Četrgadnieks - pārdrošais robežu pārbaudītājs. Prasmes, iemaņas un uzvedības riski šajā vecumā

Lai saprastu savu atvasi un varētu samazināt traumatisma riskus, ikvienam vecākam ir jāzina bērna vecumposma īpatnības. Klīniskā psiholoģe, psihoterapeite Līga Bernāte iepazīstina ar katram vecumam raksturīgākajām uzvedības izpausmēm.

Bērnam patīk spēlēties ar rotaļlietām, kas sastāv no daudzām mazām detaļām, kuras var izjaukt un atkal salikt kopā.

FOTO: Shutterstock.com

Bērnam patīk spēlēties ar rotaļlietām, kas sastāv no daudzām mazām detaļām, kuras var izjaukt un atkal salikt kopā.

Ceturtā dzīves gada laikā bērns ir apzinājis savu „es” un vēlas kļūt par vecāku acuraugu. Par arvien lielāku autoritāti kļūst tētis. Bērnam patīk pārbaudīt robežas starp atļauto un neatļauto. Tas ir normāls attīstības posms, kas prasa lielu vecāku pacietību. 


Šajā vecumā mazais ļoti daudz runā. Iespējams, vecāki pamanīs lielīšanos un citas ārišķīgas izpausmes, kas patiesībā palīdz nostiprināt pašapziņu. Bērnam patīk izdomāt un uzdot jocīgus un dažreiz muļķīgus jautājumus.

Arvien labāk padodas rāpšanās, slēpšanās un citi vienkārši vingrojumi.
 

Bērnam patīk spēlēties ar rotaļlietām, kas sastāv no daudzām mazām detaļām, kuras var izjaukt un atkal salikt kopā. 

Četrgadnieks, kas jau tuvojas piecu gadu vecuma slieksnim, labprāt mācās burtus un ciparus, jautā, kā jāraksta viņa vārds. Izrāda interesi par pulksteni, kalendāru un naudu. Attīstās runas prasmes, tāpēc jau visai veikli izdodas izrunāt garus un sarežģītus vārdus. 

Viņš sāk apjaust, ko nozīmē nāve un nomiršana. Ja šajā vecumā radu lokā nākas piedzīvot nāvi, mazais var sākt baidīties, ka arī viņa mamma un tētis varētu nomirt.


Četrgadnieks ir iemācījies dalīties un arvien labāk prot sadarboties ar rotaļbiedriem. Šajā vecumā nopietni uztver godīgumu, tāpēc uzreiz pamanīs, ja kāds būs saņēmis lielāku kūkas gabalu. Dzimumidentitātes apziņa turpina nostiprināties. Bērnu sāk interesēt attiecības starp vīrieti un sievieti, mammu un tēti. Iespējams, rodas jautājumi par seksu. Atbildot uz tiem, uzsver mīlestības un maiguma nozīmi šajās attiecībās, bet neiedziļinies detaļās. 


Vēl ik pa brīdim mazo cilvēku apciemo dusmu lēkmes. Viņš var būt egoistisks, dažreiz rupjš un neiecietīgs. Ir izteikta vēlme iegūt uzmanību jebkādā veidā. Ar šīm spēcīgajām emocijām ir vieglāk tikt galā, kārtīgi izkustoties un izskrienoties. 


Četrgadniekiem ļoti patīk pārbaudīt vecāku noliktās robežas. Tās mazais pārbaudīs neskaitāmas reizes, cerībā, ka kādreiz taču pieaugušo modrība un principi atslābs. Ļoti svarīga ir vecāku atzinība un novērtējums. 


Ņem vērā!
• Ir uzlabojusies kustību koordinācija, taču vēl nav attīstījusies periferiālā redze, tāpēc vecākiem joprojām uzmanīgi jāvēro drošība uz ceļa.  
• Pārvietojoties ar kādu braucamrīku, piemēram, līdzsvara divriteni, obligāti liec bērnam galvā ķiveri! Tāpat, braucot automašīnā, vienmēr jāizmanto vecumam piemērots autokrēsls!
• Bērna iztēle un arī fiziskā varēšana ir liela, tāpēc viņš joprojām ļoti jāuzmana. Mazais var kļūt pārdrošs, tāpēc, piemēram, balkona durvis vienmēr turi aizslēgtas.
• Māci bērnam, ka uguns un elektrība ir bīstamas!


Lasi arī: 
Drošs pirmais dzīves gads. Emocionālā un fiziskā attīstība
Bērns vecumā no viena līdz diviem gadiem. Prasmes, domāšana, emocijas
Bērnam trīs gadi. Ko viņš prot, no kā baidās, kā jūtās
Bērns vecumā no trim līdz četriem gadiem. Tas jāzina vecākiem par drošību šajā vecuma posmā

Rāmais piecgadnieka. Ko iemācīt bērnam par drošību šajā vecumā
Lielais sešgadnieks. Domāšanas īpatnības, uzvedība un emocijas

Reklāma
Reklāma

 


Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv izdevusi jaunu bezmaksas žurnālu - “Bērnam Droša Bērnība”. Tā mērķis ir veicināt vecāku, speciālistu un sabiedrības izpratni un uzlabot zināšanas par bērna drošību, pieskatīšanu un neatstāšanu bez uzraudzības līdz 7 gadu vecumam. Padomu žurnāls “Bērnam Droša Bērnība” izdots Labklājības ministrijas projekta ietvaros.

lejuplādēt PDF formātā

atvērt lasīšanai online

  •  

Saistītie raksti