VIDEO tīņu vecākiem: pusaudzis un alkohols

„Vecāku saruna ar pusaudzi par alkohola lietošanas jautājumiem ir ļoti nozīmīgs faktors brīdī, kad pusaudzim būs jāveic izvēle – lietot alkoholiskos dzērienus un pakļaut sevi riskam vai atteikties. Diemžēl pieredze liecina, ka vecāki nezina, kā runāt ar pusaudzi par šiem jautājumiem, kā atbalstīt un palīdzēt,” norāda Aija Pelne, Slimību profilakses un kontroles centra Atkarības slimību riska analīzes nodaļas vadītāja.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

 


 

Animācijas filmiņas „Saruna ar pusaudzi par alkohola lietošanas jautājumiem – kā runāt, atbalstīt, palīdzēt?”, kas tapusi sadarbībā ar nozares speciālistiem, mērķis ir sniegt praktiskus padomus vecākiem par to, kā veidot sarunu ar pusaudzi par alkohola lietošanas jautājumiem un tā radītajiem riskiem. Pētījuma dati liecina, ka vecāki var būtiski ietekmēt jauniešu vēlmi pamēģināt vai lēmumu nelietot alkoholu pusaudžu vecumā. 

 

Pusaudži reizēm neieklausīsies tajā, ko mēs viņiem sakām, bet viņi noteikti redz, ko mēs darām. Ģimenes modelis bērnam ir dzīves mēraukla. 

 

Kristīne Mozerte, atkarību psihologs, Latvijas Atkarību psihologu asociācija: „Mēs, pieaugušie, esam tie, uz kuru rīcību skatoties, mūsu bērni mācās tikt galā ar dzīves grūtībām. Pusaudži reizēm neieklausīsies tajā, ko mēs viņiem sakām, bet viņi noteikti redz, ko mēs darām. Ģimenes modelis bērnam ir dzīves mēraukla. Pēc tās, vairāk vai mazāk, bērns veidos arī savu attieksmi pret lietām, procesiem un atkarības vielām. Ja attiecības ir atbalstošas un mīlestības pilnas, jaunietis jūtas droši. Pusaudžu atkarības lielākoties izraisa vecāku vienaldzīgā attieksme, kā arī atbalsta trūkums.”
 

Reklāma
Reklāma

Alkohola lietošana ir viens no galvenajiem riska faktoriem, kas saistīts ar nepilngadīgo traumatismu, pašnāvībām, vardarbību u.c. problēmām. Līdz šim veiktie SPKC pētījumi liecina, ka regulāra alkohola lietošanas pieredze (40 un vairāk reizes dzīves laikā) ir aptuveni katram trešajam (35%) 15–16 gadus vecam nepilngadīgajam un dzīves laikā vismaz vienu reizi piedzērušies 65% 15–16 gadus veci nepilngadīgie. 
 

Fakti un mīti par pusaudžu alkohola lietošanas ieradumiem

Mīts Nr.1. Pusaudžus alkohols ietekmē tāpat kā pieaugušos
Fakts. Pusaudžu vecumā veidojas personība, raksturs, attīstās prasmes, ieradumi un intereses, - ja pusaudzis sāk lietot alkoholiskos dzērienus, atkarības problēmas izpaužas ātrāk un izteiktāk nekā pieaugušajiem un atstāj daudz lielāku ietekmi.

Mīts Nr.2. Alkohola lietošana nepilngadīgo vidū Latvijā nav problēma
Fakts. Latvijā alkoholiskos dzērienus līdz 16 gadu vecumam pamēģinājuši gandrīz 97% meiteņu un 95% zēnu. Vairāk kā trešdaļa jauniešu šajā vecumā - turpat 35% -alkoholiskos dzērienus lieto regulāri (40 un vairāk reizes dzīves laikā), un pēdējā mēneša laikā alkoholu lietojuši 65% jaunieši. Aptuveni puse jauniešu alkoholu lieto riskantā veidā - izdzerot 60 un vairāk gramus absolūtā alkohola.* 60 grami atbilst 5 alkohola devām, kas ir apmēram 3 puslitra pudeles gaišā alus vai 3 puslitra bundžas sidra.

Mīts Nr.3. Alkohols palīdz pusaudžiem iejusties kompānijā
Fakts. Patiesībā alkohols liek pusaudžiem rīkoties neapdomīgi un bezatbildīgi, apdraudot gan sevi, gan apkārtējos. Alkohols rada pacilātības sajūtu, sniedzot mānīgu drosmi un rada iespēju izvairīties no problēmu risināšanas. Cilvēks alkoholisko dzērienu reibumā var kļūt agresīvs un nekontrolējams. Alkohola lietošana ir viens no galvenajiem riska faktoriem, kas saistīts ar nepilngadīgo traumatismu, pašnāvībām, vardarbību un citām problēmām.

