Bērnam nepatīk pie eglītes saņemtā dāvana – kā rīkoties vecākiem?

Svētku laiks nav aiz kalniem, un protams, aktuāls jautājums ir, kā iepriecināt savus mīļos, tostarp bērnus. Ja viengadnieks priecāsies teju par jebko, pat par dāvanas iesaiņojumu, tad jau trīsgadnieks vai piecgadnieks pie eglītes var spītīgi paziņot – man nepatīk šī dāvana, es gribēju zaļu rūķi nevis sarkanu! Kā šādā situācijā rīkoties pieaugušajiem?
Bērnam drīkst nepatikt kāda manta vai lieta, tomēr pats fakts, ka kāds cilvēks ir domājis par viņu, ir jāvērtē atzinīgi un jāmāca bērnam par dāvanu pateikties.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam drīkst nepatikt kāda manta vai lieta, tomēr pats fakts, ka kāds cilvēks ir domājis par viņu, ir jāvērtē atzinīgi un jāmāca bērnam par dāvanu pateikties.

Kas ir dāvanas, kāpēc bērniem tās patīk un vai vecākiem vajadzētu izvairīties no bērnu pārapdāvināšanas, žurnālam "Mammām un Tētiem. Bērnudārznieks" stāsta Sandra Beatrice Sebre, Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes Psiholoģijas nodaļas profesore.


Pieklājības normas, saņemot dāvanu

Ja bērnam kāda dāvana nepavisam neiet pie sirds, vecākiem ir ieteicams fokusēties uz pieklājības formām. “Vecākiem vajag bērnam mācīt pieklājības normas un rosināt, lai mazais jau agrīni sāk domāt par to, kā jūtas otrs cilvēks. 

Vecākiem jāskaidro, ka nejauki izteikumi par saņemto dāvanu var likt justies slikti tam, kas to ir gatavojis. 

Pētījumi rāda, ka jau 4–5 gadu vecumā bērni spēj domāt par to, ko domā un kā jūtas otrs,” stāsta Sebre. [1] 
Tāpat bērnam jāmāca pateikties par dāvanu. Protams, viņam drīkst nepatikt kāda manta vai lieta, piemēram, svece, tomēr pats fakts, ka kāds cilvēks ir domājis par viņu, iespējams, pats šo sveci lējis, ir jāvērtē atzinīgi. Dāvināšanas brīdī vajadzētu pateikt paldies, tomēr, ja jautā, nav jāmelo, ka dāvana patīk. Tāpat nav jāsaka, ka šī lieta nepatīk. “Dāvanas ir jāpieņem ar cieņu, un ir vērts reizēm nodalīt saņemto lietu no dāvināšanas procesa,” norāda profesore.


Vai zeķes bērnam būs piemērota dāvana

Pieaugušo sarunās dažkārt tiek pieminētas bērnībā piedzīvotās negatīvās emocijas dāvanā saņemtās sveces vai adīto zeķu pāra dēļ, lai gan tobrīd tik ļoti kārojušās konfektes vai mašīna. Vai vecākiem jāuztraucas, ka nevēlama dāvana bērnam var atstāt paliekošu rūgtumu? “Nevēlama dāvana pati par sevi nevar atstāt dziļu traumu vēlāk, pieauguša cilvēka dzīvē. Tomēr tas, cik liela sāpe varētu būt bērnam dāvanas saņemšanas brīdī, ir atkarīgs no tā, kādas ir vispārējās attiecības ģimenē. 

 

Reklāma
Reklāma

Ja tās ir mīļas, ja ir laba savstarpējā komunikācija un sadarbība, tad mazajam ir vieglāk pieņemt arī pašadītas zeķes no vecmāmiņas un novērtēt tās kā jaukas. Tomēr vietā pieminēt temperamenta nozīmi – ja bērns ir “sarežģītais zvirbulēns” un ātri aizsvilstas par sev nepatīkamu situāciju, tad vecākiem tas ir izaicinājums un pirms svētkiem bērns dažādiem iespējamajiem scenārijiem ir īpaši jāsagatavo,” uzsver speciāliste. 
Viņa vēlreiz uzsver jau iepriekš minēto: reizēm ir jānodala pati dāvana no dāvināšanas procesa. 

 

“Ja vecmāmiņa vēlas parūpēties par mazbērnu ar pašas adītām zeķēm, tas ir ļoti jauks žests. Arī tādas dāvanas, ja tās skaisti iesaiņo vai ko mazu pieliek klāt, bērnam radīs prieku un sajūtu, ka ir padomāts tieši par viņu,” skaidro Sandra Beatrice Sebre. Pieaugušajiem to ir vērts atcerēties – bērnus var iepriecināt pat pavisam maziņas lietas, piemēram, “čupa čups” konfekte vai burbuļpūšamais. Jautājums tikai – kā tas tiek pasniegts un vai atbilst viņa vecumam un interesēm.  


Visu rakstu par to, kāpēc bērniem patīk saņemt dāvanas, lasi šeit.