Kādā pozā zīdīt mazulīti

Tu vari izmantot dažādus stāvokļos un pozas, taču ļoti svarīgi, lai tu pati zīdīšanas laikā justos ērti un atbrīvoti. Izmēģini un atrodi sev vispiemērotāko veidu!

Šūpuļa satvēriens.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Šūpuļa satvēriens.

Visbiežāk izmantotās pozas
Par klasisko zīdīšanas pozīciju tiek uzskatīts tā dēvētais šūpuļa satvēriens, kad bērna galviņa atbalstās pret elkonī saliektu māmiņas roku. Jāsaka gan, ka šī pozīcija pirmajās nedēļās pēc dzemdībām nemaz nav tik ieteicama, jo bērniņa muskulatūras koordinācija vēl nav pietiekami labi attīstīta, lai viņš pats pavisam viegli, bez palīdzības satvertu krūti. Mazulim nepieciešama tava palīdzība, bet ir ļoti grūti precīzi virzīt viņa galviņu pretī krūtij, izmantojot tikai rokas apakšdelmu. Agrāk vai vēlāk šo pozīciju tomēr izmanto visas māmiņas, it īpaši zīdot savus mazuļus dienā.
Itin bieži māmiņas bērniņu izvēlas barot guļus stāvoklī — arī šis ir ērts barošanas veids.

Pozīcija pirmajām nedēļām
Agrīnajai zīdīšanai vairāk piemērota ir šķērssatvēriena pozīcija, kad bērns tiek turēts ar pretējo roku tā, lai tā atrodas starp mazuļa lāpstiņām un plauksta balsta bērniņa kaklu un galvu. Tad ar plaukstas palīdzību galviņu var viegli virzīt pretī krūtij.

Vispirms ērti apsēdies. Ja tu sēdi gultā, tad aiz muguras aizliec spilvenu. Ja iespējams, labāk sēdi krēslā ar roku atbalstiem, bet klēpī ieliec vienu vai divus spilvenus tā, lai mazulis, guļot uz tiem, būtu krūts augstumā. Vari izmantot arī zemu soliņu kājām.

Ja tu vēlies zīdīt ar labo krūti, tad satver bērnu šķērssatvērienā ar kreiso roku, bet ar labo turi krūti tā, lai īkšķis būtu virs krūts, bet pārējie pirksti zem tās. Mazliet saspied krūti tā, lai izveidojas U-veida forma, un bērnam būtu vieglāk to satvert. Ar šādi satvertu krūti, mēģini ierosināt bērniņa krūts meklēšanas refleksu, maigi kairinot viņa vaidziņu. Pēc tam ar krūts galiņu pieskaries mazuļa lūpām, un, tiklīdz viņš plati atver muti, ar kreiso roku virzi bērnu tieši pretī krūtij. Labo roku no krūts atlaid tikai tad, kad bērns to ir pareizi satvēris un uzsācis zīšanu. Ja krūts ir liela un smaga, iespējams, ka to vajadzēs atbalstīt visu zīdīšanas laiku. Turpretī, ja tavas krūtis ir mazas, un atbalsts nav nepieciešams, tu lēnām vari samainīt rokas un zīdīšanu turpināt „šūpuļa” satvērienā.

Futbolbumbas satvēriens
Ja tev ir bijusi ķeizargrieziena operācija un tu baidies turēt mazuli tieši pretī brūcei, ja tavas krūtis ir ļoti lielas, ja tu baro priekšlaicīgi dzimušu bērniņu, vai, ja tev ir dvīņi, tad visieteicamākā būtu „futbolbumbas satvēriena” pozīcija. Ērti apsēdies krēslā ar roku atbalstiem un blakus sev noliec spilvenu. Atbalsti bērnu pret roku pussēdus pozīcijā ar seju pret tevi un dibenu uz krēsla aizmugures pusi. Tava roka lai atbalsta mazuļa muguru, kaklu un galvu. Bērna galvai jāatrodas krūts augstumā. Ar otru roku satver krūti un līdzīgi kā pie iepriekšējās pozīcijas, ierosini mazuli atvērt muti, satvert krūti un uzsākt zīšanu.

Raksta veidošanā izmantoti materiāli no Veselības veicināšanas valsts aģentūras Zīdīšanas ABC
 

Reklāma
Reklāma