10 ieteikumi vecākiem, kā droši palaist bērnu lēkāt pa batutu

Ir vairāki iemesli, kādēļ ir vērts pagalmā ieviest batutu, daži no tiem – batuts ir lielisks kardio trenažieris, teicama socializēšanās vieta (kad pie saviem bērniem ciemoties un lēkāt nāk viņu draugi un kaimiņbērni) un izcils instruments, ar kura palīdzību panākt mieru mājās – bērni būs izlēkājušies un vairs nebūs spēka dauzīties pa iekštelpām. Taču ir svarīgi, lai batuta izmantošana notiktu droši un pārdomāti, ar minimālu traumēšanās risku. Atceries šos 10 ieteikumus un ievies tos batuta izmantošanas noteikumu sarakstā, tādējādi samazinot traumu rašanās risku līdz 90%!

Lēkāt pa batutu vajag, bet tas ir jādara droši.

FOTO: Shutterstock.com

Lēkāt pa batutu vajag, bet tas ir jādara droši.

1. Pārbaudi pamatu

Batuti ir jāuzstāda uz līdzena, stingra, stabila pamata, vislabāk zālienā, jo kritiens uz tā būs daudz mīkstāks un mazāk traumatisks nekā kritiens uz, piemēram, bruģa. Pārliecinies, lai plānotā batuta uzstādīšanas vieta ir stingra, pat cieta, un vienā līmenī – tas samazinās risku batutam iegrimt zemē, sašķiebties, mainīt līmeni un pat apgāzties.

 

2. Iztukšo kabatas

Pateicoties fizikas likumiem, lēkāt pa batutu ar piepildītām kabatām ir bīstami. Piemēram, atslēgas var kļūt par visai asu “ieroci”, savukārt uz sejas uzkrītošs lēciena laikā no kabatas izkritis telefons radīs pamatīgi sāpīgu triecienu, kas var rezultēties ar zilu aci, pārsistu lūpu vai pat degunu, kā arī, iespējams, dārgu telefona remontu.

 

3. Solo izklaide

Protams, lēkāt kopā ar kādu ir daudz jautrāk, taču drošāk to ir darīt pa vienam, jo tā ir iespējams izvairīties no saskriešanās, sasitumiem un pat smadzeņu satricinājumiem un lūzumiem. Tomēr atkarībā no batuta izmēra ir iespējams droši lēkāt arī divatā, trijatā un pat ģimenei. Vairāk info par izmēriem un pieļaujamo lēkātāju skaitu atradīsi šeit.

 

4. Turi mazākos drošā attālumā

Mazajiem lēkāt kopā ar kādu ir ne tikai bīstami un bailīgi, jo dubultatspēriena (kad divi vai vairāk cilvēki lēkā pa batutu un “uzšauj” kādu krietni augstāk nekā normāli iespējams pašam uzlēkt) rezultātā ir iespējams sasniegt iespaidīgu augstumu, bet arī kaitīgi veselībai un ķermeņa attīstībai, jo piezemēšanās pēc dubultatspēriena mēdz būt aprauta, tādējādi riskējot sagrūst mugurkaula skriemeļus. Vislabāk pieaugušajam kopā ar mazo doties uz batuta brīdī, kad vecākie bērni ir paņēmuši pauzīti atelpai.

 

5. Apsver domu par bezatsperu batutu

Vispopulārākās batutu traumas ir saistītas tieši ar atsperēm – piezemēšanās uz tām vai “atsperu kniebiens”, kas, ņemot vērā batuta pretestību, ir ļoti sāpīgs un traumatisks. Vislabāk ir izvēlēties batutus bez atsperēm vai, ja nav šādas iespējas, vienmēr parūpēties par to, lai atsperes būtu kārtīgi nosegtas ar pārklājiem.

 

 

6. Vieglo triku treniņš

Lai arī bērni izbauda salto mešanas sacensības, mēģini viņus ieinteresēt šo bīstamo triku vietā kļūt par profesionāļiem vienkāršākos, drošākos, un ne mazāk foršos trikos, piemēram, lēkāt, piezemēties uz dibena un pēc atspēriena atkal uz kājām, un tamlīdzīgus.

 

7. Dzīvniekiem uz batuta nav vietas

Lai arī ir mīlīgi vērot, kā ģimenes mīlulis izklaidējas uz batuta, viņš ir jāiemāca, ka tas nav paredzēts viņam. Dzīvnieki ar nagiem visai viegli var sabojāt atsperu pārsegus un batuta lēkšanas laukumu.

 

8. Drošības tīkls

Lai izvairītos no smagām traumām, drošības tīkls batutam ir obligāts, un tam vienmēr ir jābūt ciet, ja uz batuta kāds atrodas. Iemāci bērniem to vienmēr aizvērt!

 

9. Zem batuta līst ir aizliegts

Ja kāds lēkā pa batutu, zem tā atrasties ir kategoriski aizliegts, pretējā gadījumā smagas traumas ir garantētas. Vienmēr pārliecinies, ka ne cilvēki, ne dzīvnieki, ne rotaļlietas neatrodas zem batuta lēkāšanas laikā.

 

10. Komunikācija ir atslēga

Neaizliedz bērniem neko no augstāk minētā tāpat vien ar frāzi “Jo es tā teicu”. Tā vietā paskaidro un pamato viņiem, kādas traumas, riski un problēmas var rasties, ja netiek ievērots katrs no noteikumiem!


Lai labi lecas

Batuti ir teicama izklaides iekārta, un tie nesīs daudz prieka, ja tiks lietoti pareizi, ievērojot drošības noteikumus. Ja esi gatavs papildināt pagalmu ar batutu, ienāc 1a.lv! Interneta veikals 1a.lv piedāvā dažādu izmēru batutus ar piegādi uz mājām un iespēju tos iegādāties uz nomaksu!