudzumā ap 34 nedēļām. Mūsdienās gan ir radīts mākslīgs plaušu surfaktants, ko pielieto, lai neiznēsāta bērna plaušas nesaliptu, bet, diemžēl nekādi neizdodas samazināt tā audu slāņa biezumu, caur kuru skābeklim ir jāizkļūst cauri. Un tas rada problēmas priekšlaikus dzimušus bērnus pietiekami piesātināt ar skābekli. Lai gan kopumā priekšlaikus dzimušu bērnu smadzenes labāk pacietīs skābekļa badu, ārpus māmiņas organisma tas ir jāuztur augstākā koncentrācijā, nekā māmiņas vēderā, kas var bojāt bērna nenobriedušos orgānus, tai skaitā plaušas, līdz ar to vēl vairāk paaugstināsies prasības pret skābekli... Tas ir kā apburts loks, no kura dažkārt grūti vai neiespējami izkļūt."

 

Smagais lēmums
Lai arī daudzās pasaules valstīs, ieskaitot Latviju, par priekšlaikus dzimušu bērnu nevis aborta augli uzskata mazulīti no 22. grūtniecības nedēļas, šī robeža praktiski netiek izmantota par to robežu,  no kuras tiktu izdarīts viss, lai glābtu bērna dzīvību. Proti, ārsti izvērtē katra priekšlaikus dzimuša bērna gadījumu atsevišķi, ņemot vērā bērna sagaidāmo dzīvotspēju un dzīves kvalitāti un tikai tad izlemj, vai uzsākt ārstēšanu vai ļaut bērnam aiziet. Visbiežāk šādus lēmumus ārsti pieņem kopā ar vecākiem. Un nevar noliegt, ka tas ir ļoti grūts un smags lēmums, kas jāpieņem vecākiem, kuri jau izlolojuši sapni, ka pavisam drīz viņu dzīvē ienāks jauns ģimenes loceklis. Kā tas notiek, stāsta Rīgas Dzemdību nama galvenā neonatoloģe Ilze Kreicberga: „Situācijās, kad ir pilnīgi skaidrs, ka grūtniecību neizdosies saglabāt kaut vai līdz „puslīdz drošam” grūtniecības laikam, tiek jautāts vecākiem, vai pēc bērna dzimšanas slēgt jaundzimušo pie dzīvību uzturošām sistēmām vai tomēr ne. Šādos gadījumos mēs vecākiem izstāstām, kāds būs bērns, kādas ir viņa izdzīvošanas un attīstības iespējas, kādas problēmas attīstības gaitā bērnam var rasties. Stāstām, ka arī vislabākajā gadījumā priekšlaikus dzimis bērns nozīmē milzīgu darbu, kas būtībā kļūst par dzīvesveidu šādu dziļi neiznēsātu bērnu vecākiem.” 

Dziļi priekšlaikus dzimuša bērna attīstība
Ļoti priekšlaicīgi dzimuši bērni spēj izdzīvot tikai tad, ja saņem sevišķi intensīvu ārstēšanu. Tūliņ pēc nākšanas pasaulē viņi tiek ievietoti īpaši aprīkotā inkubatorā, kurā esošais siltums un mitrums atgādina mātes dzemdes vidi. Inkubatorā ir arī ļoti zems trokšņu līmenis, lai pēc iespējas vairāk saudzētu mazuļa nervu sistēmu. „Dziļi neiznēsātu bērnu attīstība iet kā pa kalniem – te uz augšu, te uz leju. Ir vecāki, kas uzstāj – jācīnās par katru cenu, lai arī ir skaidrs, ka mazulis var nomirt kuru katru brīdi. Savukārt, kā bērniņš attīstīsies, lielā mērā nozīme ir tam, kāds ir līdzšinējais veselības fons grūtniecības periodā. Svarīgi arī, vai dzimšanas laikā mazulis ir ieguvis kādas infekcijas, jo to klātbūtne nereti saasina bērna veselības problēmas un pasliktina veiksmīgu attīstību,” stāsta I. Kreicberga.

 

Priekšlaikus dzimuši bērni var būt mazāki augumā, taču tikpat labi viņi var panākt vai pat apsteigt savus vienaudužus.

