Dzīvojat ar bērniem pa māju? Uzspēlējiet jautras spēles!

Ārā ir auksts un ne visu laiku var rotaļoties pagalmā. Vai tiešām atliek tikai sēdēt pie loga un skatīties, kā zvirbuļi tēkā pa sasalušo zemi? Pārvērt savas mājas par vietu, kur garlaicībai ieeja aizliegta!

Kārdinošie āboli ne vienmēr ir jākar aukliņās, tos var salikt bļodā ar ūdeni.

FOTO: Shutterstock.com

Kārdinošie āboli ne vienmēr ir jākar aukliņās, tos var salikt bļodā ar ūdeni.

Nebeidzamais stāsts

Tev vajadzēs papīru un rakstāmos, maisu vai somu.

Dalībnieku skaits nav ierobežots.

 

1. Katrs bērns uz mazas lapiņas uzraksta kādu stāsta tematu. Katrs var aizpildīt arī vairākas lapiņas, tās visas salieciet maisā.

2. Izlozējiet, kurš sāks stāstu. Pirmais stāstītājs izvelk no maisa lapiņu, nolasa tematu un sāk stāstīt, liekot lietā visu savu iztēli.

3. Pēc brīža stāstītājs dod vārdu savam blakussēdētājam. Tas arī izvelk lapiņu un turpina stāstījumu, piepinot iepriekšējam stāstam jauno sižeta līniju.

Jo dažādāki būs temati, jo smieklīgāks iznāks stāsts. Iedomājieties, ka stāstā par daiļo princesi un pūķi jums piepeši jāiesaista ķenguri vai ūdensžurkas, bet tūlīt pēc tam ceļojums gaisa balonā. Spēle būs vēl interesantāka, ja bezgalīgo stāstu papildināsiet ar teatrālām kustībām. 

 


Auksts vai karsts

Tev vajadzēs nelielu priekšmetu, ko paslēpt.

Spēlētāji var spēlēt divatā.

 

1. Viens no spēles dalībniekiem aizver acis vai iziet no istabas, bet otrs pa to laiku paslēpj kādu priekšmetu.
2. Pirmais spēlētājs tver acis vai atgriežas istabā un sāk meklēt paslēpto. Ja meklētājs atrodas tālu no paslēptā “dārguma”, otrs saka: “Auksts, auksts!” Ja meklētājs tuvojas “dārgumam”, otrs saka “Siltāks, siltāks!”
3. Kad paslēptais jau gandrīz ir atrasts, var teikt: “tūlīt apdedzināsi nagus!” - un beigu beigās iesaukties:  “Karsts!” kad paslēptais priekšmets ir atrasts, spēlētāji mainās lomām.

Šī ir sena un ļoti populāra spēle. Grūti iedomāties labāku nodarbošanos aukstām un pelēcīgi lietainām dienām. Turklāt šai spēlei nav vajadzīgi nekādi palīglīdzekļi un to var spēlēt jebkur. Slēpt var jebkādu mazu nieciņu, bet tikpat labi noderēs arī kāds gardums – konfekte vai auglis, kuru atradējs var gardu muti notiesāt. 

Reklāma
Reklāma

 


No Kubas atpeldēja kuģis
Dalībnieku skaits nav ierobežots.


1. Visi sasēžas aplī. Viens no spēlētājiem saka: “No Kubas atpeldēja kuģis. Tā kravas tilpnē stāv...” un nosauc kādu vārdu (vienojieties, vai der jebkurš lietvārds vai tikai sataustāmu priekšmetu apzīmējumi).
2. Nākamais spēlētājs atkal saka: “No Kubas atpeldēja kuģis. Tā kravas tilpnē stāv...”, bet viņam ir jānosauc vārds, kas sākas ar iepriekšējā spēlētāja nosauktā vārda pēdējo zilbi.
3. Tas, kurš nespēj izdomāt piemērotu vārdu, padodas un uzsāk jaunu spēles kārtu.

Šis ir diezgan sarežģīts spēles variants. Ja spēlētāji ir mazi, spēli var vienkāršot un kuģus piepildīt ar mantām, kas sākas ar vienu un to pašu burtu. Ja spēlētāji ir vecāki un tiem patīk strīdēties, novietojiet apļa vidū labu vārdnīcu: tad jums būs iespēja pārbaudīt, vai kāds no nosauktajiem vārdiem patiešām pastāv.

 


Kārdinošie āboli
Tev vajadzēs ābolus diegu un auklu.
Dalībnieku skaits nav ierobežots.

 

1. Saskaiti spēles dalībniekus! Paņem tikpat daudz ābolu, iesien tos aukliņās un piekarini pie griestiem.

2. Āboliem jākarājas aptuveni spēlētāju mutes augstumā. Visu spēles laiku spēlētājiem jātur rokas aiz muguras.
3. Pēc starta signāla spēlētāji sāk ēst katrs savu ābolu. Uzvar tas, kuram pirmajam izdodas atstāt karājamies aukliņā vienīgi serdi.


Izvēlies ābolus ar stingriem kātiņiem, lai tie ilgāk noturētos auklā. Šīs, protams, nav īstas sacensības. Ķerdami katrs savu ābolu, kas šūpojas uz visām pusēm, neaizmirstiet paskatīties uz saviem biedriem. Kur gan vēl redzēsiet tik smieklīgus skatus?

 

Avots: Bērnu spēles. Spēles mājās. R.: Kontinents.

Par grāmatu "Bērnu spēles. Spēles mājās"
Jau atkal ir auksts un nevar iet rotaļāties pagalmā. Vai tiešām atliek tikai sēdēt pie loga un skatīties, kā peļķēs plīkšķina lietus? Tā jau var nomirt no garlaicības!

Grāmatā “Spēles mājās” ir apkopots vairāk nekā 30 dažādu spēļu, ko vari spēlēt gan vienatnē, gan kopā ar draugiem. Izmēģinot visas spēles, lietainās pēcpusdienas aizskries zibens ātrumā. Visi spēlēm nepieciešamie piederumi ir vienkārši un viegli atrodami. Pārvērt savas mājas par vietu, kur garlaicībai ieeja aizliegta! Šajā sērijā: Spēles svaigā gaisā Spēles kopā ar draugiem Spēles cīņai ar garlaicību Spēles mājās.

 

Ieskaties: www.kontinents.lv