Kā attīstās bērna runa pa mēnešiem. Informatīvs kalendārs

Ja bērns ap divu gadu vecumu vēl nav sācis runāt vai burbulē daudz, bet pats savā valodā, vecāki mēdz satraukties un sāk domāt par logopēda apmeklējumu. Taču patiešām speciālista palīdzība nepieciešama vien ļoti retos gadījumos. Kā attīstās bērna valoda pa mēnešiem, stāsta logopēde un speciālā pedagoģe Vita Skramane.
Katrā vecumposmā bērna valodiņai ir savi knifi, ko vērts zināt, lai iztiktu bez lieka satraukuma.

FOTO: Shutterstock.com

Katrā vecumposmā bērna valodiņai ir savi knifi, ko vērts zināt, lai iztiktu bez lieka satraukuma.


1. mēnesis 

Bērns ar dažādām skaņām un kustībām cenšas izstāstīt par savām vajadzībām.


2. mēnesis 

Nu jau mazais cilvēks cenšas atkārtot skaņas, kad dzird smieklus vai sarunas. Miera stāvoklī izdveš garus, vilktus patskaņus. Lieto dažas atpazīstamas skaņas bez sevišķas nozīmes.


3. mēnesis

Zīdainis veido divas atšķirīgas skaņas, piemēram, o-o-oh un a-a-ah. Atbild uz dažādām skaņām un ūjina.
 

4. mēnesis

Bērns pauž sajūsmu ar vienu noteiktu skaņu, ko var atpazīt. Trokšņo, lai pievērstu sev uzmanību.


5. mēnesis

Bērna valodā ienāk daži līdzskaņi, piemēram, d, m un b. Lieto trīs vai četras nejaušas, burbuļojošas skaņas, dažādus patskaņus un burtu kombinācijas, piemēram, na-na-na. Iespējams, jau mēģina atdarināt dzirdētas skaņas. 

Atbild uz tuvinieku jautājumiem savā valodā.


6. mēnesis

Mazais lieto daudz vairāk dažādus patskaņus un līdzskaņus, piemēram, f, v, ka, da, ma.
Spēlējoties lieto burbuļojošas skaņas. Kad ar mazuli sarunājas, viņš vāvuļo vienlaikus ar runātāju.


7. mēnesis

Sāk saprast vārda „nē” nozīmi. Daži bērni šajā vecumā jau prot pateikt vārdu mamma, taču nav garantijas, ka mazulis arī saprot šī vārda nozīmi.


8. mēnesis

Bērns mēģina atdarināt vecāku izteiktās skaņas un mīmikas. 

Ja iemācās izteikt kādu jaunu skaņu, atkārto to daudz un bieži.


9. mēnesis

Reklāma
Reklāma

Mazulis konsekventi lieto divas zilbes, piemēram, tete un mama. Izrunā pirmo vārdu, kas var būt neskaidrs. Mēģina atdarināt dzīvnieku izdotās skaņas.


10. mēnesis

Lieto dažādas zilbes vienu pēc otras, piemēram, ah-leh, muh-gah. 

Pastāvīgi izrunā vienu vai divus vārdus, bet tie ne vienmēr ir izrunāti skaidri.


11. mēnesis

Bērns laiku pa laikam izrunā vārdus, bet daudziem no tiem nav nozīmes. Patīk spēlēties ar muzikālām rotaļlietām un eksperimentēt ar paša balsi.


12. mēnesis 

Mazais izrunā pirmo vārdu. Var mēģināt lietot trīs vai četrus vārdus, kas apzīmē pazīstamas lietas, piemēram, tante, māsa.
 

1 līdz 2 gadi

Lai izteiktu veselu teikumu, ir nepieciešams viens vienīgs vārds. 

Vienkāršs „bumba?” var nozīmēt: „Vai mēs varam šodien iet uz parku un spēlēties ar bumbu, kā mēs to darījām vakar pie mammītes draudzenēm?” 

Iespējams, bērns sāk lietot teikumus ar diviem vai vairāk vārdiem, piemēram, „vairāk sula” vai „es iet laukā”. Vārdu krājumā ir apmēram 100 vārdi.
 

2 līdz 3 gadi

Bērns runā īsos trīs vai četru vārdu teikumos, piemēram: „Visi cepumi beidzās.” Bieži bubina pats pie sevis. Tas palīdz attīstīt valodiņu. Iespējams, sāk jautāt „kāpēc". 

Visbiežāk tuvinieki bērnu sapratīs bez grūtībām, bet svešiniekiem varētu būt nepieciešams „tulkojums”. 

Var izrunāt vairākus simtus vārdu un saprast vairākus tūkstošus. Taču iespējams, ka lieto vienu un to pašu vārdu, lai aprakstītu veselu grupu priekšmetu, piemēram, vārds „vista” var apzīmēt jebkāda veida gaļu.
 

3 līdz 4 gadi

Ja velta laiku tam, lai mācītu bērnam burtiņus, viņš drīz vien atpazīst sava vārda pirmo burtu vai pat visu vārdu. Pamazām sāk apjaust, ka skaitīšana nav vienkāršs dzejolis, ko atkārto, bet katrs nākamais cipariņš apzīmē vēl vienu priekšmetu. Patīk spēlēties ar vārdiem — cepums, bepums, tepums. Tāpat patīk dzejolīši un vienkāršas vārdu spēles.

Saistītie raksti