Kādēļ LEGO ir īpaša un vērtīga rotaļlieta?

Rotaļlietu pasaulē, kas pilna dažādām dziedošām, spīdošām, dejojošām, lidojošām un citādi uzmanību piesaistošām spēļmantām, ir viena klasiska rotaļlieta, ko iecienījuši bērni, un tā ir neviena cita kā LEGO konstruktori. Kas ir 6 iemesli, kādēļ LEGO stabili cauri gadu desmitiem saglabā popularitāti un pieprasījumu bērnu vidū? Uzzini turpinājumā!
LEGO nav vienkārša rotaļlieta! Foto: Ketut Subiyanto.

FOTO: Pexels.com

LEGO nav vienkārša rotaļlieta! Foto: Ketut Subiyanto.

1. Radošā domāšana

Šīs rotaļlietas maģija slēpjas tajā, ka tā neuzliek ierobežojumus. Bērnam ir iespēja fantazēt, ko uzbūvēt, plānot, kā to uzbūvēt, un galu galā savu fantāziju un plānu realizēt ar klucīšu palīdzību. Komplektā pievienotie zīmējumi ar instrukcijām ir tikai atspēriena punkts, kas palīdz ievadīt bērnu radošajā būvēšanas pasaulē – īstais piedzīvojums sākas tad, kad bērns būvē brīvi, bez instrukcijām no malas.

 

2. Smalkā motorika

Lego kluči ir dažādos izmēros, un mazo klucīšu izmantošana prasa spēju efektīvi kontrolēt pirkstus. Tas šo konstruktoru padara par lielisku smalkās motorikas treniņu, kas veicina smadzeņu attīstību un pirkstu muskuļu nostiprināšanos.

Lego komplekti ar mazākiem gabaliņiem varētu būt nedaudz par sarežģītu jaunākiem bērniem, tāpēc sāciet ar lielāku klucīšu komplektu, piemēram, Duplo, un laika gaitā, kad pirkstiņi būs kļuvuši spēcīgāki un paklausīgāki, varēsiet ķerties pie klasiskiem mazo klucīšu komplektiem.

 

3. Roku – acu koordinācija

Rotaļas ar būvniecības klucīšiem attīsta vairākas fiziskās prasmes, tostarp roku – acu koordināciju, trenējot acis un rokas strādāt kopā. Tāpat tiek veicināta arī bilaterālā integrācija – process, kad abas ķermeņa puses (šajā gadījumā – labā un kreisā rokas) mācās strādāt kopā, sadarboties.

 

4. Problēmu risināšana

Spēja atrisināt problēmas – tā ir viena no īpašībām, kas mūsdienu darba tirgū tiek uzskatīta par vienu no svarīgākajām un vērtīgākajām prasmēm. Un šo prasmi būvē jau no agras bērnības ar rotaļu palīdzību.

Kāds LEGO sakars ar problēmu risināšanu? Vistiešākais. Veidojot būves no klucīšiem, bērni būtībā nepārtraukti risina vienu problēmu pēc otras, izpētot, kā sastiprināt gabaliņus kopā, kā panākt, lai fiziskā būve izskatītos maksimāli līdzīga tai, ko viņi ir iztēlojušies, kā arī šķirojot un strukturējot dažādām funkcijām piemērotus klučus. 

Varētu teikt, ka, rotaļājoties ar konstruktoriem, bērni apgūst agrīnas tehnoloģiju un inženierijas prasmes.

 

Reklāma
Reklāma

Foto: Pexels.com/Alena Darmel

 

5. Uzmanības koncentrēšana

Viens no iemesliem, kādēļ vērts piedāvāt LEGO meitenēm un zēniem jau no agra vecuma, ir – tas trenē smadzeņu spēju koncentrēties un noturēt uzmanību. Jo ilgāku laiku bērns pavada, iegrimis būvēšanas procesā, jo vairāk attīstās bērna spēja koncentrēties. Atšķirībā no laika, kas pavadīts pie TV, telefona vai planšetes ekrāna (t.s. pasīvās aktivitātes), nodarbes, kurās bērns aktīvi iesaistās domāšanā un plānošanā, atstāj daudz lielāku un pozitīvāku iespaidu uz uzmanības noturēšanas un koncentrēšanās attīstību.

 

6. Plānošana

Spēja plānot ir prasme, kas jātrenē tāpat kā jebkura cita prasme. Bērna plānotspēju var novērtēt, pavērojot, kā mazais darbojas bērnudārzā. Piemēram, uz vājām plānošanas prasmēm norāda:

  • darba (aplikācijas, zīmējuma, plastilīna veidojuma, krāsojuma) sākšana bez skaidras idejas, kurā virzienā, stilā, kādā veidā, kādiem materiāliem veidot darbiņu, un pēcāk virziena maiņa vai vēlme sākt no jauna;
  • zīmējums, kas sastāv no vairākiem tēliem, piemēram, ģimene, kur pēdējā zīmētā persona ir iespiesta pašā lapas malā;
  • u.tml.

 

Konstruktori ir lielisks instruments plānošanas treniņam – sākumā izplānot, izdomāt līdz galam, kas ir jāuzbūvē, kas tam nepieciešams, kā tas izskatīsies, un tikai tad ķerties pie plāna realizācijas. Sākotnēji, eksperimentējot un iepazīstoties ar rotaļlietu, bērns atklās, ka klucīši savienojas, un tos var sastādīt tornī, bet vēlāk, notiekot smadzeņu attīstībai, tiks būvētas apzinātas, izplānotas lietas, piemēram, namiņš, vilciens, auto, suns u.tml.

 

Un, galu galā, tas taču ir vienkārši interesanti un aizraujoši – varēt izveidot teju jebko no plastmasas klucīšiem, vai ne? Uzdāvini savam bērnam iespēju pilnveidoties un efektīvi attīstīties – iegādājies LEGO! Labākais LEGO veikals nekur tālu nav jāmeklē - ieskaties 1a.lv piedāvājumā un izvēlies piemērotāko konstruktoru par izdevīgu cenu!

Saistītie raksti