Trīs lietas, ko nevajag dāvināt bērniem Ziemassvētkos

Ir vairākas lietas, ko mums - vecākiem, vecvecākiem un citiem viesiem - nevajadzētu dāvināt bērniem Ziemassvētkos. Ārstu prakses “Rabarbers” pediatre Katrīna Selecka intervijā portālam Jauns.lv uzsver, ka īpaši uzmanīgiem dāvanu izvēlē jābūt, domājot par maziem bērniem.
Par bērna vecumu ir noteikti jādomā. Ne jau velti rotaļlietām ir norādīts [ieteicamais bērnu] vecums.

FOTO: Shutterstock.com

Par bērna vecumu ir noteikti jādomā. Ne jau velti rotaļlietām ir norādīts [ieteicamais bērnu] vecums.

Norijot magnētu, var būt trakas sekas

“Mēs kā pediatri vienmēr vairāk koncentrējamies uz [dāvanu] drošības aspektu. Tāpēc no drošības viedokļa bīstamākās lietas, par ko mēs vienmēr uztraucamies, ir visas mantas ar magnētiem, piemēram, magnētiskie konstruktori un rotaļlietas ar magnētiskām bumbiņām," viņa saka.

 

Lai gan pieaugušajiem var likties, ka bērni reti ieliek magnētus mutē un apēd tos, taču diemžēl tas notiek samērā bieži. “Tam sekas var būt diezgan trakas.”

 

Var rasties dzīvībai bīstamas situācijas

Ārste skaidro – ja bērns apēd vienu mazu magnētiņu, tad var paveikties un nebūt nekādu seku viņa veselībai.

“Bet, ja viņš apēd divus [magnētus], it sevišķi ar laika intervālu, tad zarniņas var salipt kopā, apstāties visa zarnu trakta darbība un rasties dzīvībai bīstami izgulējumi. Ja zarnu traktā atrodas vairāki magnēti, tas ir ļoti bīstami.”

 

Ja norīts magnēts, nekavējoties jāmeklē palīdzība

Turklāt jāņem vērā, ka bērni magnētus var ievietot arī citās ķermeņa atverēs, piemēram, degunā un ausīs, kas arī ir ļoti bīstami.

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas mediķi iesaka nekavējoties meklēt neatliekamo medicīnisko palīdzību, ja magnēti vai baterijas nonākušas gremošanas traktā.

Plašāka informācija par situācijām, kad bērniem vajadzīga steidzama palīdzība, pieejama šeit.

 

Jāuzmanās arī ar citām sīkām detaļām

Jāapzinās, ka ne tikai magnētus, bet arī dažādas citas sīkas rotaļlietu detaļas bērni mēdz ievietot ķermeņa atverēs.

“Bet magnēti ir vieni no bīstamākajiem priekšmetiem,” Selecka brīdināja.

 

Uzmanīgi ar rotaļlietām, kurās ir baterijas!

“Nākamais risks ir saistīts ar baterijām. Protams, lielā daļā rotaļlietu ir baterijas. Ir jāskatās, lai tās ir droši ievietotas un [bērniem] grūti pieejamas.”

Dažkārt vecākiem var šķist, ka baterijas rotaļlietās ir droši nostiprinātas, bet jāņem vērā, ka bērni bieži vien piekļūst tām.

Svarīgi, lai baterijas atrastos aizskūvētā nodalījumā, nevis vienkārši pieejamas, kā tas ir, piemēram, klasisko modinātājpulksteņu aizmugurē.

 

Baterijas var radīt nopietnus bojājumus

Arī bateriju nonākšana ķermeņa atverēs var būt bērnu veselībai un dzīvībai bīstama. “Baterijas zarnu traktā var radīt nopietnus bojājumus, it sevišķi, ja tās kaut kur iesprūst un ilgāku laiku stāv uz vietas.

Reizēm mazākas baterijas iziet cauri zarnu traktam, bet, ja tās iesprūst, tas ir ļoti bīstami.”