Reklāma
Reklāma

 

Svarīgi ir zināt, kāpēc bērns ir dzimis priekšlaikus, jo piedzimt slims var arī iznēsāts bērns. Priekšlaikus un sevišķi priekšlaikus dzimušiem bērniem ir tādas problēmas kā apgrūtināta elpošana, plāns tauku slānis, nenobrieduši orgāni un vāja imūnā sistēma. Jo mazāks bērns ir dzimšanas brīdī, jo lielāks risks, ka priekšlaicīgās dzemdības būs radījušas kādus traucējumus un otrādi – jo priekšlaicīgākas dzemdības, jo lielāka ir iespēja, ka tās izsaucis tāds iemesls, kas sabojājis arī augļa veselību. Priekšlaikus un sevišķi priekšlaikus dzimušiem bērniem var būt dažādi nervu sistēmas bojājumi. Sevišķi priekšlaikus dzimušu bērnu nervu sistēmas pataloģijas ārstēt ir daudz grūtāk, jo, piemēram, 22 nedēļās asinsvadi ir ļoti plāni un trausli, un diemžēl tos stiprākus padarīt ar medicīniskiem līdzekļiem nav iespējams. Tā kā asinsvadu pinumiņi ir ļoti smalki, var būt asiņošana galvas smadzenēs, kas var radīt tā saukto ūdensgalvu. Var būt redzes problēmas acs tīklenes bojājumu dēļ, jo priekšlaikus dzimušam bērnam tīklene vēl nav pilnībā izaugusi un pēc dzimšanas vairs neaugt tik pareizi un skaisti, bet gan ķeburaini. Tajā pašā laikā redzes problēmas ir tās, ko mūsdienās var veiksmīgi ārstēt. Ja priekšlaikus dzimušam bērnam jau no pirmajiem dzīves mirkļiem nesniedz visu nepieciešamo palīdzību, bērns var palikt pilnīgi neredzīgs. Var būt arī nopietnas dzirdes problēmas. Priekšlaikus dzimuši bērni var būt mazāki augumā, taču tikpat labi viņi var panākt vai pat apsteigt savus vienaudužus.

 

Skatīt mammam.lv reģistrētās mammas Lauras Zvirbuiles galeriju: Kristofers, kurš piedzima sešos mēnešos.
Daudziem priekšlaikus dzimušajiem bērniem ilgstoši vai pat visu atlikušo mūžu nepieciešama neirologa palīdzība un psihologa atbalsts. Psihologa atbalsts nereti nepieciešams arī vecākiem, jo izaudzināt ļoti priekšlaikus dzimušu bērniņu ir ļoti grūti.

Priekšlaikus dzimušas mazuļa attīstībā ļoti svarīga ir vecāku attieksme un rūpes. Nereti mammas un tēta mīlestība un ticība spēj paveikt brīnumus.

Patiesi stāsti par priekšaikus dzimušiem bērniem:
Kristofers piedzima sestajā mēnesī

Piedzimstot Endija svēra 800 g

Dēliņš piedzima 29. grūtniecības nedēļā

Uzziņai:
3. grūtniecības nedēļa. Sāk attīstīties augļa galvas un muguras smadzenes.
5. grūtniecības nedēļa. Embrijam ir neliela sirds, kas sūknē asinis pa jaunizveidotajiem asinsvadiem.
8. grūtniecības nedēļa. Izveidojušies vēl neattīstīti visu orgānu aizmetņi.
9. grūtniecības nedēļa. Sirds jau ir pilnībā izveidojusies.
12. grūtniecības nedēļa. Var jau noteikt gaidāmā bērna dzimumu.
16. grūtniecības nedēļa. Auglis spēj atvērt un aizvērt acis, saraukt pieri un atvērt muti.
25. - 28. grūtniecības nedēļa. Strauji attīstās smadzenes, daļēji ir attīstījusies nervu sistēma.
29. - 32. grūtniecības nedēļa. Bērna plaušas sāk funkcionēt, bet vēl nav pilnībā attīstītas. Kauli ir attīstījušies, bet joprojām mīksti. Strauji pieaug augļa svars.
35. grūtniecības nedēļa. Nervu sistēma un smadzenes ir pilnīgi attīstītas.
37. grūtniecības nedēļa. Plaušas jau darbojas normāli.