Pirmā mīlestība desmit gados? Tas ir nopietni!

Kautrīgs uzaicinājums pastaigāties, kopīga saldējuma ēšana... Jūsu mazais bērns dodas uz mūžā pirmo randiņu! Un viņam ir tikai 10 gadi! Vai tas vispār ir normāli? Kā reaģēt vecākiem? Izrādās, ka tas ir ne tikai normāli, bet pat ļoti labi!

Psihologi apgalvo, ka šajā dzīves periodā ir pat ļoti labi iemīlēties, jo tas ir stabils pamats un noderīga pieredze nākotnē veidojamajām attiecībām.

FOTO: Shutterstock.com

Psihologi apgalvo, ka šajā dzīves periodā ir pat ļoti labi iemīlēties, jo tas ir stabils pamats un noderīga pieredze nākotnē veidojamajām attiecībām.

Pats jaunākais pirmstīņu vecums ir 9 – 11 gadi. Jau ir beidzies omulīgā mazuļa mīļuma laiks, bet spurainais un trakojošais pusaudžu vecums nav sācies. Uzskata, ka šis ir mierīgs, ērts laika posms, kad vecāki var nedaudz atvilkt elpu līdz nākamajam krīzes posmam. Tomēr arī šajā laikā bērns piedzīvo svarīgus izaugsmes brīžus. Viens no tādiem – pirmā romantiskā iemīlēšanās, kas jau ir saistīta ar nelielu erotisma devu. Ja bērnudārzā mazuļi „iemīlējās” un spēlēja ģimenes, īpaši no tā nekautrējoties, tad tagad topošie tīnīši atklātas simpātijas izrāda daudz kautrīgāk.
 

Kā zināt, vai tavs bērns jau ir šajā attīstības posmā?  Dažas pazīmes:

  • Rodas interese par izskatu, stilīgu apģērbu un kosmētiku. Grib izcelties uz vienaudžu fona, tāpēc uzmanības pievēršanas vidi var būt ekstravaganti un neparasti.
  • Ilgi pļāpā pa telefonu ar draudzenēm par tēmām, kas pieaugušajiem liekas pilnīgi bezjēdzīgas.
  • Izrāda uzmanību savam simpātiju objektam, kaitinot un ķircinot. Puikas rausta meitenes aiz bizēm vai iebliež ar grāmatu pa galvu.
  • Ja drosme lielāka, tad ar simpātiju objektu pastaigājas, saķērušies rokās.

Šajā posmā iemīlēšanās nozīmē dvēselisku tuvību un romantiku. Mazie tīnīši mācās izrādīt savas simpātijas un draudzēties ar pretējā dzimuma personu, mācās sarunāties par to, kas interesē otram, apgūst pirmos soļus romantisku jūtu izrādīšanā.


Sliktākais, ko dzīves vētrās apbružātie vecāki šajā brīdī var izdarīt, ir paķircināt bērnu un slepus vai atklāti pasmieties, sak, „Kas tad  tev tur par mīlestību. Tu vēl esi par mazu šādām lietiņām”  vai arī paziņot „Kāds vēl randiņš! Galvenais ir mācības!” . Tāpat nevajag ironizēt par bērna pirmo draugu, apspriest vai kritizēt viņu.

Pieejiet pirmās mīlestības jūtām, ko izbauda bērns, nopietni un cieņpilni. Te vēl nav nekādu seksuālu zemtekstu. Tās ir tīras un platoniskas emocijas.  

Sliktākais, ko dzīves vētrās apbružātie vecāki šajā brīdī var izdarīt, ir paķircināt bērnu un slepus vai atklāti pasmieties, sak, „Kas tad  tev tur par mīlestību. Tu vēl esi par mazu šādām lietiņām”  vai arī paziņot „Kāds vēl randiņš! Galvenais ir mācības!”


Šis ir viens no brīžiem, kad mazais cilvēks mācās, kā veidot attiecības, apgūst, kādas emocijas izjūt, esot attiecībās. Tas viss būtiski ietekmēs to, kā viņš pratīs izveidot vēlāk nopietnākas romantiskās attiecības, tāpēc vecāku sapratnei ir milzīga nozīme.


Iespējams, ka vecākiem šādas izmaiņas var radīt bazas un trauksmi, jo tās ir pirmās pazīmes, ka bērns izaug, atdalās no mums, aiziet savā dzīvē. Jā, šajā brīdī var pat nedaudz pazemināties sekmes un mazais topošais tīnītis kļūst izklaidīgās. Bet nevainojiet tajā romantisko iemīlēšanos. Tās ir fizioloģiski noteiktas izmaiņas, kas saistītas ar hormonālās sistēmas aktivitātes paaugstināšanos – tuvojas pubertātes vecums, kas īslaicīgi pazeminās smadzeņu garozas aktivitāte, kas atbild cilvēka intelektuālajām spējām.

Reklāma
Reklāma


Psihologi apgalvo, ka šajā dzīves periodā ir pat ļoti labi iemīlēties, jo tas ir stabils pamats un noderīga pieredze nākotnē veidojamajām attiecībām.  Pašlaik svarīgākais uzdevums ir iemācīties komunicēt ar pretējo dzimumu, saprast, ka viņi ir atšķirīgi, bet tas netraucē atrast kopīgu valodu. Iespējams, ka šajās attiecībās vilšanās, skumjas, neatbildētas jūtas un pārpratumi, bet tikai caur šiem ērkšķiem veidojas izpratne par to, kā jābūt un kas ir nepareizi.

Turklāt agrā iemīlēšanās pasargā bērnus no agrīnām seksuālām attiecībām,  jo pretējā dzimuma teritorija vairs nav tik nepazīstama un vilinoša, lai mestos tajā iekšā nedomājot.


Kas notiek tālāk?

  • 10 -11 gadu vecumā sākas dzimumnobriešana  - fizioloģiskās izmaiņas un garastāvokļa svārstības. Mainās bērna raksturs, viņš labāk zina, ko grib un kas viņam nepatīk, tāpēc agrāk paklausīgais pulciņu apmeklētājs var sākt pretoties vecāku gribai. Viņš asās pārdzīvo neveiksmes un atraidījumus.
  • Līdz 10 gadu vecumam augšana notiek vienmērīgi, bet 11 gadu vecumā meitenes sāk pārveidoties īpaši strauji. Zēniem šīs izmaiņas sākas no 13 gadiem.
  • Meitenēm sāk darboties olnīcas, kas ražo hormonu – estrogēnu. Augums kļūst apaļīgāks, pats ļoti tievās meitenes vairs nav tik kaulainas kā pirmajās klasēs.  Sāk augt krūtis.
  • Parādās pirmās seksuālās fantāzijas, bet televīzija un nekontrolēta interneta lietošana šīs fantāzijas var pastiprināt. Iespējams, ka vecākiem jau būs grūti pārrunāt intīmus jautājumus, jo topošais tīnis kautrēsies un izvairīsies no sarunas.

 

Izmantota informācija no vecāku programmas programmu „Ceļvedis, audzinot pusaudzi”un grāmatas par pusaudžu audzināšanu "Es klausītu savus vecākus, ja viņi aizvērtos" (Zvaigzne ABC")