Daudz un dažādas receptes, ko var pagatavot pats skolēns

Situācija, kad visiem diendienā jāpaliek mājās, paceļ jautājumu: ko šodien ēdīsim? Un... kurš gatavos? Mammai un tētim nav jābūt vienīgajiem ģimenes pavāriem - arī bērni var parūpēties par ģimenes maltīti.

Pat ja skolēns līdz šim nav gatavojis, tas nav iemesls, lai tagad nesāktu gatavot! Ekrānšāviņa foto.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Pat ja skolēns līdz šim nav gatavojis, tas nav iemesls, lai tagad nesāktu gatavot! Ekrānšāviņa foto.

Šokolādes desa, spageti, lavašs, omlete, humuss - piedāvājumā dažādu ēdienu un kārumu receptes - arī video recepšu formātā!

 

ZEMESRIEKSTU SVIESTS - PAGATAVOŠANA ĻOTI VIENKĀRŠA!
Nepieciešams:
Nenolobīti zemesrieksti 400 grami
Augu eļļa 1-2 ēdamk. 
Sāls šķipsna


Pagatavošana:
Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem, liec iekšā zemesriekstus un karsē tos 25 minūtes. Ņem ārā no krāsns, nedaudz padzesē un centies noņemt nost pēc iespējas vairāk riekstu mizu. Kad rieksti ir "tīri", blenderē tos vai liec virtuves kombainā, kas smalcina. Pievieno šķipsnu sāls, kā arī augu eļļu, kurai ir neitrāla garša, piemēram, vīnogu kauliņu un turpini malt. Mal tik ilgi līdz veidojas sviests. Jo vairāk malsi, jo krēmīgāks būs zemesriekstu sviests. Pēc tam pildi burkās un šādi to vari glabāt ledusskapī vairāk kā mēnesi.

 

100% VEGĀNISKA BURKĀNKŪKA, KURAS SASTĀVĀ NAV GLUTĒNA, PIENA UN OLU 

Pagatavošanas laiks: 1 stunda.
Nepieciešams: 

200 ml mandeļu piena 
60 g kokosriekstu eļļas 
1 tējk. vaniļas cukura 
8 ēdamk. kļavu sīrupa 
2 ēdamk. citrona sulas 
150 g bezglutēna miltu maisījuma 
2 tējk. cepamā pulvera 
1/4 tējk. sodas 
150 g riekstu 
150 g burkānu 
1/2 tējk. ingvera 
1 tējk. kanēļa 

Krēmam:
800 g kokosriekstu piena (vismaz 3 h noturēta ledusskapī)
citrona miziņa (no 1 citrona)
1 ēdamk. citrona sulas 
2 ēdamk. kļavu sīrupa 

Dekorēšanai:
Rieksti un citrona miziņa

Pagatavošana:
Katliņā lej mandeļu pienu, pievieno kokosriekstu eļļu, vaniļas cukuru, kļavu sīrupu un citrona sulu. Karsē uz lēnas uguns, līdz masa ir kļuvusi viendabīga. 

Citā traukā ber bezglutēna miltu maisījumu, cepamo pulveri un sodu. Visu sajauc. Sadrupini riekstus. Burkānkūkai labi piederēsies pekanrieksti, bet vari izvēlēties arī citus. Miltu masu sajauc ar riekstiem. 

Nomizo un sarīvē burkānus, pievieno ingveru un kanēli. Burkānu masai lej klāt katliņā sakarsēto pienu, kā arī miltu masu. Visu samaisi un lej cepamajā traukā, kas izklāts ar cepamo papīru. Biskvītu cep 180 grādos sakarsētā cepeškrāsnī pusstundu. 

Gatavo krēmu. Kokosriekstu piena bundžiņām jāstāv ledusskapī vismaz 3 stundas, lai būtu atdalījusies sula. Izmanto tikai biezumus. Saputo tos ar citrona miziņu, citrona sulu un kļavu sīrupu. Krēmu klāj uz atdzisuša biskvīta un dekorē ar riekstiem un citrona miziņu.

