Eksprestests – cik bagāts ar dzelzi ir mans organisms?

Bieži dzirdēts, ka dzelzs ir īpaši svarīgs mikroelements, taču nereti tiek piemirsts, ka tieši dzelzs deficīts ir visizplatītākais mikroelementa deficīts pasaulē. Latvijā 2012. gadā veiktais pētījums apliecināja, ka anēmija jeb pēdējā dzelzs deficīta stadija konstatēta 23 % sieviešu. Tiek lēsts, ka ar šādu tendenci 2025. gadā varētu būt 28 % sieviešu ar anēmiju.

Dzelzs trūkumam ir virkne neredzamu izpausmju organismā, kā nogurums, galvas reiboņi, aizdusa, grūtības koncentrēties, drebuļi un aukstuma viļņi, nemiers, nervozitāte un citi.

FOTO: Shutterstock.com

Dzelzs trūkumam ir virkne neredzamu izpausmju organismā, kā nogurums, galvas reiboņi, aizdusa, grūtības koncentrēties, drebuļi un aukstuma viļņi, nemiers, nervozitāte un citi.

Kā stāsta Dr. Inta Dinsberga, dzelzs piedalās dažādos metabolisma procesos un tās nepietiekamība vai tieši otrādi – pārmērīga koncentrācija ietekmē cilvēka veselību un pašsajūtu kopumā. Bieži vien cerētā un it kā pašsaprotamā ikdienas dzīvesprieka un enerģijas vietā jūs jūtat nogurumu, un tas var būt saistīts tieši ar dzelzs trūkumu organismā. Enerģijas izsīkumu, ko izraisa dzelzs trūkums organismā, var ietekmēt arī mūsu steidzīgais dzīvesveids – stress, slodze darbā, treniņos vai mājās.

 

Cilvēki, kas visvairāk pakļauti dzelzs deficīta riskam, ir grūtnieces, pusaudži (jo īpaši jaunietes), tie, kas ir bieži asinsdonori, vai cilvēki ar nopietnām slimībām.

 

Dzelzij ir īpaši svarīga loma cilvēka organismā, jo tā nodrošina:

  • imunitātes un nervu sistēmas veiksmīgu darbību;
  • muskuļaudu un saistaudu veidošanās procesus;
  • hemoglobīna veidošanos, kas savukārt nodrošina organisma apgādi ar skābekli.

 

Dzelzs trūkumam ir virkne neredzamu izpausmju organismā, kā nogurums, galvas reiboņi, aizdusa, grūtības koncentrēties, drebuļi un aukstuma viļņi, nemiers, nervozitāte un citi. Tie ir simptomi, kas var norādīt uz lielāku vai mazāku dzelzs trūkumu organismā. Izšķir trīs dažādas dzelzs deficīta stadijas, no kurām trešā, pati pēdējā, ir dzelzs deficīta anēmija. Ja pirmajā stadijā visbiežāk samazinās tikai feritīna līmenis asinīs, tad anēmijas gadījumā arī jau hemoglobīna līmenis asinīs ir krities un cilvēks izjūt visus vai gandrīz visus anēmijas klīniskos simptomus. Hemoglobīna rādītājs, ko var redzēt asinsainā, sniedz informāciju par to, cik daudz dzelzs ir asinīs, bet feritīna vērtība norāda uzkrātās dzelzs daudzumu. Zema feritīna vērtība ir uzskatāma par uzticamu dzelzs deficīta indikatoru.

Cilvēki, kas visvairāk pakļauti dzelzs deficīta riskam, ir grūtnieces, pusaudži (jo īpaši jaunietes), tie, kas ir bieži asinsdonori, vai cilvēki ar nopietnām slimībām.

 

Eksprestests – cik bagāts ar dzelzi ir mans organisms?

Lai nenonāktu līdz pēdējai dzelzs deficīta stadijai, nevajadzētu pieļaut situāciju, ka dzelzs rezerves tiek izsmeltas. Izpildiet testu un uzziniet, vai ir pamats uztraukties par to, ka dzelzs līmenis organismā ir samazinājies. Veicot testu, uzzināsiet, kā izskatās jūsu dzelzs bilance un vai ir pamats doties uz laboratoriju un nodot analīzes.

Reklāma
Reklāma

 

Atbildi uz šiem jautājumiem ar “jā” vai “nē”. Pierakstiet, uz cik jautājumiem varat atbildēt apstiprinoši.

 

  1. Vai jūs ātri sākat salt?
  2. Vai bieži jūtat nogurumu un nespēku?
  3. Vai nespējat koncentrēties un slikti iegaumējat faktus?
  4. Vai jums lūst mati vai nagi?
  5. Vai jums pietrūkst fiziskās izturības?
  6. Vai naktīs ir jutības traucējumi kājās?
  7. Vai jums ir ļoti bāla āda un gļotāda?
  8. Vai bieži ciešat no elpas trūkuma vai sirdsklauvēm?
  9. Vai jūs daudz sportojat?
  10. Vai jūs gaļu ēdat reti vai nemaz?
  11. Vai jūs bieži saaukstējaties?
  12. Vai jums bieži ir gremošanas trakta darbības traucējumu radītas sūdzības?
  13. Vai jūs jūtaties nemierīgāks, mazāk izturīgs vai aizkaitinātāks nekā agrāk?
  14. Vai jums ir nomākts garastāvoklis, jūtaties nemotivēts?
  15. Vai jums ir slikts miegs, dienas laikā bieži jūtat nogurumu?

 

Vērtējums

Līdz 3 apstiprinošām atbildēm:
jūsu organisms ar lielu ticamību ir labi apgādāts ar dzelzi. Tomēr ņemiet vērā, ka izmaiņas jūsu dzīvē var palielināt nepieciešamo dzelzs daudzumu.

 

4–8 apstiprinošas atbildes:
iespējams, jums nepietiek dzelzs un jūsu dzelzs rezerves pamazām tukšojas. Pievērsiet uzmanību ar dzelzi bagātai diētai. Ieteicams apmeklēt ārstu, lai noteiktu dzelzs daudzumu organismā.

 

Vairāk par 8 apstiprinošām atbildēm:
iespējams, ciešat no dzelzs deficīta, iespējams, pat no dzelzs deficīta anēmijas. Obligāti pārbaudiet savus dzelzs rādītājus. Pievērsiet uzmanību pietiekamai dzelzs uzņemšanai ar pārtiku un, ja nepieciešams, ar pārtikas piedevām.

!!! Atcerieties, šis ir tikai eksprestests un ja jums ir šaubas par to, vai ciešat no dzelzs deficīta, noteikti sazinieties ar savu ģimenes ārstu un izrunājiet to kopā. Iespējams, ka ārsts nozīmēs tālākas pārbaudes un analīzes.

Saistītie raksti