Gatavošanās Miķeļdienas tirdziņam bērnudārzā. Prieks vai galvassāpes?

Ik gadu, tuvojoties Miķeļdienai, daļa vecāku nopūšas – atkal jāmeistaro rudenīgā dārzeņu kompozīcija vai arī jāgatavo nieciņi un saldumi, ko bērns var pārdot šai dienai veltītā tirdziņā.

Gatavošanās Miķeļdienas tirdziņam bērnudārzā. Prieks vai galvassāpes?

FOTO: Shutterstock.com


Ik gadu, tuvojoties Miķeļdienai, daļa vecāku nopūšas – atkal jāmeistaro rudenīgā dārzeņu kompozīcija vai arī jāgatavo nieciņi un saldumi, ko bērns var pārdot šai dienai veltītā tirdziņā. Šoreiz mēs aktualizēsim jautājumu, kādēļ aktivitātei paredzētās lietas gatavot kopā ar bērnu, nevis vecākiem vieniem (vai pat nopirkt jau gatavu!), un dalīsimies idejās, ko tirdziņā piedāvāt mazajiem pircējiem. 


Vecāki mēdz dusmoties – kāpēc bērnudārzā un mazajās klasītēs nevar uz vietas uzmeistarot preces un pēc tam tās arī pārdot? Mīļie vecāki, izbaudiet šo iespēju darboties kopā! Tā var ne tikai sagādāt prieku jums un bērnam un veicināt attiecību stiprināšanos, bet arī daudz dot bērna attīstībai un labām atmiņām par bērnību. 

 

Kāpēc tirgojamo materiālu gatavot kopā ar bērnu?
Zinot, ka pēc pāris dienām uz bērnudārzu jānes tirgošanai paredzēti gardumiņi vai kādas pašdarinātas lietiņas, daļa vecāku izvēlas tos vai nu iegādāties lielveikalā vai arī ātri pagatavot paši pēc tam, kad bērni nolikti gulēt. Taču gatavošana kopā ir lieliska iespēja pavadīt laiku radošā, ģimeniskā aktivitātē. Tas ir laiks, ko var izmantot arī sarunām par bērniem aktuālām tēmām un lietām. Svarīgi ir tas, ka mēs bērnam parādām, ka  Miķeļdienas tirdziņš, kurā viņš piedalīsies, arī mums ir gana svarīgs. Tik svarīgs, ka esam gatavi vai nu atteikties no savām regulārajām nodarbēm, vai arī pārplānot aiku tā, lai palīdzētu atvasei sagatavoties pasākumam. Svarīgi, ka mēs kā pieaugušie esam procesā patiesi iesaistīti, nemoralizējam, nenosodām, bet palīdzam. Kādēļ kopā darbošanās ir tik būtiska? Bērns ir elastīgs un viņam pamatvērtības un dzīves uzskatus var iemācīt, pārmācīt, “iepotēt”, var mainīt viņa uzvedību. Kopā pavadītais laiks ir tas, ko mūsu bērni atcerēsies kā “sajūtas par  bērnību, vecākiem” pieaugušā vecumā. Tikai mūsu ziņā ir tas, ko šajās bērna atmiņās ierakstām.  

 

Ņemot vērā iepriekš sacīto, 3 ieteikumi, kas jāatceras

  • Tā kā pieaugušajiem ir lielāka dzīves pieredze, vecāki var izdomāt vairākus variantus, ko gatavot tirdziņam, taču ieteicams ļaut, lai gala lēmumu pieņem bērns. Tas ir viņa pasākums, kur atvase prezentēs sevi. Ir svarīgi, lai bērna sajūtas un domas tiktu ņemtas vērā.
  • Pieaugušo izpratne par kvalitatīvi paveiktu darbu var atšķirties no bērna priekšstatiem. Centieties nebojāt bērna darbošanās prieku ar aizrādījumiem, ka kaut kas ir nogriezts šķībi vai rotājumi nav izkārtoti pietiekami simetriski.
  • Miķeļdienas tirdziņa laikā bērni ne tikai pārdod savus darinājumus, bet arī nopērk kaut ko no biedru veikuma. Ieteicams nekritizēt bērna izvēles – viņam kastaņu kreļļu virtene mammai ir labāks pirkums par glīti izrotātu medus burciņu vai ābolkūkas gabaliņu.


