10 izglītojošas, attīstošas un izklaidējošas lietotnes sākumskolēniem

Jaunās tehnoloģijas bērniem paver teju neierobežotas iespējas iepazīt pasauli, dažu minūšu laikā sameklēt atbildi uz gandrīz jebkuru jautājumu, kā arī nemitīgi pilnveidoties, mācīties un izklaidēties.

10 Android operētājsistēmas ierīcēs pieejamas mobilās lietotnes, kas palīdzēs sākumskolas vecuma bērniem viedtelefonam atvēlēto laiku pavadīt lietderīgi.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

10 Android operētājsistēmas ierīcēs pieejamas mobilās lietotnes, kas palīdzēs sākumskolas vecuma bērniem viedtelefonam atvēlēto laiku pavadīt lietderīgi.

Jaunās tehnoloģijas bērniem paver teju neierobežotas iespējas iepazīt pasauli, dažu minūšu laikā sameklēt atbildi uz gandrīz jebkuru jautājumu, kā arī nemitīgi pilnveidoties, mācīties un izklaidēties. Kad skolēniem Ziemassvētku brīvlaikā rodas iespēja pavadīt laiku, izmantojot viedierīces, vecākiem vien jāparāda atvasēm viņu interesēm atbilstošs, attīstošs un vienlaikus aizraujošs saturs.

 

Lai atvieglotu šāda satura meklējumus, Amigo iniciatīva laimīgām ģimenēm piedāvā tehnoloģiju žurnālista, divu dēlu tēva Jāņa Vēvera ieteiktās 10 Android operētājsistēmas ierīcēs pieejamas mobilās lietotnes, kas palīdzēs sākumskolas vecuma bērniem viedtelefonam atvēlēto laiku pavadīt lietderīgi.

 


Lietotne Ziemassvētku priekam  


Elf Adventure Calendar 2016 – digitāls adventes kalendārs, kurā katru decembra dienu atveras pa vienam lodziņam jeb jaunai mini spēlītei. Tās ir ātri izspēlējamas un vieglas, taču dažkārt prasīs vērību. 
 


Izklaidējošas lietotnes


Arī atpūsties un izklaidēties var lietderīgi - asinot prātu un attīstot loģisko domāšanu.
Cut the Rope – vesela sērija ar loģisko domāšanu attīstošām spēlītēm, kuras jēga ir nogādāt saldumus līdz ēdelīgam ķēmiņam Om Nom. Lai pārvarētu neskaitāmos šķēršļus, nākas likt lietā zināšanas par dabas likumiem, kā arī visu savu atjautību. Pieejamas gan bezmaksas, gan maksas versijas. 

Sprinkle Island – vizuāli glīti noformēta un ievelkoša datorspēle, kurā bērniem ar pārvietojamu ugunsdzēšana iekārtu jāapdzēš liesmas visneiedomājamākās vietās. Lai tām piekļūtu, jāizmanto reljefa īpatnības, ar ūdens strūklu jāstumj akmeņus un jāaprēķina ūdens plūšanas virzieni, ņemot vērā fizikas likumus. Lai būtu vēl sarežģītāk, ūdens daudzums katrā stāvā ir ierobežots. Pirmos stāvus var izmēģināt bez maksas. 

Pettson’s Inventions – brīnišķīga prātu asinoša spēle, kurā spēlētājam no dažādām detaļām jāizveido funkcionējošu mehānismu, kas ļaus izpildīt katrā stāvā uzdoto misiju. Zobrati, striķi, slīdošās lentas un atsvari bērnam dos ieskatu mehānikas pamatprincipos. Dažos uzdevumos galvu jāpalauza pat pieaugušajiem. 
 

