Jaundzimušā ādas kopšana no A līdz Z

Mazulim piedzimstot, nereti jaunie vecāki novēro, ka bērna āda neizskatās tā, kā reklāmās, kur redzams omulīgs bērniņš ar viegli sārtu ādu. Kādas ir jaundzimušā ādas īpatnības un kā kopt zīdaiņa ādu, stāsta Kristina Amosova, pediatre, bērnu alergoloģe (Bērnu klīniskā universitātes slimnīca).

Katram veselam jaundzimušajam āda ir daudz jutīgāka un maigāka nekā pieaugušam cilvēkam

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Katram veselam jaundzimušajam āda ir daudz jutīgāka un maigāka nekā pieaugušam cilvēkam

Katram veselam jaundzimušajam āda ir daudz jutīgāka un maigāka nekā pieaugušam cilvēkam. Zīdaiņa ādas īpatnības var atšķirties atkarībā no tā, vai bērns ir priekšlaicīgi dzimis vai pārnēsāts.

Pārnēsātiem bērniem āda ir sausa un nereti arī lobās. Tādos gadījumos jāpiedomā par intensīvāku ādas kopšanu ar mitrinošiem krēmiem. Priekšlaicīgi dzimušiem mazuļiem āda var būt pārāk sarkana. Tas ir tāpēc, ka tā nav attīstījusies līdz galam, līdz ar to ir pārāk trausla un jutīga. Izteikts ādas apsārtums parasti rimstas, kad bērns ir sasniedzis paredzēto dzimšanas laiku.

Ievēro!
Mazuļiem uz sejas var būt arī izsitumi, kas izskatās kā pusaudžu pumpas, un tos sauc par acne neonatorum. Tie parādās no mātes hormonu ietekmes uz organismu. Pašam bērnam tie netraucē. Šos izsitumus nevajag aiztikt un ārstēt, tie pazūd paši par sevi.

Zīdaiņa ādas kopšanai jāizraugās produkcija bez krāsvielām, smaržvielām un parabēniem.

Kādus ādas kopšanas līdzekļus ir vērts iegādāties?
Mūsdienās kosmētikas izvēles klāsts ir ļoti liels, tomēr ne visi produkti ir piemēroti maza bērna ādas kopšanai. Noteikti jāizraugās produkcija bez krāsvielām, smaržvielām un parabēniem. Speciāliste rekomendē uzticēties aptiekas produkcijai – firmām, kuras ražo kosmētiku, kas tieši ir piemērota zīdaiņu ādas kopšanai.

  • Ādas mazgāšanas līdzekļu (ziepju, dušas želejas) izvēlē speciāliste iesaka atcerēties vienkāršu likumu – jo vairāk tie puto, jo vairāk sausina ādu, līdz ar to padziļina ādas problēmu.
  • Ādas kopšanai izvēloties starp losjonu, krēmu vai ziedi, jāvadās pēc mazuļa ādas sausuma pakāpes. Losjons piemērots ne tik sausai ādai, savukārt ziede paredzēta izteikti sausiem ādas laukumiem.
  • Par pūderi Eiropas publikācijās tiek minēts, ka tā forma zīdaiņa ādas kopšanai nav piemērota, jo mazulis var ieelpot pūdera daļiņas, kas var izraisīt plaušu problēmas.
  • Ja bērnam ir izteikta piena krevele uz galvas matainās daļas, tad var iegādāties tās kopšanai paredzētu šampūnu, kas arī ir atrodams aptiekās. Ja krevele nepakļaujas tīrīšanai ar šampūnu, nākamais solis būtu ieziest ziedi galvas matainajā daļā, atstāt uz diennakti un tad mazgāt, krevelei atdalīties palīdzot, izmantojot bērna ķemmi.

Bērnu nevajadzētu vannot katru dienu, pilnīgi pietiekami to darīt katru otro, trešo dienu. Pārāk bieža vannošana var padarīt ādu sausu

Kā vannot jaundzimušo, lai tas nekaitētu mazuļa ādai?
Bērnu nevajadzētu vannot katru dienu, pilnīgi pietiekami to darīt katru otro, trešo dienu. Pārāk bieža vannošana var padarīt ādu sausu. “Starp vannošanas reizēm uzturiet bērna ādu tīru, noslaukot seju un krociņas ar maigu materiālu (dvieli, salveti), samitrinātu ar tīru, siltu ūdeni. Uzturiet autiņbiksīšu zonu tīru, apmazgājot to zem tekoša ūdens,” iesaka K. Amosova. Viņa norāda, ka vannošanai ir liela nozīme ādas hidratācijā un ir vairāki nosacījumi, lai vannošanas process nekaitētu, bet pozitīvi ietekmētu ādas stāvokli.

