Iepērcies tirgū? Kā zināt, vai produkti un svaigi un kvalitatīvi 1

 04. marts 2016 14:20 Padoms

Lai iegādātos labus produktus, jāņem vērā dažas vienkāršas lietas.



Foto: Shutterstock.com


Gaļa
Svaigai gaļai ir elastīgi audi, tādēļ iespiedums ātri izlīdzinās, virsma ir spoža.
Jaunu dzīvnieku gaļa ir smalkšķiedraina, gaiša, vecāku dzīvnieku gaļa ir tumši sārta.
Cepšanai šķēlēs vai cepešiem izvēlas mazāk treknu, smalkšķiedrainu gaļu.
No vecāku dzīvnieku gaļas un kauliem vāra aromātiskus buljonus. Jaunām vistām krūšu kauls ir mīksts, gaļa — viegli iedzeltena.

Piens
Uz piena paciņas jābūt norādītam piena veidam, uzglabāšanas datu­mam, pienotavai, tauku procentam u. c. Tas pats attiecas uz skābpiena produktiem — rūgušpienu, kefīru, paniņām, jogurtu.

Sviests
Saldkrējuma sviests ir maigāks un pēc garšas atgādina putukrējumu. Skābkrējuma sviestam ir svaiga, patīkama garša.


Siers
Veikalā iespējams iegādāties cieto, uzgriežamo, pusmīksto uzgriežamo, mīksto, biezpiena, skābpiena u. c. sierus. Sieriem ir atšķirīgs tauku saturs. Treknākās siera šķirnes satur 85% tauku, liesākās — 10%. Tauku saturam jābūt norādītam uz iepakojuma. Jo liesāks siers, jo tajā vairāk olbaltumvielu.

Krējums
Labs krējums ir vienmērīgi biezs, bez nosēdumiem. Putukrējumam jāsatur vismaz 30% tauku, citādi to nevarēs sakult. Skābam krējumam pietiek ar 10% tauku.

Augļi
Augļus iedala trīs šķirās — ekstra, pirmā un otrā šķira. Ekstra un pir­mās šķiras āboliem un bumbieriem jānorāda arī šķirne, bet visos gadīju­mos — valsts, kurā tie audzēti.
Kvalitatīvi augļi ir gludi un nesavītuši.

Saldēti produkti
Pareizi saldēti dārzeņi satur vairāk vitamīnu un tiem ir augstāka barī­bas vērtība nekā konservētiem.
Ja saldēta prece pārklājusies ar sarmu vai sniegu, tad produkti ir gla­bāti nepietiekamā aukstumā. Ja produkti zem iepakojuma ir apsarmojuši, produkts jau reiz bijis atkusis.
Uz iesaiņojuma jābūt norādītam uzglabāšanas laikam.
Pareizi uzglabāti zirņi iepakojumā grab.
Saldēti produkti pēc atsaldēšanas noteikti jāizlieto visi, tos nedrīkst otrreiz sasaldēt.

 

Avots: "Omes pavārgrāmata", R.: Jumava , 2003.




1 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Kategorijas