Sausi un neglīti papēži. Vai lieko ādu drīkst nogriezt?

Vasara ir laiks, kad gribas palutināt savas pēdas ar skaistu, košu pedikīru. Tomēr reizēm prieku par to bojā sausa un cieta pēdu āda, kā arī sāpīgi un neglīti papēži.

Speciāliste norāda: lieko ādu nogriezt nedrīkst!

FOTO: Shutterstock.com

Speciāliste norāda: lieko ādu nogriezt nedrīkst!

Kā rīkoties, ja pēdu āda sagādē raizes,  Mammamuntetiem.lv stāsta Gerda Pētersone dermatologs, venerologs (Rīgas veselības centrs “Ziepniekkalns”, Profesora Jāņa Ķīša Estētiskās dermatoloģijas klīnika).

 

Vai tā ir norma, ka ar gadiem pēdu āda kļūst sausa

Gadiem ejot, arī pēdu un jo īpaši papēžu āda kļūst sausa un raupja. Ja jaunībā pēdas uzturēt mīkstas un maigas palīdzēja vien krēma ieziešana, pieaugot gadu skaitam, krēms palīdz arvien mazāk. G. Pēterskone skaidro: “Ar gadiem āda zaudē mitrumu, savu elastības spēju un var kļūt sausa. Veciem cilvēkiem sausu pēdu ādu novēro biežāk nekā jaunāka gadagājuma cilvēkiem, tomēr ir jāatceras, ka sausai pēdu ādai var būt arī citi, ar kādu patoloģisku procesu saistīti iemesli.”

 

Iemesli sausām pēdām var būt visdažādākie

Kā norāda speciāliste, vieni no biežākajiem iemesliem, kāpēc var rasties sausa, sāpīga āda uz papēžiem, ir nepareiza ādas kopšana un higiēna, liels spiediens uz pēdām, nepareizu apavu lietošana. Tāpat arī novecošana, liekais svars, vitamīnu un minerālvielu trūkums (piemēram, A, E vitamīni, cinks, dzelzs), dažādas iekšķīgas un ādas slimības (piemēram, cukura diabēts, psoriāze) un ģenētiski iemesli var būt par iemeslu tam, ka papēžu āda sagādā problēmas. 

 

Kā kopt sausas pēdas mājas apstākļos

Lai uzturēt pēdu veselību labā stāvoklī, ļoti svarīgi ir ievērot adekvātu pēdu higiēnu. Pēdas vēlams mazgāt reizi dienā tekošā ūdenī. Vēlams izvēlēties mazgāšanās līdzekļus ar optimālu pH, kas pārāk nesausina ādu. Problemātisku papēžu gadījumā līdzekli vislabāk iegādāties aptiekā. Pēc mazgāšanas ieteicams lietot mitrinošu pēdu krēmu. Ja āda ir sausa, tad ieteicams lietot līdzekļus, kuru sastāvā ir Urea un reizi nedēļā pēdas apstrādāt ar vīli un pumeku. 

Reklāma
Reklāma

 

Ja ir diskomforts vai sāpes staigājot, apavos var ielīmēt speciālus silikona papēdīšus. 


Uzmanība jāpievērš arī apavu izvēlei – tie nedrīkst būt pārāk cieši, neērti. Vēlams nēsāt dabisku materiāla, elpojošus apavus. Tāpat vēlams izvēlēties kokvilnas zeķes. Ja ir zināma pēdu deformācija, noteikti jākonsultējas ar tehnisko ortopēdu un nereti jāpielieto specializētas zolītes vai jānēsā ortopēdiskie apavi. 

 

Lieko ādu novīlēt, bet negriezt

Reizēm kārdinājums tikt vaļā no sausās ādas ir tik liels, ka parādās vēlme to vienkārši apgriezt. Tomēr G. Pētersone norāda, ka  aprgiezt nost ādu nedrīkst: “Ādas apgriešana var veicināt infekciju attīstības risku. Lieko ādu var un pat vajag novīlēt ar speciālajiem instrumentiem.”
Bieži arī gadās, ka sausi un sāpīgi papēži nereti saplaisā, un tas var kalpot kā infekcijas vārti, tāpēc ar šādiem papēžiem nebūtu vēlams ilgstoši staigāt basām kājām, lai cik vilinoši tas vasarā reizēm nešķiet.

 

Risinājums – vizīte pie podologa

Ja papēžos radušās plaisas, īpaši ja tās asiņo un ir sāpīgas, vai ja mājas apstākļos nav iespējams tikt galā ar sauso ādu, noteikti jāvēršas pie podologa. Šis speciālists ar speciāliem instrumentiem apstrādās saplaisājošo ādu, kā arī ieteiks pareizus un atbilstošus ādas kopšanas un ārstnieciskos līdzekļus. 

Saistītie raksti