Vai, plānojot grūtniecību, var turpināt skriet

Grūtniecības plānošana nāk ar virkni jautājumu – ko drīkst darīt, bet ko ne? Uz lasītājas jautājumu par to, vai, vēl tikai plānojot grūtniecību, būtu jāpārtrauc sportot, atbild ginekoloģe, dzemdību speciāliste Dr. Dace Matule (Matules un Melkas ginekoloģijas privātklīnika).

Iespējams, plānojot grūtniecību, skriešana jānomaina uz kādu citu nodarbi

FOTO: Shutterstock.com

Iespējams, plānojot grūtniecību, skriešana jānomaina uz kādu citu nodarbi

Lasītāja jautā:

“Vai, plānojot grūtniecību, ir jāpārtrauc sportot? Skrienu 3 reizes nedēļā ap 5-7 kilometriem, bet šķiet, ka tāda slodze varētu būt pārāk liela. Vai skriešanu vajadzētu aizvietot ar staigāšanu vai kādu citu sportu?”

 

Atbild Dr. Dace Matule

Reklāma
Reklāma

“Sports ir ļoti laba lieta un sportistiem, kuri pieraduši pie lielām slodzēm, grūtniecības laikā rekomendē samazināt slodzes apjomu par 20-30%. Jāatzīmē, ka arī ļoti intensīvas sporta nodarbības, skriešana veido relatīvu enerģijas deficītu, kas var būt par iemeslu nosacītai neauglībai un menstruāliem cikliem bez ovulācijas. IVF speciālisti iesaka izvēlēties skriešanas distanci ne vairāk kā 5 km, izmainīt fiziskās aktivitātes veidu. Iemesls, kādēļ skriešana varētu nebūt pati labākā izvēle fiziskās aktivitātes veidam grūtniecības laikā, ir saistīta ar grūtniecības hormonu izraisītām izmaiņām locītavu saišu aparātā, līdzsvaru, koordināciju, sirdsdarbību un elpošanu. Viens no vislabākajiem veidiem fiziskai aktivitātei ir visa spektra nodarbības ūdenī.”