Kā mazināt hormonālo akni jeb "pusaudžu pumpas" ar dabīgiem paņēmieniem

Iekaisušas pinnes jeb hormonālā akne, kas parādās tīņu vecumā, un dažreiz saglabājas visu mūžu, ir daudzu sieviešu kreņķis. Visbiežāk pinnes parādās pirms menstruācijām.  Izplatīts risinājums ir hormonālā konstracepcija, kas organismā līdzsvaro sievišķo un vīrišķo hormonu līdzsvaru, tāpēc ādas stāvoklis uzlabojas. 

Hormonālā akne ir ķermeņa saziņas līdzeklis, iekšējas veselības nelīdzsvarotības pazīme.

FOTO: Shutterstock.com

Hormonālā akne ir ķermeņa saziņas līdzeklis, iekšējas veselības nelīdzsvarotības pazīme.

Tiklīdz kontracepciju lietot pārtrauc, akne atgriežas. Hormonālā akne ir ķermeņa saziņas līdzeklis, mūsu iekšējā veselības stāvokļa indikators. Tā ir redzama uz ādas, taču būtībā ir hormonālās sistēmas problēma.

Hormonālā akne saistīta ar nepareizu testosterona un estrogēna līmeni hormonālajā sistēmā, bet ne tikai... Iekaistošu piņņu iemesls var būt arī slikti strādājoša zarnu trakta izpausme un nepareizas vielmaiņas pazīme. 

Skaistumkopšanas eksperte Džesika De Fino portālā hellogiggles.com apkopojusi endokrinologu un dermatologu pētījumus, kas var palīdzēt uzlabot ādas stāvokli arī bez hormonālo kontracepcijas tablešu regulāras lietošanas. Vispirms noteikti ir jākonsultējas ar ārstu par iespējamo ārstēšanas kursu kopumā, taču tas, ko var darīt pats, piemēram, dažādu produktu izslēgšana no uztura, papildus vitamīnu uzņemšana utml.

 

Izvairies no piena produktiem
 

Droši vien līdz šim jau ir dzirdēts, ka piena produkti veicina pūtīšu rašanos. Bet vai zini, kāpēc tā ir? Tieši tā, iemesls ir hormoni. Piens satur dabiskos augšanas hormonus. Tie ir domāti, lai barotu jaunos teliņus, bet  nav domāti cilvēka organismam. Daudzas govis saņem arī papildus hormonus, lai iegūtu vairāk piena. Pētījumi rāda, ka šie hormoni ietekmē cilvēka hormonālo sistēmu un, iespējams, veicina arī pūtīšu veidošanos. Izmēģini lietot pēc iespējas mazāk piena produktu uzturā sešas nedēļas. Iespējams, ka ādas stāvoklis uzlabosies.
 

Uzņem pietiekami daudz D vitamīna


D vitamīns īsti gluži vitamīns, bet drīzāk hormonu paveids, kuru ķermenis pārveido par hormonu. Pētījumi liecina, ka tas palīdz porām neaizsērēt un kavē pūtītes izraisošo baktēriju vairošanos. Pasaules Veselības organizācija iesaka rītu iesākt  ar 15 minūtēm saules gaismas vai regulāri lietot papildus D vitamīnu.
 

Uzņem pietiekami daudz B5 vitamīna
 

Vitamīns B5 ir iesaistīts stresa hormonu neitralizēšanā. Otra loma šim vitamīnam ir tauku un ogļhidrātu sadalīšana, palielinot koenzīma A līmeni. Ja organismā nav pietiekami daudz B5 vitamīna, sebums jeb ādas tauki kļūst biezi un lipīgi, un, iespējams, izraisa pūtīšu veidošanos. Vitamīnu uzņemšana tablešu veidā arī šajā gadījumā ir labs variants, taču vienmēr vislabāk vitamīnus būtu uzņemt no svaigiem pārtikas produktiem, šajā gadījumā olas, brokoļi un sēnes ir lielisks vitamīnu avots.

 

Uztura bagātinātāji ar DIM
 

Reklāma
Reklāma

DIM jeb diinodolymlethane ir ķīmisks savienojums, ir atrodams brokoļos un ziedkāpostos. Hormona ietekme uz veselību ir divējāda. Pirmkārt, tas bloķē lieko androgēnu (‘’vīriešu’’ hormonu, piemēram, testosterona) nokļūšanu receptoros, kur tiek stimulēta lieko tauku veidošanās. Otrkārt, tas uzlabo estrogēna sadalīšanās procesu aknās. Ja pārbaudes laikā pie ārsta tiek secināts, ka organismā trūkst šī savienojuma, ieteicams to lietot kā uztura bagātinātāju katru dienu. 

 

Dzer krūzmētras tēju


Tāpat kā DIM, krūzmētras tējai ir antiandrogēnas īpašības, kas palīdz mazināt lieko ādas tauku daudzumu, kas bieži izraisa hormonālās pūtītes. To ir apstiprinājusi arī Amerikas Dermatoloģijas akadēmija. Pētījums, ko tā veica 2015. gadā, parādīja, ka pēc tējas dzeršanas divreiz dienā mēneša laikā pacienti novēroja aknes samazināšanos par 25%. Pēc trim mēnešiem šie procenti pieauga līdz pat 51%.

 

Neapstrādātu sēklu ēšana


Tas varētu izklausīties dīvaini, taču arī šis ieteikums strādā. Šis process ietver neapstrādātu sēklu ēšanu katru dienu, saskaņojot to ar menstruālā cikla fāzēm. Ēdamkarote linsēklu un ķirbju sēklu pirmajā dienā (mēnešreižu sākšanās dienā) līdz pat 14. dienai. No 15. - 28. dienai uzņem ēdamkaroti sezama sēklu un saulespuķu sēklu katru dienu. Linsēklas modulē estrogēna darbību organismā. Sezama un saules puķu sēklas palīdz organismam aktivizēt aknu darbību. 
 

Šie ieteikumi var palīdzēt mazināt akni un uzlabot vispārējo veselības stāvokli, taču tie nenovērsīs pūtītes pavisam. Par to ir jākonsultējas ar ārstu, kurš izstrādās piemērotāko ārstēšanas programmu. Iespējams, ka jāvēršas arī pie speciālista, kas palīdzēs strādāt pie stresa līmeņa pazemināšanas, jāmēģina izvairīties no kosmētikas un tīrīšanas līdzekļu lietošanas, kas satur endokrīno sistēmu sagraujošas ķīmiskas vielas.

 

Saistītie raksti