Mīts Nr.4. Vecāki nedrīkst būt pārāk strikti saistībā ar alkohola lietošanu
Fakts. Ir pierādīts, ka pusaudžiem, kuru vecāki akceptē alkohola lietošanu (tostarp nelielās devās un svētku reizēs kopā ar ģimeni) ir lielāka tieksme lietot alkoholiskos dzērienus.

Mīts Nr.5. Alus un sidrs ir OK! jeb vieglais alkohols nekaitē
Fakts. Jebkurš alkohols izraisa vienādas sekas.

Mīts Nr.6. Pusaudža aizraušanos ar alkoholu vecāki noteikti pamanīs
Fakts. Diemžēl var gadīties, ka vecāki pusaudža aizraušanos ar alkoholu pamana tad, kad ir nepieciešama speciālistu (narkologa, psihiatra, ģimenes ārsta, psihologa) palīdzība. Informāciju par iestādēm, kur Latvijā iespējams saņemt valsts apmaksātu narkoloģisko palīdzību pusaudžiem, pieejama
www.spkc.gov.lv/narkologiska-palidziba.

Mīts Nr.7. Par alkohola lietošanu ar pusaudzi nav vērts runāt
Fakts. Ar pusaudzi IR jārunā par viņam svarīgiem jautājumiem, tātad arī par alkohola lietošanu. Šādas sarunas mērķis gan nav pamācīt, bet motivēt viņu izdarīt pareizo izvēli, skaidrojot ar alkohola lietošanu saistītos riskus un izklāstot iemeslus, kāpēc nevēlaties, lai viņš lietotu alkoholu.

Mīts Nr.8. No saindēšanās ar alkoholu nemirst
Fakts. Realitāte liecina par pretējo - īpaši jauni cilvēki mirst no pusaudžu organismam pārāk lielām alkohola devām. Alkohols nomāc centrālo nervu sistēmu, kas samazina sirdsdarbību, mazina asinsspiedienu un palēnina elpošanu. Samaņas zaudēšana ir organisma signāls, ka izdzertā alkohola daudzums ir sasniedzis kritisku robežu un apdraud dzīvību.
Ja ir aizdomas, ka pusaudzis ir alkohola reibumā un viņa veselības stāvoklis pasliktinās (iestājas bezsamaņa), jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība, zvanot 113.

Mīts Nr.9. Pusaudžu ballīšu aizliegšana ir risinājums
Fakts. Ballītes ir ļoti nozīmīga pusaudžu dzīves daļa - tā ir iespēja satikt esošos draugus neformālākā gaisotnē un iepazīties ar jauniem, socializēties un iegūt jaunu pieredzi. Svarīgi ir laikus ar pusaudžiem pārrunāt, kas jāņem vērā, rīkojot vai dodoties uz ballīti.

Mīts Nr.10. Alkohola atkarība ir izlaidība
Fakts. Atkarība ir biopsihosociāla slimība, kuru veido dažādi bioloģiskie (iedzimtība), psiholoģiskie (saskarsmes grūtības, nespēja pretoties vides spiedienam) un sociālie faktori (alkohola pieejamība, tradīcijas, jauniešu grupā valdošā attieksme pret apreibinošām vielām). Ir pierādīts, ka pusaudžiem alkohola lietošanas problēmas veidojas 2,5 reizes ātrāk kā pieaugušajiem.

Mīts Nr.11. Piedzērušo jāatstāj izgulēt reibumu
Fakts. Lai gan miegs visnotaļ palīdzēs pārvarēt labāk laiku, kas organismam nepieciešams, lai attīrītos no alkohola, piedzērušo nevajag atstāt bez uzraudzības. Īpaša uzmanība jāpievērš liela alkohola lietošanas rezultātā samaņu zaudējušam, kuram ir alkohola saindēšanās, kas var apdraudēt dzīvību.


Lai mazinātu alkohola lietošanu un pieejamību nepilngadīgo vidū Veselības ministrija un SPKC realizē informatīvo kampaņu „Lai būtu skaidrs!”, kuras mērķis ir pakāpeniski mainīt sabiedrības attieksmi par alkohola lietošanu nepilngadīgo vidū un bērnu/pusaudžu alkohola lietošanu padarīt par sabiedrībā nepieņemamu uzvedību, kā arī aktualizēt jautājumus par alkohola vieglo pieejamību tirdzniecības vietās un pieaugušo lomu šajā procesā. Plašāk par kampaņu www.skaidrs.lv