Kā parūpēties par skolēnu drošību un veselību Covid-19 laikā?

Jaunais skolas gads Latvijā ar mācībām klātienē ir iesācies veiksmīgi, tomēr pasaulē ar Covid-19 saslimušo skaits palielinās. Lai rūpētos par skolēnu un skolotāju drošību un veselību, papildus distances ievērošanai, roku dezinfekcijai, mācībām maiņās un citām rekomendācijām tehnoloģiju eksperti iesaka arī ķermeņa temperatūras mērīšanu. Kā viens no risinājumiem, kas tiek izmantots citur Eiropā, ir viedie termometri.

Viedā termo skrīninga iekārta – ērts un efektīvs risinājums mācību iestādēs

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Viedā termo skrīninga iekārta – ērts un efektīvs risinājums mācību iestādēs

Viedā termo skrīninga iekārta piedāvā iespēju ātri, efektīvi un ar augstu precizitāti noteikt gan ķermeņa temperatūru, gan atpazīt personas seju. Temperatūras mērīšana nav jāveic manuāli – to dara automātiski un bez tieša kontakta, skolēnam vai skolas darbiniekam uz pāris sekundēm apstājoties ekrāna priekšā. 

 

Imants Mednis, Rīgas 49. vidusskolas direktors, kas ir izmēģinājis iekārtas paraugu, to atzīst par lietderīgu risinājumu. “Tas ne vien atrisinātu skolēnu drūzmēšanos, ieejot un izejot no skolas, bet arī mazinātu risku saslimušai personai nonākt mācību iestādē. Domājot par nākotni, apsveram iegādāties šādu iekārtu. Ar termo skrīninga ierīci viss norit ātrāk – nav tieša kontakta, un ir iespējams uzreiz noteikt, vai skolēns mācās mūsu skolā,” komentē I. Mednis.

 

Temperatūras mērīšana nav jāveic manuāli – to dara automātiski un bez tieša kontakta, skolēnam vai skolas darbiniekam uz pāris sekundēm apstājoties ekrāna priekšā. 

 

Savukārt mamma Ilona Viļuma, kuras meita uzsāk skolas gaitas Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, atzīst, ka šāds viedais termometrs radītu papildu drošības sajūtu. “Tālmācības tomēr ir ļoti sarežģītas, tādēļ ir jāmazina iespējas atgriezties pie tām. Ne vienmēr bērniem ir novērojami slimības simptomi – tāpēc no drošības viedokļa temperatūras mērīšana, ieejot skolā, viennozīmīgi būtu prātīgs risinājums. Daudziem vecākiem, manuprāt, tas iedvestu mieru,” norāda I. Viļuma, uzņēmuma “GIGI bloks” radītāja.

 

Reklāma
Reklāma

Eksperti norāda, ka viedās termo skrīninga iekārtas ir ar augstāku precizitāti nekā bezkontakta termometri, turklāt sejas atpazīšanas funkcija atslogo skolas dežuranta pienākumus un izslēdz svešinieka iekļūšanu mācību iestādē. 

 

Ne vienmēr paaugstināta ķermeņa temperatūra liecina par saslimšanu ar Covid-19, tomēr tā pievērš uzmanību konkrētās personas pašsajūtai un veselībai, par kuras stāvokli pēc tam var pārliecināties mediķis. Eksperti norāda, ka viedās termo skrīninga iekārtas ir ar augstāku precizitāti nekā bezkontakta termometri, turklāt sejas atpazīšanas funkcija atslogo skolas dežuranta pienākumus un izslēdz svešinieka iekļūšanu mācību iestādē. Konkrēti iekārtas modeļi spēj atpazīt arī personu, kas valkā sejas masku.

 

 

Uzņēmums “Certes.lv”, kas piedāvā termo skrīninga iekārtas, uzsver, ka līdzīgi risinājumi tiek izmantoti, piemēram, arī “Amazon” birojos kā darbinieku monitorēšanas rīks. Viedā ierīce ne tikai nosaka, vai konkrētā persona strādā uzņēmumā, bet arī, brīdinot par paaugstinātu ķermeņa temperatūru, mazina risku saslimt citiem.

Sekojot Slimības profilakses un kontroles centra rekomendācijām, iekārtas uzstādīšana kopā ar roku dezinfekcijas stendu palīdzētu maksimāli nodrošināt tikai veselu skolēnu un skolas darbinieku iekļūšanu mācību iestādē.