Gastronomiska atrakcija, kas derēs Jāņu brīvdienām

Te būs fotogrāfa un kaislīga ceļotāja Ginta Māldera uz akmeņiem sutināta gaļa. Tās gatavošana ir aizraujošs pasākums visiem tā dalībniekiem, un... dalībniekiem ir jābūt daudz: vajadzēs gan gaļas marinētāju, gan bedres racēju, akmeņu nesēju, malkas gādātāju, ugunskura kūrēju... 

FOTO: Shutterstock.com

Priekšdarbi
Lai gaļa būtu garda, tai jābūt labas kvalitātes: cūkas šķiņķim, liellopa mīkstumam, vistu šķiņķīšiem. Der gandrīz visi dārzeņi – sīpoli, ķiploki, cukīni, jaunie kartupeļi – un garšaugi –  dilles un baziliks. Rūpīgi jāizvēlas vieta bedrei un jāpiemeklē akmeņi. Ņem vērā, ka ugunskura vietā šovasar nekas vairs neaugs. Pirms roc bedri, pārliecinies, vai augsne nav kūdraina, tātad ugunsnedroša! Jau laikus sagatavo lāpstu, lejkannu, metāla sietu vai restes, tīru, bet savu mūžu nokalpojušu lina vai kokvilnas audumu, rabarberu vai kļavu lapas. Arī ķerra atvieglotu priekšdarbus. Pasākumam jāieplāno daudz laika. Var sākt gatavot jau vakarā un turpināt no rīta vai sākt no rīta un beigt vakarā... Šis gaļas cepšanas veids ir piemērots nedēļu nogalēm vai Līgo naktij, kad laika ir pietiekami, nav nekur jāsteidzas. un apkārt ir draugi, kas labprāt iesaistās nodarbēs svaigā gaisā. 


Gaļas marinēšana
Gaļa jāmarinē vismaz divas stundas, bet vislabāk visu nakti. 
Vienam cilvēkam jārēķina aptuveni 200 līdz 300 gramu gaļas. Ja vēlies pagatavot tikai kilogramu gaļas, tas neatmaksāsies – pārāk daudz darba un pārāk ilgt jāgaida rezultāts. 
Gaļu var sagriezt gan biezās šķēlēs (vidēji 4 līdz 6 cm), gan gabalos. Tā var būt ar vai bez kauliņa. Vistu var sadalīt uz pusēm vai izvēlēties konkrētus gabaliņus, piemēram, šķiņķīšus vai kājiņas. Visu gaļu var marinēt vienādi vai arī katram gaļas veidam izvēlēties atšķirīgu marinādi. 
Cūkatas šķiņķi sagriez 5 cm biezās šķēlēs. Marinādei ņem 1/2 ķiploka galviņas, rupjo sāli, drupinātus melnos piparus, 1/4 glāzes baltvīna etiķa, 3 palielus sīpolus, 1 bazilika buntīti. Gaļā veido iegriezumus un tajos iespied nelielus ķiploka gabaliņus. Sīpolus sagriez ripās. Katru gaļas šķēli ierīvē ar etiķi, sāli un bagātīgi pārkaisi ar pipariem. Gaļas šķēles liec bļodā, starpā un virsū liekot sīpolu ripas un saplūkātas bazilika lapiņas. Uzliec šķīvi un noslogo ar akmeni. 
Liellopa gaļu vari griezt 3 līdz 4 cm biezās šķēlēs vai gabalos. Marinādei ņem 2 sīpolus, sojas mērci, Vusteršīras mērci, oīveļļu, sāli, sasmalcinātas dilles. Sīpolus sagriez ripās. Mērces sastāvdaļas sajauc un ierīvē gaļu. Kārtās liec gaļu un sīpolu ripas. Uzliec šķīvi un noslogo. 
Vistu šķiņķīšu marinādei nepieciešama 1/4 glāze medus, 1 ēdk, Vusteršīras mērces, daži pilieni Tobasco mērces. Šķiņķīšiem pārlej mērci un vijīgu medu, ierīvē, pārsedz ar šķīvi un noslogo.

 

Cepšanas vietas sagatavošana
Izroc 50 līdz 60 cm platu, 80 līdz 90 cm garu un 60 cm dziļu bedri. Bedres brīvi izklāj ar akmeņiem. Uz akmeņiem liec iekura skalus un malku, iekurini un uzturi uguni vismaz divas stundas, piemetot pa pagalei. Jāatceras, ka akmeņiem ir krietni jāsakarst. Kad izdegušas pēdējās ogles, tās ar zaru slotiņu noslauki no akmeņiem. 

 

Reklāma
Reklāma

Gaļas cepšana
Metāla restītes vai sietu noklāj ar samitrinātām kļavu vai berzu lapām, virsū liec iemarinēto gaļu, sīpolu ripas, cukīni ripas, šķēlēs vai gabalos sagrieztus kartupeļus. Nosedz ar mitrām lapām. Visu pārklāj ar divās kārtās salocītu un labi samitrinātu kokvilnas vai lina audumu (palagu, dvieli), malas aizloki. Restes liec uz karstajiem akmeņiem un visu apber ar mitrām smiltīm. Smiltis noblīvē, lai ātri nedzistu, – smilšu kārtas biezumam jābūt vismaz 10 cm. Virsu nolaisti ar ūdeni. Laistīšanu ar ūdeni atkārto ik pa brīdim, jo pretējā gadījumā gaļa būs sausa. Atkarībā no gaļas veida un gabalu lieluma tā jāsutina maz trīs līdz piecas stundas Visilgāk jāsutina liellopa gaļa, visātrāk ir gatava vista. Gaļu var atstāt sautēties arī uz nakti, tikai tad tā ir jāpiesedz, lai kaimiņa suns vai meža zvēri neizkašņā.
Ilgi gaidītais brīdis ir klāt! Uzmanīgi noroc smiltis un izcel restes (tās ir karstas, uzveic darba cimdus!), saudzīgi atloki audumu. Un beidzot uzvirmo aromātisks garainis un zem lapām pavīd sulīgie un apetītelīgie gaļas gabali. 

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi", 2011/06. Nr.6

Saistītie raksti