Reklāma
Reklāma


Attīstošās lietotnes


Šajā grupā ietilpst lietotnes, kuru pamatmērķis ir nevis sniegt jaunas zināšanas, bet drīzāk pielietot esošās un paša spēkiem nonākt līdz atziņām.
Kids Science Amazing Experiments – teicams veids, kā ieinteresēt bērnus eksaktajās zinātnēs. Lietotnē animācijas formā parādīti desmitiem zinātnisku eksperimentu, ko var veikt mājas apstākļos. Tādējādi bērni ne vien var iepazīt fizikas likumus ekrānā, bet arī pārbaudīt to darbību reālajā pasaulē, kustinot paši savas rociņas. Lietotne ir bezmaksas.

Threes! – izaicinoša, pozitīvu azartu modinoša un bezgalīga skaitļu spēle, kas liks padarbināt smadzenes. Turklāt ļoti ātri. Ja ticam teorijai, ka smadzenes ir jātrenē tāpat kā muskuļus, šī spēle būs kā intensīvs sporta zāles apmeklējums. Pieejama gan bezmaksas, gan maksas versija.

Star Chart – tiklīdz bērns sāk interesēties, kas ir tur ārā, aiz zemeslodes, viņu ieintriģēs šī bezmaksas lietotne. Pavēršot viedierīci pret debesīm, tās ekrānā var redzēt, uz kādām galaktikām, zvaigznājiem un planētām raugāties. Pieskaroties objektiem uz ekrāna, varēsiet izlasīt pamatfaktus par tiem, piemēram, spožumu un attālumu no Zemes. 



Izglītojošās lietotnes mācīšanās atvieglošanai 


Uzsākot skolas gaitas, bērnam noderēs interaktīvi rīki, kas atvieglo mācību vielas apgūšanu. Latviešu valodā to nav daudz, taču, ja vecāki piepalīdzēs ar tulkošanu, var tikt pie patiešām iespaidīgām zināšanu krātuvēm svešvalodās. Visas ieteiktās lietotnes paredzētas sākumskolas vecuma bērniem.  
Lociņš – viena no nedaudzajām lietotnēm latviešu valodā. Tā palīdz sākumskolēniem apgūt gramatikas pamatus, vingrinoties darbības vārdu locīšanā. Lietotnē var izvēlēties un ievietot teikumā atbilstošu vārda formu, kā arī savienot teikumu no vārdformām. Vingrinājumos tiek izmantoti gandrīz divi simti latviešu valodas darbības vārdi. Aplikācija pieejama bez maksas. 
 
Lightbot: Code Hour – pat ja pirmajās klasītēs informātiku vēl nemāca, bērni programmēšanas pamatus var apgūt no šīs brīnišķīgās lietotnes. Tajā rotaļas formā izklāstīti programmēšanas pamatprincipi, kurus jāliek lietā, lai izpildītu uzdevumu. 

BrainPOP Featured Movie – aizraujošas animācijas, kur bērniem viegli uztveramā veidā izskaidrota pasaule ap mums. Arhīvā ir vairāk nekā 800 filmiņu par kosmosu, dzīvniekiem, enerģētiku, ģenētiku, Zemes uzbūvi, slaveniem zinātniekiem un līdzīgām ar zinātni saistītām tēmām. Pēc katra video noskatīšanās var veikt testu, lai pārbaudītu, kas palicis atmiņā. Saturs gan ir tikai angļu valodā, tādēļ mazāko klašu skolēniem būs nepieciešama vecāku palīdzība. Lietotne ir bezmaksas, taču lielāko daļu satura tajā jāabonē.



Vairāk Amigo iniciatīvas laimīgām ģimenēm kopā ar psihologu Edmundu Vanagu izstrādātās mācību programmas Kā būt par vecāku 21. gadsimtā? materiālus par atbildīgu mobilo tehnoloģiju lietošanas paradumu izveidi ģimenē un kā par šiem jautājumiem runāt ar bērniem var lasīt http://laimigamgimenem.lv/1205/1296. Savukārt programmas vēstnešu, kas palīdzēs vecākiem savā ģimenē ieviest veselīgus tehnoloģiju lietošanas paradumus, pārstāvēto skolu sarakstu iespējams aplūkot ŠEIT