Kas īsti ir humuss – augsne vai tomēr ēdiens?

Tas ir arī ēdiens. Tradicionāli humusu gatavo no turku jeb auna zirņiem un tahini (sezama sēklu pasta), pievienojot citrona vai laima sulu, ķiploku, olīveļļu, sāli, papriku un rotājot ar pētersīļu, koriandra vai piparmētru lapām. To varētu uzskatīt par uzkodu vai starteri, ko pasniedz ar plānu pitas maizi vai sagrieztiem svaigiem dārzeņiem, kā arī neaizstājamu produktu veģetāriešu un vegānu ēdienkartēs. 

Humuss kļuvis populārs teju visā pasaulē.

FOTO: Shutterstock.com

Humuss kļuvis populārs teju visā pasaulē.

Tas ir viens no iemesliem, kāpēc humusu jau sen ir iemīļojuši visā plašajā pasaulē pilnveidojot un papildinot. Jaunākās humusa versijas ir ar saulē kaltētiem tomātiem, spinātiem, ceptu sarkano papriku, jogurtu.
Libānā humusu servē ar košiem dārzeņu gabaliem, granātābolu sēkliņām, virsū ber veselus turku zirņus, pārrasina ar olīveļļu. To var pasniegt arī ar maltu gaļu, sīpoliem, pīniju kodoliem. 
Palestīnā humusu rotā ar piparmētru lapām, papriku, pētersīļiem vai kuminu. Jordānā tahini pastu aizstāj ar jogurtu, tā humuss kļūst diētiskāks, savukārt olīveļļu aizvieto ar sviestu, turklāt. humusu pasniedz karstu. 
Turcijā humusu ēd pie grilētas gaļas vat kebaba ar asajiem pipariem, sviestu, ķiploku. 
Ēģiptē pievieno kuminu un līdzīgas uzkodas gatavo no cūku pupām. 
Grieķijā humusu aromatizē ar piparmētrām un pasniedz ar pitas maizi un fetas sieru. 
Humuss ir populāra dipmērce, un ārpus Tuvajiem Austrumiem to pasniedz arī ar tortiljas čipsiem, lavašu un krekeriem.

Savukārt latvieši turku zirņus var aizstāt ar cūku pupām, baltajām, sarkanajām vai melnajām pupiņām, arī ar baklažāniem un cukini.

 

Recepte

4 personām 
Gatavošana 10 minūtes, zirņu mērcēšana 6-8 stundas, vārīšana 1,5 stundas 

250 g kaltētu turku ziņu 
1/3 glāzes tahini pastas 
1 citrona vai laima sula 
2 līdz 3 ēdk. olīveļļas 
2 ķiploka daiviņas 
sāls 

Reklāma
Reklāma

Aplej turku zirņus ar ūdeni un izmērcē 6 līdz 8 stundas. 
Ja nepieciešams, pielej vēl ūdeni un liec zirņus vārīties. Karsē uz mazas uguns aptuveni 1,5 stundas. Novārītos zirņus nolej un atdzesē. Daļu šķidruma pataupi. 
Visas sastāvdaļas liec. Kopā un sablendē vienmērīgā pastas konsistencē. Ja šķiet, ka humuss ir biezs, vari pievienot šķidrumu, kurā, zirņi vārījās.
Humusu pildi bļodiņā, pievieno sagrieztus svaigos dārzeņus, pitas maizi vai lavašu un pasniedz kā uzkodu.

 

Avots: žurnāls "100 labi padomi", 2011/07 Nr.7/8