  • Vannas procedūrai nevajadzētu būt garai – optimāli tās ir 3–5 minūtes siltā ūdenī.
  • Nedrīkst ļaut mazulim atrasties vannā ilgstoši ziepju ūdenī, jo tas var kairināt ādu.
  • Pēc vannošanas bērna ādu nosusina. Neberzējiet ādu, bet maigi nosusiniet ar dvieli.
  • Ja bērna ādai ir tendence uz sausumu, pēc katras vannošanas procedūras āda jāsamitrina ar kopšanas krēmu. Bērniem paredzētajos krēmos ir sabalansēts lipīdu slānis, kas pasargā ādu no izžūšanas un papildina lipīdu slāni ādas virskārtā. Tas nodrošina barjerfunkcijas līdzsvaru.
  • Mazuļa mazgāšanai jāizmanto pieniņi, dušas želejas vai ziepes, kas nesausina, bet bagātina ar ādai vajadzīgiem lipīdiem jau mazgāšanas procesā. Aptieku plauktos blakus kopšanas krēmiem atradīsiet arī piemērotu mazgāšanas līdzekli.
  • Vannas ūdenim var pievienot speciālu pieniņu, kas padarīs ūdeni mīkstāku un draudzīgāku bērna ādai.
  • Nevajadzētu aizrauties ar kumelīšu un citu zāļu uzlējumiem. Atsevišķos gadījumos tas var izraisīt alerģisku reakciju.
  • Vannas putas bērna vecumā noteikti nedrīkst izmantot, jo tās rada kairinājumu un ādas sausumu.

Acu kopšana
Acu un kroku kopšanai lietojiet tīru ūdeni. No alerģijas viedokļa, kumelīšu un citas zāļu tējas var izraisīt alerģisku kontaktdermatītu atsevišķos gadījumos, tāpēc labāk tās neizmantot.

Kamēr jaundzimušajam ir nabas saites stumbrs, vannot viņu nedrīkst. Pirmajās dienās tas jākopj ar marli un tīru ūdeni

Ar ko labāk apstrādāt nabu mājas apstākļos
Jaundzimušajam nabas saiti pārgriež un nosien aptuveni divu centimetru attālumā no nabas gredzena. 5.–15. dienā nabas saites stumbrs pats nokrīt. To nevajag speciāli aiztikt vai kaut kādā veidā veicināt procesa ātrāku norisi. Kamēr jaundzimušajam ir nabas saites stumbrs, vannot viņu nedrīkst. Pirmajās dienās tas jākopj ar marli un tīru ūdeni. Ziepes un alkoholu nabas kopšanai izmantot nevajag. Lai nabas saites stumbrs ātrāk izžūtu un nokristu, jārūpējas, lai tas vienmēr ir sauss. Tad, kad nabas saites stumbrs ir nokritis, mazuli var sākt vannot.

Jāskatās, vai ap nabu neizveidojas infekcija. Infekcijas gadījumā ir smakojoši, dzeltenīgi izdalījumi no stumbra, āda ap nabu būs apsārtusi, pietūkusi un karsta. Šajā gadījumā nekavējoties jāvēršas pie ģimenes ārsta vai pediatra.

Ādas iekaisumu profilaksei ieteicamas gaisa peldes. Zem autiņbiksītēm mazuļa āda neelpo, tur arī sakrājas baktērijas un mitrums no izkārnījumiem un urīna.


Kā kopt autiņu zonu?  
Ja bērna autiņu zonas āda ir vesela, bez apsārtumiem un kairinājuma, kopšanai pietiek ar ziepēm un ūdeni. Jācenšas nosusināt ādu, maigi pieskaroties ar dvieli, nevis berzējot, lai netraumētu maigo ādu. Ādas iekaisumu profilaksei ieteicamas gaisa peldes. Zem autiņbiksītēm mazuļa āda neelpo, tur arī sakrājas baktērijas un mitrums no izkārnījumiem un urīna. Baktērijām un sēnītēm silta un mitra vide ir labvēlīga, lai vairotos, kas var izraisīt iekaisumu. Autiņbiksīšu zonas ādas veselībai ir nepieciešama pareiza higiēna un mitruma novēršana.