Vai jaunais kartupelis ir jāēd ar visu mizu? Uztura speciālistes atbilde un Dreibanta receptes

"Jaunais kartupelis ir lielisks! Tas ir garšīgas gan auksts, gan karsts, to var pasniegt salātos un zupās, un labi iederas arī aukstajā zupā - kopā ar kefīru, mazsālītiem gurķiem un zaļumiem," Mammamuntetiem.lv garšīgi stāsta pazīstamais pavārs Ēriks Dreibants. 

Der atcerēties, ka kartupeļi ir ierindojami cietes produktu rindā kopā ar maizi, makaroniem un grūbām, nevis dārzeņiem, t.i. puķkāpostu, burkānu, kabaci!

FOTO: Shutterstock.com

Der atcerēties, ka kartupeļi ir ierindojami cietes produktu rindā kopā ar maizi, makaroniem un grūbām, nevis dārzeņiem, t.i. puķkāpostu, burkānu, kabaci!

"Kartupeļi ir tradicionāls produkts, kas atrodams teju uz katra latvieša galda, jo ne velti tiek dēvēts par otro maizi," par kartupeļu ēšanas tradīcijām Latvijā stāsta uztura speciāliste Guna Bīlande. "Der atcerēties, ka kartupeļi ir ierindojami cietes produktu rindā kopā ar maizi, makaroniem un grūbām, nevis dārzeņiem, t.i. puķkāpostu, burkānu, kabaci!"

 

Vai jaunie kartupeļi jāēd ar visu mizu?

"Kartupeļi satur daudz ūdens un cietes, ko papildina B6, B3 un C vitamīni, kālijs, varš, fosfors un citas minerālvielas, bet, ja tos ēdam ar visu mizu, tad arī šķiedrvielas, kas to padara par krietni vērtīgāku un veselīgāku produktu," atbild uztura speciāliste Guna Bīlande. "Arī man jaunie kartupeļi garšo ar visu miziņu! Vienīgi mazajiem ģimenes kundziņiem un kundzītēm miziņu gan man nākas noņemt - viņiem nepatīk," smejas pavārs Ēriks Dreibants.

 

Kā pareizi mazgāt jauno kartupeli

Paliec zem tekoša ūdens un noberz ar trauku mazgājamo švammīti - miziņa vēl kārtīgi nav izveidojusies, tā būs viegli notīrāma. 

 

Jauno kartupeļu gatavošana

"Kad kartupeļi gatavi, es tos nokāšu un vēl pus minūti atstāju katlu uz plīts, lai iztvaikotu ūdens. Klāt lieku ēdamkaroti sviesta un sagrieztas dilles, uzlieku vāku," savās kartupeļu gatavošanas metodēs dalās Ēriks Dreibants. 

 

JAUNO KARTUPEĻU SALĀTI

Jaunie kartupeļi lieliski piestāv aukstajiem salātiem!

Sastāvdaļas:

Jaunie kartupeļi 2 kg

Marinādei:

eļļa 5 ēd.k.,

baltīva etiķis 1 ēd.k.,

dižonas sinepes (vai sinepju graudi) 1 tēj.k. ar kaudzi,

1/2 tēj.k. sāls, dažādi zaļumi. 

Reklāma
Reklāma

Gatavošana:

1) Kartupeļus sagriež uz pusēm vai četrās daļās, novāra.

2) Gatavo marinādi - rūpīgi sajauc visas marinādes sastāvdaļas.

3) Novārītiem, karstiem kartupeļiem lej virsū marinādi, kartupeļus sakrata un ļauj tiem atdzist. 

4) Atdzesētus var ēst tāpat vai pievienot dažādiem lapu salātiem. 

 

NEAPĒSTIE KARTUPEĻI AR GAILENĒM

Ja paliek pāri vārīti jaunie kartupeļi, pagatavo tos kopā ar gailenēm!

Sastāvdaļas:

pāri palikušie jaunie, vārītie kartupeļi,

gailenes, 

eļļa,

sviests,

garšvielas pēc izvēles.

 

Gatavošana:

1) Gailenes apcep uz pannas, ļaujot iztvaikot ūdenim,

2) Gailenēm piegriež vārītos kartupeļus, pielej nedaudz eļļas un visu kopā apcep bagātīgā sviesta daudzumā,

3) Pasniedz ar svaigu dārzeņu salātiem.

 

JAUNIE KARTUPEĻI AUKSTAJĀ ZUPĀ

Jaunie kartupeļi lieliski iederas arī aukstajā zupā!

Saistītie raksti