Risinājums iegaumēšanai, uzmanības un atmiņas trenēšanai – Barboleta metode

Aizvien biežāk dzirdam no skolotājiem un vecākiem, ka bērni ir nemierīgi, nespēj koncentrēties tik ilgi kā agrāk, aizdomājas, spēj uztvert īsu informācijas apjomu, daudz laika pavada viedierīcēs. Uzmanība, atmiņa un informācijas apstrādes ātrums ir būtiskas kognitīvās spējas, kuras bērniem ir jāattīsta, lai viņi spētu sadzirdēt skolotāja teikto, spētu lasīt, uztvert lasīto tekstu, kā arī spētu veikt matemātiskus aprēķinus.
Viedais līdzsvara dēlis tiek izmantots vienlaikus ar īpaši izstrādātu aplikāciju.

FOTO: Publicitātes foto

Viedais līdzsvara dēlis tiek izmantots vienlaikus ar īpaši izstrādātu aplikāciju.

Sociālais uzņēmums “Barboleta” kopš 2016. gada aktīvi darbojas izglītības atbalsta jomā, lai nodrošinātu efektīvu mācību vidi. Līdz šim Barboleta izveidojusi apmācību kursu, kurā māca skolotājus, logopēdus un psihologus izmantot līdzsvara platformas sadarbībā ar bērnu. Lai atbalstītu vecākus ģimenēs, ar Altum granta atbalstu sociālajai uzņēmējdarbībai, tika radīts Viedais līdzsvara dēlis un aplikācija. 
 

Kādēļ Barboleta darbojas?

Visefektīvākais veids, kā trenēt kognitīvās spējas, ir kustība. Ja bērns veic kustību koordinējošus un līdzsvara vingrinājumus, vienlaicīgi veicot mācību uzdevumus, tiek aktivizēta sadarbība starp abām smadzeņu puslodēm, tiek veicināta uzmanība, atmiņa, kas palīdz ātrāk un efektīvāk iegaumēt mācību vielu. Būtiski pieminēt, ka kustības mazina stresa līmeni. Papildu minētajiem ieguvumiem pierādījies, ka Barboleta līdzsvara platformas trenē gribasspēku, pacietību, palīdz mācīties arī dusmu kontroli, jo uz Barboleta līdzsvara platformām ir nepieciešams treniņš. 
 

 

Vai parasts koka līdzsvara dēlis?

Viedais līdzsvara dēlis tiek izmantots vienlaikus ar īpaši izstrādātu aplikāciju. Tā ir bez maksas un sastāv no vairāk kā 1000 jautājumiem, kas ir gan latviešu, gan angļu valodā, matemātikas un lasīšanas prasmju, kā arī vārdu krājuma uzlabošanai. Aplikācijā pieejami vairāki kustību koordinācijas un līdzsvarošanas grūtību līmeņi, un uzdevumi tiek papildināti ik pēc laika. 
 

Kādos gadījumos Barboleta metode var palīdzēt? 

Barboleta līdzsvara dēļi ir interesanti gan lielam, gan mazam, tādēļ tas ir liels ieguvums visai ģimenei neatkarīgi no vecuma, jo prātu gribam trenēt mēs visi. Īpaši nepieciešama šī metode ir tad, ja bērns ir ļoti aktīvs, nemierīgs, nepacietīgs, nespēj nosēdēt pie galda, pildot mājasdarbus, ir grūti koncentrēties, atcerēties, grūti pieņemt lēmumus, kā arī ja bērni ir pārāk sēdoši un lielāko laika daļu pavada pie viedierīcēm vai bērnam kavējas valodas attīstība. 
 

 

Kā Barboleta līdzsvara dēli un lietotni izmantot mājas apstākļos? 

Aplikācija izveidota tā, lai bērns, kurš māk lasīt, uzdevumus varētu pildīt patstāvīgi. Mazākiem bērniem būs nepieciešams, lai mācību uzdevumus izlasa vecāks, taču līdzsvara treniņu bērns var veikt patstāvīgi jau no 3 gadu vecuma. Aplikāciju iepsējams lejuplādēt telvizorā, telefonā vai planšetē. 
 

Reklāma
Reklāma

Vai bērnam neapnīk šī jaunā lieta ? 

Cilvēkam apnīk ļoti daudzas lietas, īpaši tās, kuras prasa piepūli. Līdz šim nav dzirdēts, ka bērni atsakās darboties uz Barboleta līdzsvara platformām, taču, ja tā notiek, mēs iesakām vecākiem izmantot motivējošus pasākumus, aicinot pirms uzsākt skatīties kādu aplikāciju telefonā, sākumā izspēlēt vienu spēles setu ar Barboleta. Iemeslus un ieguvumus, kādēļ tas būtu nepieciešams bērna attīstībai, jau uzskaitījām raksta sākumā. 
 

 

Pieredzes stāsti

Bērni ir priecīgi mācīties kustībā un ir ļoti priecīgi pildīt Barboleta aplikācijas uzdevumus uz līdzsvara dēļa. Barboleta komanda saņēmusi daudzas pozitīvas atsauksmes no vecākiem un skolu speciālistiem. Kā galvenie ieguvumi tiek minēti fakti, kad bērns ātri iemācījies lasīt, bērnam ir prieks darboties ar matemātikas uzdevumiem, lai gan iepriekš bijušas grūtības pierunāt mācīties matemātiku, ir vērojama motivācija un aizrautība. Un kā būtiskākā atsauksme, ko nākas dzirdēt – bērns var būt fiziski aktīvs istabā un viņam tas patīk. 
 

 

Par Viedo līdzsvara dēli un Barboleta metodi plašāk var uzzināt:

www.barboleta.lv
youtube kanālā: barboletashop
 

Līdz 30. decembrim veikalā Stockmann, 3. stāvā ir iespēja iepazīties ar Viedo Barboleta līdzsvara dēli.  

Saistītie raksti