Foto: Shutterstock.com


10 lieliskas sēņu kaviāra receptes

 21. septembris 2020 8:00 mammamuntetiem.lv Recepte

Smērē uz maizītes, pildi olās, izmanto pīrādziņos un ēd kā piedevu pie kartupeļiem un gaļas ēdieniem. 

 

 



Sagatavotos ikrus un sēņu maisījumus liec sterilizētās burkās, aizver ar tīru vāciņu. Kaviāru tur vēsā un tumšā vietā. 


Baraviku ikri ar sīpoliem un etiķi

Sastāvdaļas


    • 1800 g svaiga baravikas;
    • 400 g sīpolu;
    • 200 ml augu eļļas;
    • 1 šķipsniņa cukura;
    • 1 ēdamkarote sāls
    • 1 tējkarote maltu melno piparu;
    • 1 tējkarote etiķa.

Pagatavošana
Vāra baravikas 20-25 minūtes. Nolej ūdeni un atstāj notecēties caurdurī. Tad samaļ gaļas mašīnā. Smalki sagriez sīpolu un cep 5-7 minūtes uz lēnas uguns sviestā, pievienojot sīpoliem cukuru. Tad pievienot samaltās sēnes un turpina cept vēl 55-60 minūtes. Dažas minūtes pirms beigām pievieno sāli, piparus, pielej etiķi. Saliek burciņās un aizvāko.


Sēņu ikri no celmenēm ar zaļumiem un sīpoliem

Sastāvdaļas
    • 400 g svaigu celmeņu;
    • 4-5 ēdamkarotes augu eļļas;
    • 1 sīpols;
    • 5–7 sīpolloki;
    • sāls un pipari pēc garšas;
    • 1 ēdamkarote etiķa 9%

Pagatavošana
Sēnes vāra apmēram 40-50 minūtes, tad notecina caurdurī. Liek pannā sakarsētā eļļā un cep uz vidējas uguns 15-20 minūtes līdz iztvaiko sula, samaļ gaļas mašīna. 
Sasmalcina sīpolus un lokus, apcep eļļā, kas palikusi uz pannas pēc sēņu cepšanas, pievieno sāli un piparus. Masai pievieno sēnes, etiķi un atstāj sutināties uz pannas. Liek burkās, pārlej ar atlikušo uzkarsēto augu eļļu tā, lai maisījums būtu pilnībā pārklāts.

Gaileņu ikri ar burkāniem 

Sastāvdaļas

    • 1 kg gaileņu;
    • 120 ml augu eļļas;
    • 1 sīpols;
    • 1 burkāns;
    • sāls un pipari pēc garšas;
    • 1 tējkarote etiķa 9%
 

Pagatavošana
Gailenes sasmalcina ar nazi, blenderi vai samaļ gaļas mašīnā. Liek pannā, pārlej līdz pusei ar eļļu. Karsē uz lēnas uguns 50-60 minūtes. Nepārtraukti maisa.
Sīpolu sagriež mazos kubiņos, burkānu sarīvē uz smalkas rīves. Cep 6-8 minūtes eļļā uz vidējas uguns. Pievieno sēnes, samaisa visu ar sāli un pipariem. Karsē uz lēnas uguns vēl 15-20 minūtes. Dažas minūtes pirms cepšanas pievieno etiķi. Liek burkās un aizvāko.


Šampinjonu ikri ar pētersīļiem un citronu sulu

Sastāvdaļas

  • 800 g sēņu;
  • 1 neliels pušķītis pētersīļu
  • 100 ml augu eļļas;
  • 1 sīpols;
  • 1 ēdamkarote citrona sulas
  • sāls un pipari pēc garšas.

 

Pagatavošana
Sēnes vāra 10-15 minūtēs. Pēc tam sasmalcina ar nazi, blenderi vai gaļas mašīnu. Smalki sagriež pētersīļus. Uzkarsē pannā eļļu, liek tajā sasmalcinātus sīpolus, cep 5-7 minūtes. Pievieno sēnes, pētersīļus, citronu sulu, sāli un piparus. Samaisa, liek burkās.


Sēņu ikri no celmenēm ar ķiplokiem un tomātiem

Sastāvdaļas

  • 500 g celmenes;
  • 2 sīpoli;
  • 1 tomāts;
  • 1-2 ķiploka daiviņas;
  • 3-4 ēdamkarotes augu eļļas;
  • sāls un pipari pēc garšas;
  • 1 šķipsniņa cukura;
  • 1 tējkarote etiķa 9%.