Reklāma
Reklāma

 

HUMUSS. GATAVOŠANA TIKAI 10 MINŪTES! 
Humuss tradicionāli tiek uzskatīts par brokastu ēdienu, un parasti to ēd ar pitas maizi. 

Pagatavošanas laiks: 10 minūtes.
Porcija: 7 personām.

Nepieciešams:
800 g konservētu vai vārītus turku zirņu 
2 ēdamk. zemesriekstu sviesta 
1 tējk. kaltētu ķiploku 
150–200 ml vīnogu kauliņu eļļas 
1 ēdamk. baltvīna etiķa (vai pēc garšas)

Dekorēšanai:
1 tējk. kaperu 
1 tējk. paprikas pulvera 
1 tējk. sezama sēklu 
1 ēdamk. olīveļļas 

Uzkodām:
4 šķēles lavaša 
1 tējk. olīveļļas 

Pagatavošana:
Lai pagatavotu humusu, vari izmantot gan konservētos, gan svaigos zirņus. Ja ņem tos, kas vēl jāvāra, rēķinies, ka pagatavošanas laiks ieilgs, jo zirņi vārās ilgi. Virtuves kombainā liec notecinātus konservētos zirņus, pievieno zemesriekstu sviestu (tradicionālajā receptē izmanto tahini pastu), 1 svaigu ķiploka daiviņu vai 1 tējkaroti kaltētu ķiploku, vīnogu kauliņu eļļu un baltvīna etiķi. Visu kārtīgi sasmalcini. Ja šķiet, ka konsistence ir pārāk bieza, vari pievienot nedaudz eļļas vai etiķa. Vīnogu kauliņu eļļas vietā vari izmantot arī ābolu vai bumbieru etiķi, kā arī citronu sulu.

Humusu vari smērēt uz maizītes, likt groziņos vai ēst ar lavašu. Gardēde Lība šoreiz lavašu sagrieza mazos trijstūrīšos, sajauca ar olīveļļu un lika cepties cepeškrāsnī 5 minūtes 180 grādos. Ja mājās cepeškrāsns nav, lavašu var apbrūnināt arī uz pannas.

Kad viss gatavs, svaigi gatavotajam humusam vari pievienot olīveļļu, paprikas pulveri, kaperu un sezama sēklas. Pasniedz ar lavašu.

 

ŠOKOLĀDES DESA
Pildījumā vari likt visdažādākos produktus – arī riekstus vai žāvētus augļus.

Lai pagatavotu 400 gramus šokolādes desas, nepieciešams: 
100 g sviesta
200 g tumšās šokolādes
100 g cepumu
50 g marmelādes
2 ēdamk. konditorejas pūdercukura

Pagatavošana: 
Karstā ūdens peldē izkausē sviestu un šokolādi. Ja vēlies šokolādes desu pagatavot saldāku, var izmantot arī piena vai jebkādu citu šokolādi, kas garšo. Sadrupini izvēlētos cepumus un pievieno izkausētajai šokolādei. Klāt pievieno gabaliņos sagrieztu marmelādi vai žāvētus augļus un riekstus. Visu kārtīgi samaisi. Uz virtuves virsmas vai dēlīša izklāj pārtikas plēvi, apkaisi ar pūdercukuru. Starp citu, konditorejas pūdercukurs nekūst, tas neiesūksies šokolādē un veidos baltu ārējo kārtu. Klāj šokolādes desas masu uz dēlīša, apkaisi ar pūdercukuru un aptin pārtikas plēvi, koriģē formu, lai tā atgādina desu, un aizsien ciet galus. Atstāj ledusskapī vismaz uz 2 stundām, lai sacietē. Pēc tam ņem nost pārtikas plēvi un griez gabalos vai dodies ciemos ar īstu gardumu.

Saistītie raksti