Šogad jau vairāk nekā 3000 pusaudžu saņēmuši valsts apmaksātu psiholoģisko atbalstu. Kur tas pieejams?

Kopš 1.augusta, kad Veselības ministrija un Labklājības ministrija piešķīra papildus finansējumu, lai pusaudži ar mentālās veselības grūtībām un atkarību risku varētu savlaicīgāk saņemt palīdzību, Pusaudžu resursu centrā (PRC) ir ievērojami samazinājušās rindas. Iepriekšējo 4-6 mēnešu vietā šobrīd rindā jāgaida ne ilgāk kā mēnesi, turklāt pirmo konsultāciju pie speciālista pusaudzis var saņemt jau 1-3 dienu laikā.
Valsts apmaksāta palīdzība pusaudžiem ar mentālās veselības grūtībām kļuvusi pieejamāka.

FOTO: Shutterstock.com

Valsts apmaksāta palīdzība pusaudžiem ar mentālās veselības grūtībām kļuvusi pieejamāka.

2022.gada pirmajā pusgadā palīdzību PRC saņēma vairāk nekā 3000 pusaudži vai viņu tuvinieki, taču gaidīšanas rinda turpināja pieaugt un jūnijā rindā bija jau 511 pusaudži. Tas nozīmēja, ka palīdzība bija jāgaida no 3 līdz pat 6 mēnešiem, un daļai jauniešu mentālās veselības grūtības šajā laikā būtiski pastiprinājās.

 

“Vislielākais pieprasījums pēc palīdzības un arī gaidīšanas rindas vienmēr ir bijušas Rīgā, kur šogad vidēji mēnesī 260 pusaudži gaidīja iespēju saņemt atbalstu. Katrā PRC reģionālajā centrā rindā gaida vidēji 30 jaunieši. Pateicoties valsts piešķirtajam papildus finansējumam, situācija ir ievērojami uzlabojusies. Mēs pusotra mēneša laikā esam varējuši ne tikai palielināt reģionālo pieejamību, atverot divus jaunus centrus Siguldā un Tukumā, bet arī ievērojami uzlabot atbalsta iespējas Rīgā. 

Šobrīd Rīgā darbojas jau 5 Pusaudžu resursu centri un rindā gaida 60 pusaudži, kas ir mazākais skaits kopš 2019.gada un nozīmē, ka palīdzība ir kļuvusi daudz savlaicīgāka. 

Rīgas un reģionu centros šodien vienlaikus palīdzību saņem 491 pusaudzis, taču pieprasījums pēc palīdzības nesamazinās, un vidēji mēnesī mēs saņemam 200 ziņas ar lūgumu sniegt atbalstu. Pirmo konsultāciju Rīgā varam piedāvāt pat 1 dienas laikā, reģionos dažu dienu laikā, jo tūlītējs atbalsts ir ļoti svarīgs, it īpaši, ja pēc palīdzības ir vērsies pats pusaudzis,” komentēja Bērnu slimnīcas fonda un Bērnu un pusaudžu resursu centra valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa. 

 

Pusaudžu resursu centra vadītāja, bērnu psihiatre dr.Anete Masaļska: “Mēs esam ļoti priecīgi, ka ir izdevies samazināt gaidīšanas rindu uz mūsu pakalpojumiem, tādējādi sniedzot iespēju savlaicīgas palīdzības saņemšanai. Nokļūšana centra īstenotajās programmās ir ļoti nozīmīga jauniešiem, kuri ir saskārušies ar dažāda veida grūtībām. Īstā brīdī sniegts atbalsts un speciālistu konsultācijas var novērst dziļāku un smagāku problēmu veidošanos nākotnē, tāpat vērojams, ka speciālista klātbūtne dažkārt palīdz īpaši akūtām situācijām neeskalēties. Tādēļ gribu iedrošināt jauniešus būt vērīgiem pret sevi, draugiem, tuviniekiem un gadījumos, ja rodas grūtības, savlaicīgi vērsties pēc palīdzības. Mūsu komanda ir gatava sniegt atbalstu,” komentēja A.Masaļska.

  

Reklāma
Reklāma

Lai vērstos pēc palīdzības, sazinieties ar Pusaudžu resursu centru:

 

Psiholoģiskā atbalsta tālrunis pusaudžiem un viņu tuviniekiem/ PRC klīnisko psihologu konsultācijas - +371 25737636 (strādā arī Whats App). Darba laiks- plkst.12-19 darba dienās. Anonīmi un bez maksas. Sarunā ar speciālistu tiks izvērtēta situācija un, ja nepieciešams, piedāvātas papildus konsultācijas klātienē vai attālināti pie PRC speciālistiem.

 

 

Noderīgi video un citi materiāli gan pusaudžiem, gan vecākiem ir pieejami Pusaudžu resursu centra vietnē www.pusaudzucentrs.lv vai Facebook un Instagram kontos. 

 

Par Bērnu un pusaudžu resursu centru

Bērnu un pusaudžu resursu centru (BPRC) ir izveidojis Bērnu slimnīcas fonds sadarbībā ar nozares speciālistiem Latvijā un Lielbritānijā. Kopš 2018.gada BPRC sniedz uz pierādījumiem balstītu, profesionālu, mūsdienīgu un multidisciplināru palīdzību pusaudžiem ar mentālās veselības grūtībām un viņu ģimenēm. Pateicoties Labklājības un Veselības ministriju piešķirtajam finansējums, visi BPRC pakalpojumi pusaudžiem un viņu tuviniekiem tiek nodrošināti bez maksas. BPRC atbalsts ir pieejams 9 Latvijas pilsētās- Rīgā, Daugavpilī, Jelgavā, Liepājā, Rēzeknē, Siguldā, Tukumā, Valmierā un Ventspilī. 

Saistītie raksti