Ko pārdot Miķeļdienas tirdziņā?
Pārdošanai Miķeļdienas tirdziņā var gatavot visdažādākās gan ēdamās, gan neēdamās lietas. Vecākiem ieteicams palīdzēt izvēlēties saiņošanas risinājumus, lai mazinātu izbiršanas, sadrupšanas vai izlīšanas risku – ja tie ir rieksti vafeļu tūtiņā, tad izstrādājumam jābūt labi iepakotam, šķidrumiem jābūt traukos ar vāciņiem, kūciņām – iepakotām tā, lai nokrišanas gadījumā nepaliktu netīras grīdas, bērnu drēbes un rociņas. Tātad, ko pārdot Miķeļdienas tirdziņā?

Ābolu sula skaistās pudelēs
Šogad ir bijusi bagātīga ābolu raža, un daudzās mājsaimniecībās ir izspiesta gardā ābolu sula.  Tā kā visbiežāk Miķeļdienas tirdziņā mazie tirgotāji saviem klientiem piedāvā ēdamus kārumus, pārsteidziet biedrus ar padzērienu – glītās, nelielās stikla pudelēs sapildiet izkarsētu ābolu sulu. Pudeles pirms tam varat apgleznot ar stikla krāsu vai arī izrotāt ar bērna meistarotām etiķetēm. 

ābolu sula
Reklāma
Reklāma

Šokolādes konfektes uz kociņa
Šokolādes konfekšu uz kociņa gatavošana interesanta var izvērsties visai ģimenei, sākot ar nepieciešamo izejmateriālu iegādi, beidzot ar pašu gatavošanu un konfekšu dekorēšanu. Arī šajā gadījumā svarīgi pārdomāt higiēnas jautājumus – konfektes var iesaiņot gan caurspīdīgos, gan krāsainos papīros. Šokolādes konfekšu pagatavošanas recepti var lasīt ŠEIT

Šokolādes konfektes uz kociņa

Krāsainie čiekuri
Kāpēc nepārsteigt bērnudārza vai skolas biedrus ar krāsainiem čiekuriem, ko var izmantot ne tikai istabas rotāšanai, bet arī Ziemassvētku egles greznošanai un mīļu cilvēku apdāvināšanai. 
Kā šādus čiekurus izgatavot? Vienkārši – varat doties kopā uz mežu un salasīt lielākus un mazākus čiekurus. Tad varat izvēlēties dažādu toņu, piemēram, akrila krāsas un ļaujiet vaļu mākslinieciskajam lidojumam! Kad čiekuri nožuvuši, iesieniet tajos smalkas aukliņas, lai dekorus var pakārt.

Krāsaini čiekuri miķeļdienai

Vēja zvani
Ja mājās esat sakrājuši tukšas konservu kārbas, vēja zvanu izgatavošana būs gana vienkāršs process, kur vecāku palīdzība nepieciešama pavisam nedaudz. Vien jāpalīdz kārbas aplīmēt dažādiem krāsainiem papīriem un jāizurbj trauka pamatnē caurums (šis uzdevums bērnam pašam nebūs pa spēkam). Tad atliek izvērt auklu, iesiet galā mezglu. Lai vēja zvans skanētu, varat sasiet vairākas kārbas kopā, vai arī trauka iekšpusē auklas galā iesiet kādu akmentiņu – līdzīgi kā zvana mēlīti. Skaisti!

Vēja zvani

Atslēgu piekariņi
Mazliet sarežģītāka, bet ne neiespējama, būs atslēgu piekariņu pagatavošana. Kā to izdarīt? Ņemiet tīkamu audumu, izgrieziet figūras pa pāriem – zvaigznes, enkurus, kokus, mājas, mašīnas. Salieciet vienādās figūras pa pāriem un sašujiet, atstājot vienu malu vai galu neaizšūtu. Pa atstāto caurumu “auduma maisiņā” salieciet vati tā, lai veidotos glīta figūriņa. Tad vaļējai vietai pielieciet ķēdīti, kuras galā ir riņķis atslēgām, un aizšujiet. Šādas figūras var veidot arī no filca vai gaismu atstarojošiem materiāliem.

Atslēgu piekariņi

Lai izdevies Miķeļdienas tirdziņš!