Parādi pusaudzei! 9 jautājumi un atbildes par higiēnas paketēm

Uz 9 jautājumiem par higiēnas paketēm atbild vecmātes apmācībā Linda Vītuma un Elīna Čudova.

Paketes mainām vairākas reizes dienā, bet ne retāk kā pēc 8 stundām.

FOTO: Shutterstock.com

Paketes mainām vairākas reizes dienā, bet ne retāk kā pēc 8 stundām.

1. Kas ir higiēnas paketes? Kā tās atšķiras no paketēm?

Par paketēm sauc īpaši iesaiņotu pārsienamo materiālu pirmās medicīniskās palīdzības sniegšanai. Higiēnas paketes ir uzsūcošs ieliknis, ko ievieto apakšveļā gadījumos, kad no maksts ir asiņaini izdalījumi (piemēram, mēnešreižu laikā).

 

2. Kā paketes strādā?

Parasti higiēnas pakates katra ir iesaiņota atsevišķi, lai to varētu nemanāmi glabāt somiņā vai makā. Pēc higiēnas paketes izņemšanas no iesaiņojuma, tā tiek ievietota apakšbiksītēs. Paketes iesaiņojumu var izmantot izlietotās paketes ietīšanai. Paketes nedrīkst mest podā, tās pēc izlietošanas, ietītas iesaiņojumā vai tualetes papīrā, metam atkritumu tvertnē. Paketes mainām vairākas reizes dienā, bet ne retāk kā pēc 8 stundām. 

 

3. Kāds higiēnas paketēm sakars ar higiēnu?

Higiēna ir pasākumu kopums, kas nodrošina cilvēka organisma normālu darbību un veselības saglabāšanu. Ikmēneša asiņainie izdalījumi no maksts, ko sauc par menstruācijām, ir normāla meitenes un sievietes ķermeņa funkcija. Higiēnas paketes nodrošina ērtu šo izdalījumu uzsūkšanu.

 

4. Cik gados jālieto un vai var lietot arī, ja dejo baletu?

Higiēnas paketes var sākt lietot, kad sākas mēnešreizes. Parasti tas notiek apmēram 12-13 gadu vecumā. Literatūrā tiek minēts, ka fiziski lielas slodzes nodarbēs, kādas ir arī baleta nodarbības, sievietes biežāk izmanto tamponus. Tiek minēts, ka, iespējams, tieši dejotājas un sportistes 8 20.gadsimta 30.gados bija pirmās, kuras sāka izmantot tamponus.

 

5. Vai tās, kurām klāt ir smarža, ir kādā veidā sliktākas par paketēm bez smaržas?

Reklāma
Reklāma

Smaržu rada un saglabā ķīmiskās vielas, kuru iedarbība uz mūsu ķermeni vēl tiek pētīta. Ir dažas vielas, kuru iedarbība ir jau zināmi kaitīga, piemēram, parabēni. Tā kā ne vienmēr 10 mums ir iespēja noskaidrot, no kādiem tieši materiāliem pakete ir ražota, drošāka izvēle ir pakete bez smaržas.   

 

6. Kāds gēls ir iekšā paketēs, kāds tam ir sastāvs?

Paketēs tiek izmantots superabsorbējošs hidrogels - nātrija poliakrilāts. Nav pilnīgi izpētīts, kāda ir tā mijiedarība ar citām ķīmiskajām vielām, kas tiek izmantotas pakešu ražošanā. Drošāka izvēle ir lietot paketes, kuru ražošanā ir izmantots pēc iespējas mazāk 11 ķīmisko vielu. 

 

7. Kāpēc sauc par “higiēnas” paketēm? Kāpēc tieši tās ir jālieto? Kāpēc nelietot ko citu?

Higiēna ir pasākumu kopums, kas nodrošina cilvēka organisma normālu funkcionēšanu un veselības saglabāšanu. 12 Ikmēneša asiņainie izdalījumi no maksts, ko sauc par mēnešreizēm, ir normāla meitenes un sievietes ķermeņa funkcija. Higiēnas paketes nodrošina ērtu šo izdalījumu uzsūkšanu. Šim nolūkam var lietot arī tamponus un mentruālās piltuves.

 

8. Cik bieži jālieto un kad jāmaina?

Paketes lieto mēnešreižu laikā - parasti 2 - 7 dienas. Paketes maina vairākas reizes dienā, bet ne retāk kā pēc 8 stundām.

 

9. Vai paketes ir ērtas?

Kādā grāmatā par mēnešreizēm teikts, ka paketes ir ērtas un sniedz mums mieru īpašajās dienās. Kurš no higiēnas produktiem tieši Tev būs visērtākais - paketes, tamponi va menstruālās piltuves, - atklāsi pati. 

Saistītie raksti