7 priekšnosacījumi, lai skolēnu mācības no mājām būtu efektīvas

Šobrīd skolēniem notiek attālinātās mācības no mājām. Tomēr, lai tā būtu ne tikai izklaidējoša pasēdēšana pie datora un no mācībām būtu arī kāda paliekoša vērtība, nepieciešams ņemt vērā vairākus ekspertu ieteikumus, kas palīdzēs šo procesu īstenot efektīvi un skolēnam apgūt jaunas zināšanas raitāk. 

Skolēnam jāmācās tam speciāli iekārtotā vietā, nevis, piemēram, gultā.

FOTO: Shutterstock.com

Skolēnam jāmācās tam speciāli iekārtotā vietā, nevis, piemēram, gultā.

Te būtiska loma ir vecākiem, kam jārūpējas, lai šis mācību process būtu produktīvs, bet tajā pašā laikā nepārspīlējot ar savu iesaisti, lai nekļūtu par apnīkošo uzraugu. Ierosinājumi, kurus jāņem vērā skolēnam mācoties attālināti, iesaka linkedtoskills.com.

 

1. Disciplīna un dienas kārtība

Jāņem vērā, ka skola nav brīvā laika pavadīšana, bet gan nopietns skolēna pienākums. Tāpēc skolas dienas rūpīgi jāplāno, sākot jau no gatavošanās skolas dienai un turpinot ar iecerētajām mācību stundām un skolēna mājas darbu pildīšanu. Svarīgi, lai šo dienas plānu sagatavo pats skolēns, nevis tas tiktu uzspiests no vecāku puses. Tieši disciplīna būs tā, kas liks skolēnam nopietni attiekties pret mācību procesu un ļaus arī attālināti mācoties gūt labus rezultātus jaunu zināšanu apguvē

 

2. Skolēna mācību vieta un aprīkojums

Vecāku pienākums ir parūpēties ne tikai par to, lai skolēns noteiktu dienas daļu sēž pie mācībām, bet arī pārliecināties, ka skolēna darba vieta ir atbilstoši iekārtota. Svarīgi, lai skolēnam ir labs krēsls, galds, dators un interneta pieslēgums. Šie ir priekšnosacījumi, lai skolēna mācību procesa rezultātā nerastos sāpēs mugurā pēc mācību dienas beigām, vai nebūtu problēmas ar saziņu ar skolotāju, ja skolēnam nav pieejams labs interneta pārklājums vai atbilstošs aprīkojums. Tāpat svarīgi pārliecināties, ka skolēns tiek galā ar tehniskajiem jautājumiem un nerodas situācijas, kurās viņš nesaprot, kā rīkoties. Vecākiem jāparūpējas, lai skolēnam vienmēr ir alternatīva iespēja sazināties ar skolotāju – pa telefonu vai e-pastu, ar kura starpniecību informēt, ka nepieciešama palīdzība.

 

Svarīgi parūpēties, ka jaunietis nesēž pie datora apakšbiksēs vai kā citādi nepiemēroti apģērbts. Pirmkārt, tas pašā skolēnā nepazināti rada “paviršības” sajūtu pret lietām, ko viņš dara, bet – otrkārt – datora ekrānā pārējie skolas biedri ļoti uzkrītoši var redzēt tādas lietas, kā neatbilstošs apģērbs, kas vēlāk var ļoti slikti atsaukties uz pašu skolēnu.

 

3. Saģērbšanās un brokastis

Uz skolu skolēns vienmēr dodas apģērbies atbilstošās drēbēs un paēdis. Svarīgi parūpēties, ka jaunietis nesēž pie datora apakšbiksēs vai kā citādi nepiemēroti apģērbts. Pirmkārt, tas pašā skolēnā nepazināti rada “paviršības” sajūtu pret lietām, ko viņš dara, bet – otrkārt – datora ekrānā pārējie skolas biedri ļoti uzkrītoši var redzēt tādas lietas, kā neatbilstošs apģērbs, kas vēlāk var ļoti slikti atsaukties uz pašu skolēnu. Tāpat svarīgi paēst brokastis pirms mācību dienas uzsākšanas, lai skolēns paralēli mācību stundai neēstu savu rīta brokastu maizi, tādā veidā mazinot ne tikai viņa, bet arī pārējo klasesbiedru uzmanību pašam mācību procesam.

 

Reklāma
Reklāma

4. Vingrinājumi un pastaigas svaigā gaisā

Nepieciešams atcerēties, ka mācības ir svarīgas, bet jādomā arī par skolēna fizisko stāvokli. Pēc garas dienas skolā – jaunietim ir iespēja ar kājām doties mājās un ieelpot svaigu gaisu un iziet kādu loku, savukārt, sēžot mājās pie datora – pēc mācību beigām, skolēns jau ir mājās. Tāpēc svarīgi padomāt, kādus vingrojumus jaunietim piedāvāt vai vismaz aicināt iziet pastaigā svaigā gaisā, lai saglabātu pienācīgu fizisko stāvokli, kā arī dotu iespēju nedaudz atgūties pēc pastāvīgās mājās sēdēšanas.

 

5. Rezultātu pārrunāšana un mērķu uzstādīšana rītdienai

Svarīgi ir regulāri pārrunāt ar skolēnu viņa mācību gaitu. Piemēram, reizi dienā – vakarā pie vakariņu galda apvaicāties, kas šodien noticis mācību procesā un kas plānots nākamajā dienā. Tas ļaus skolēnam pašam pārdomāt un “salikt pa plauktiņiem” mācību procesā notiekošo, kā arī dos iespēju vecākiem saprast, vai mācību process norit veiksmīgi.

 

6. Vēcāku pārliecība, ka viss ir iespējams un izdodas

Lai vai kādas problēmas rastos mācību laikā (un vispār atrodoties ārkārtējās situācijas laikā mājās) – ir svarīgi vecākiem saglabāt mieru un nosvērtību. Vecāku noskaņojums un attieksme ir tā, kas veido arī jaunieša paša sajūtas un izpratni par notiekošo. Ja vecāki runās, ka attālinātās mācības tādas muļķības vien ir un tāpat neko sakarīgu jaunietis neiemācīsies – tāda izveidosies arī paša jaunieša attieksme. Tāpēc nepieciešams paust atbalstu jaunieša mācību procesam un pat gadījumā, ja gadās kāda ķibele mācību procesā vai tehniskajā kontekstā ar aprīkojumu – vienmēr saglabāt mieru un dot jaunietim skaidru ziņu, ka situācija tiek kontrolēta.

 

7. Izklaide

Jaunieša dzīve sastāv ne tikai no mācībām. Jāizdomā kopā ar jaunieti, kas ir tās lietas, kas ļauj viņam atgūties un rast izklaidi šajā laikā. Jāsaprot, kas varētu būt jaunietim interesanti un saistoši un jāmēģina rast viņam iespēja atsvaidzināt savu ikdienu. Iespējams tā ir kāda spēle (vēlams gan galda spēle ar ģimeni, nevis datorspēle), izbrauciens pie dabas, sportošana vai kas cits – bet noteikti jāpadomā, kā padarīt jaunieša dzīvi daudzveidīgāku arī šajos ierobežotajos apstākļos.

Saistītie raksti