 

Reklāma
Reklāma

Bīstamas var būt arī “pirkstiņu” baterijas

Turklāt bīstamas var būt ne tikai mazās un apaļās baterijas, bet arī lielākās, tā saucamās “pirkstiņu” baterijas. 

“Lielās baterijas var būt pat vēl bīstamākas, jo vieglāk iesprūst [bērna zarnu traktā] un netiek cauri.”

 

Jāņem vērā bērna vecums un briedums

Selecka piekrita, ka, domājot par rotaļlietām ar magnētiem un baterijām, jāņem vērā arī konkrētā bērna vecums un briedums.

“Par bērna vecumu ir noteikti jādomā. Ne jau velti rotaļlietām ir norādīts [ieteicamais bērnu] vecums.''

 

Arī lielākie bērni var aizspēlēties un aizdomāties

‘’Protams, bērni ir dažādi. Reizēm arī lielāki bērni, spēlējoties un aizdomājoties, var kaut ko apēst, viņiem var kaut kas ieskriet mutē.” Arī lielākie bērni mēdz sīkās rotaļlietu detaļas ievietot ķermeņa atverēs. 

Ja vecāki redz, ka viņu bērns vēl daudz ko bāž mutē, pat tuvojoties skolas vecumam, tad vajadzētu būt uzmanīgākiem ar dāvanām, kurās ir magnēti un baterijas. “Ar bērniem jābūt prātīgiem jebkurā gadījumā.”

 

Lai “Lego” detaļas nenonāktu degunā un ausīs

Treškārt, pediatre neieteica dāvanas, kurās ir dažādas sīkas detaļas. “Reizēm mazajiem bērniem tādas lietas nedāvina, bet mājās ir lielāks brālis vai māsa, tāpēc “Lego” bērna degunā un ausīs mums Bērnu slimnīcā ir ikdiena.”

Ja bērni rotaļājas ar sīkām detaļām, tad vecāku uzdevums ir viņus pieskatīt, īpaši mazākos. Tas attiecas arī uz dažādām pērlītēm, tostarp ar gludekli gludināmajām “Pyssla” detaļām.

“Ir jāskatās pēc bērna vecuma. Protams, skolas vecuma bērns var nodarboties ar dažādām radošām lietām, bet mazie bērni šādas sīkās detaļas var iebāzt jebkur.”

 

Smaržīgos plastilīnus labāk veidot kopā ar vecākiem

Runājot par dažādiem kārdinoši smaržojošajiem plastilīniem, ārste atzina, ka tos var dāvināt bērniem, taču vislabāk būtu, ja darbības ar tiem notiktu pieaugušo uzraudzībā.

“Visticamāk, dzīvībai bīstami tie nav. Tiesa, mēs ne visai priecājamies par to, ka tie ir smaržīgi, jo bērniem ir interesanti visu pagaršot.”

 

Nevajag arī atteikties no attīstošām un radošām rotaļlietām

Ja bērns vēl nav pietiekoši nobriedis, tad rotaļas ar smaržīgajiem plastilīniem labāk organizēt pieaugušo klātbūtnē.

“Tad jau to var darīt. Dažādas attīstošas un radošas rotaļlietas ir labas, vienkārši ir jāskatās, lai pieaugušais ir līdzās tajā brīdī, kad bērni ar tām nodarbojas.”

 

Vecākiem ir jāuzrauga bērni, nevis jāsēž viedtālruņos

Turklāt būtu labi, ja pieaugušie patiesi bērnus uzraudzītu šādu darbību laikā, nevis tikai atrastos blakus un skatītos savos viedtālruņos. Ja vecāki sēž blakus, bet skrollē soctīklus, tad no tā nav liela labuma bērnu drošībai.

“Visforšāk to darīt kopā ar bērnu, piedalīties [rotaļās]. Tad arī bērnam ir interesantāk,” Selecka ieteica.

Saistītie raksti