 

Pagatavošana
Sēnes vāra 40-50 minūtes, notecina. Sīpolu un tomātu sagriež lielos kubiņos, sasmalcina ķiplokus. Visu cep pannā. Ķiplokus apbrūnina 20-30 sekundes, pievieno sīpolus, pēc 1 minūtes - tomātus. Pievieno sēnes un karsē vēl 7-10 minūtes. Pēc 30 minūtēm pievienojiet sāli, piparus, cukuru un etiķi. Atstājiet uz plīts vēl 5 minūtes, pēc tam pilda burkās.


Apškungu un beku ikri ar vīnu un tomātu pastu

Sastāvdaļas

  • 750 g bekas;
  • 1 sīpols;
  • 3-4 ēdamkarotes augu eļļas;
  • 1 burkāns;
  • 5 ķiploka daiviņas;
  • 3 ēdamkarotes sausā baltvīna;
  • 2 ēdamkarotes tomātu pastas.


Pagatavošana
Vāra sēnes 20-25 minūtes, tad atdzesē. Sīpolu sagriež vidējos gabaliņos un 5-6 minūtes apcep augu eļļā. Gaļas mašīnā samaļ sēnes, burkānus, ķiplokus un ceptos sīpolus. Maisījumu liek pannā, pielej vīnu, pievieno tomātu pastu. Liek virsū vāku un cep uz lēnas uguns 50-60 minūtes, laiku pa laikam maisot. Liek burkās, kuras uzglabā ledusskapī.


Celmeņu ikri ar valriekstiem un sojas mērci

Sastāvdaļas

  • 400 g celmenes;
  • 50 g valriekstu;
  • 2 sīpoli;
  • 2 burkāni;
  • 4 ēdamkarotes augu eļļas;
  • 2-3 ēdamkarotes sojas mērces.


Pagatavošana
Vāra sēnes 20-25 minūtes, tad atdzesē. Riekstus sasmalcina ar blenderi. Sīpolus un burkānus sagriež gabaliņos. Uzkarsē pannā eļļu un cep dārzeņus 25-30 minūtes, laiku pa laikam apmaisot. Sēnes samaļ kopā ar sīpoliem un burkāniem gaļas mašīnā. Vēlreiz liek pannā un cep uz vidējas uguns. Pēc 15 minūtēm pievieno sasmalcinātos riekstus un sojas mērci. Samaisa, liek burkās, glabā ledusskapī. Apēdams nedēļas laikā. 


Šampinjonu kaviārs ar pipariem un kabačiem

Sastāvdaļas

  • 800 g šampinjoni;
  • 2-3 cukini;
  • 1 burkāns;
  • 3 sīpoli;
  • 1 papriku;
  • 4 tomāti;
  • 3 ķiploka daiviņas;
  • 6-7 ēdamkarotes augu eļļas;
  • sāls un pipari pēc garšas.


Pagatavošana
Sēnes, cukini, burkānus, sīpolus un papriku sagriež mazos gabaliņos. Tomātus blanšē ar verdošu ūdeni, noņem ādu un sasmalcina. Pievieno saspiestus ķiplokus.
Pannā uzkarsē eļļas. Cep burkānus 5-6 minūtes, pievieno cukini ar papriku, pēc 8 minūtēm pievieno tomātus, garšvielas, sāli piparus, apkaisa ar ķiplokiem. Atsevišķā pannā apbrūnina sīpolus. Pievieno sēnes un cep apmēram 20 minūtes. Pievieno dārzeņus, samaisa un karsē vēl 10-15 minūtes. Kaviāru ledusskapī var turēt vairākas dienas.


Kaviārs no kaltētām meža sēnēm

Lasi arī: Sēņu kaltēšana: kuras sēnes ir piemērotākās, un kā pareizi kaltēt? 

Sastāvdaļas

  • 100 g kaltētu meža sēņu (baravikas, baravikas);
  • 2 sīpoli;
  • 1 burkāns;
  • 2 ķiploka daiviņas;
  • 3-4 ēdamkarotes augu eļļas;
  • sāls un pipari pēc garšas.

 

Pagatavošana:
Sēnes pārlej ar aukstu ūdeni un atstāj mērcēties 1 - 2 stundas. Noskalo zem tekoša ūdens. Vāra apmēram 30-40 minūtes un notecina caurdurī.  Sīpolus un burkānus sagriež mazos gabaliņos. Saspiež ķiplokus. Uzkarsē pannā eļļu, apcep sīpolus, pievieno burkānus un karsē vēl 10–15 minūtes. Tad pievieno ķiplokus un sēnes, pievieno sāli un piparus pēc garšas. Cep vēl 5-7 minūtes. Sēnes ar dārzeņiem sasmalcina ar ar blenderi vai samaļ gaļas mašīnā. Ledusskapī uzglabājams vairākas dienas.




0 Pievienot komentāru

Kategorijas