Tēva izmisums: 13 gadus vecā meita atņēmusi sev dzīvību TikTok izaicinājuma dēļ

"Tēti, vai es varu lejupielādēt TikTok?" Maija pieklājīgi jautāja tēvam piecus mēnešus pēc tam, kad viņai bija apritējuši 13 gadi.
Tipisks pusaudzis, laimīgs zēns ar daudz draugiem – tā savu mirušo dēlu raksturo mamma, sakot, ka viņš vienkārši bija ļoti zinātkārs, viņam patika pildīt visus tiešsaistes izaicinājumus. Mēs nekad neesam iedomājušies, ka tas viņam varētu kaitēt.

FOTO: Shutterstock.com

Tipisks pusaudzis, laimīgs zēns ar daudz draugiem – tā savu mirušo dēlu raksturo mamma, sakot, ka "viņš vienkārši bija ļoti zinātkārs, viņam patika pildīt visus tiešsaistes izaicinājumus. Mēs nekad neesam iedomājušies, ka tas viņam varētu kaitēt".

Liams Volšs divreiz pārbaudīja lietotnes likumīgo vecumu un teica, ka viņš uzticas, ka viņa nobriedusī atvase pratīs lietot šo lietotni atbildīgi. Tāpat kā vairums pusaudži, Maija atteicās uzklausīt vecāku aicinājumus pavadīt laiku ārpus telefona, viņa stundām ilgi dzīvoja virtuālajā pasaulē.


Taču sešus mēnešus vēlāk, 7. oktobrī pulksten 3.15, Volša kungs saņēma zvanu, kas viņu vajās mūžīgi. "Maija ir mirusi," kliedza viņas māte. 

 

Viņa meita bija atņēmusi sev dzīvību trīs nedēļas pirms 14. dzimšanas dienas.

 

Tēvs meitu raksturojis kā parastu, dzīvespriecīgu 13 gadus vecu meiteni, kura izcēlās ar labām sekmē skolā un kurai patika spēlēt datorspēles.

"Viņa bija labs bērns, līdz brīdim, kad parādījās TikTok," viņš teica. "Mana pasaule tika sarauta gabalos. Viņa tika ievilkta pasaulē, kurai viņa nebija pietiekami nobriedusi, lai saprastu."

 

Volša kunga ģimene ir viena no vairākām, kas zaudējusi bērnu aizdomās par sociālo plašsaziņas līdzekļu lomu. Volša kungs tagad rīko kampaņu, lai panāktu pilnīgu Maijas tiešsaistes datu pārredzamību mēnešos pirms viņas nāves. Pašlaik sociālo plašsaziņas līdzekļu platformām ir noteikta 90 dienu saglabāšanas politika.

 

48 gadus vecais vīrietis apgalvo, ka viņš redzējis divus satraucošus video, kuros romantizēta pašsakropļošanās un pašnāvība, ko viņa meita publicējusi vietnē TikTok.

Reklāma
Reklāma

"Mans uzdevums ir noskaidrot, kas noveda manu bērnu pie kaut kā tik destruktīva un bīstama," teic Volšs.

 

Lūgta sniegt komentāru, vietne TikTok atsaucās uz savām kopienas vadlīnijām, kurās noteikts, ka nav atļauts rādīt, reklamēt vai dalīties ar pašnāvības vai pašsakropļošanās plāniem, un norādīja, ka jebkurš saturs, kas pārkāpj šos noteikumus, tiks dzēsts. 

Sociālo mediju platforma arī norāda, ka tā publicē ceturkšņa ziņojumus par kopienas pamatnostādņu izpildi, lai uzņemtos atbildību, un apgalvo, ka 98,1 % no 2023. gada otrajā ceturksnī dzēstā satura tika dzēsts proaktīvi.

TikTok piebilda, ka cieši sadarbojas ar Samariešu un Starptautisko pašnāvību novēršanas asociāciju, lai novērstu kaitīgu saturu, vienlaikus ļaujot lietotājiem droši dalīties ar savām problēmām.

 

Taču Volšu ģimene nav vienīgā ģimene, kas piedzīvojusi šādu sāpīgu zaudējumu. 

 

Aizeks Kenevans bija tipisks pusaudzis, kurš mīlēja sportu. Pagājušā gada martā puisis tika atrasts miris uz vannas istabas grīdas.

 

Māte no Eseksas uzskata, ka viņa nāves cēlonis bija TikTok "aizrīšanās" izaicinājums, un stāsta, ka policija viņa telefonā atrada divus videoierakstus, kuros viņš rāda, ka tajos piedalās.

"Mans dēls bija tipisks pusaudzis, viņš bija laimīgs zēns ar daudz draugiem," teica 51 gadu vecā sieviete. "Viņš vienkārši bija ļoti zinātkārs, viņam patika pildīt visus tiešsaistes izaicinājumus, piemēram, ledus spaiņa un pudeles apgriešanas izaicinājumu. Mēs nekad neesam iedomājušies, ka tas viņam varētu kaitēt.”

Saistītie raksti