Iepazīšanās internetā var beigties ļoti bēdīgi

Nav reti gadījumi, kad vientuļas sievietes, meklējot iepazīšanās vai darba iespējas interneta portālu sludinājumos, kļūst par varmāku un krāpnieku upuriem. Diemžēl dažkārt tas nebeidzas tikai ar naudas un mantas zaudēšanu.
Iepazīšanās internetā var beigties ļoti bēdīgi

FOTO: Shutterstock.com

Pēc sitieniem pa galvu iemeta baseinā

2019. gada sākumā kāds vīrietis pēc vienādas shēmas aplaupīja divas sievietes, kuras pēc īsas iepazīšanās internetā uzaicināja svešinieku pie sevis mājās. Ierodoties viņš, lieki netērējot laiku, sievietes piekāva un nolaupīja vērtīgākās lietas – parasti mobilos telefonus, datorus, naudu un vērtslietas.

 

Izmeklēšanā noskaidrots, ka viņš uzaicinājumus paciemoties saņēmis no vairākām sievietēm, taču nezināmu iemeslu dēļ aplaupīt izvēlējies tikai divas.

 

Tā paša gada martā viena šāda tikšanās beidzās traģiski. Tā notika kādā atpūtas vietā Rīgas centrā. Noziedznieks grasījās īstenot jau iestrādāto aplaupīšanas shēmu, taču upuris sāka izrādīt pretestību un saņēma vairākus sitienus pa galvu ar cietu priekšmetu.

 

Pēc tam noziedznieks sievieti iemeta baseinā un nozaga maksājumu kartes, klēpjdatorus un telefonu. Izmantojot nozagtās mantas, ļaundaris uz noslepkavotās vārda vairākās kredītiestādēs pieteicās aizdevumu saņemšanai, veica pārskaitījumus starp viņas bankas kontiem, izņēma skaidru naudu no bankomāta.

 

Kad slepkava saprata, ka policija ir uz pēdām, viņš nolēma bēgt uz Lietuvu, taču pirms robežas šķērsošanas vēl pamanījās Brocēnu novadā aplaupīt kāda sava paziņas māju. Izsitot logu, tur viņš nozaga šaujamieroci un munīciju, taču lietā likt to nepaspēja, jo Lietuvā bandītu aizturēja.

 

Noziedzniekam par nodarīto var nākties pavadīt cietumā visu atlikušo mūžu. Tas gan nav ne pirmais, ne vienīgais gadījums, kad iepazīšanās vai darba meklēšana internetā beidzas ar smagām sekām.

 

Izvarotāji ar stāžu

2013. gadā kādai sievietei piezvanīja vīrietis un, atsaucoties uz viņas vēl pirms pusgada internetā ievietoto sludinājumu, piedāvāja darbu.

 

Abi satikās Teikā uz ielas, un sarunas laikā vīrietis piedāvāja aiziet pie viņa uz mājām, kur mierīgā gaisotnē varētu aprunāties par piedāvātā darba iespējām. Iesakot iet it kā pa īsāko ceļu, noziedznieks sievieti ievilināja neapdzīvotā būvē, kur, piedraudot ar nazi, izvaroja un atņēma telefonu. Jau pēc 14 stundām 1977. gadā dzimušo vīrieti aizturēja brīdī, kad viņš lombardā mēģināja pārdot nolaupīto telefonu. Atklājās, ka viņš ir vairākas reizes sodīts, tostarp divas reizes par līdzīgiem noziegumiem.

 

2010. gadā policija aizturēja 1969. gadā dzimušu vīrieti, kurš pēc līdzīgas shēmas vairāku gadu laikā bija izvarojis vismaz septiņas sievietes. Arī viņš interneta portālos atrada sievietes, kuras meklēja darbu, un, uzdodoties par viesnīcas darbinieku, piedāvājis administratores vai bārmenes vakances.

 

Reklāma
Reklāma

Pēc iepazīšanās sludinājuma atrastu partneri pirmo reizi noteikti vajadzētu satikt tikai publiskā vietā, bet nekādā gadījumā neaicināt pie sevis uz mājām, sevišķi, ja bez jums vairāk neviena cita nav. 

 

Tikšanos viņš parasti norunāja brīvā dabā, kāpās Lielupē, un turpat, pielietojot dažādus draudus, izvaroja. Izvēlētie upuri parasti bija vecumā nedaudz virs 20 gadiem. Paradoksāli, ka pēc dažiem mēnešiem apcietinājumā varmāka ar tiesas lēmumu bija izlaists brīvībā un uz ielas satikās aci pret aci ar vienu no cietušajām, taču, par laimi, nebija viņu pazinis. Vēlāk viņš tomēr notiesāts un joprojām atrodas ieslodzījumā.

 

Skotijā izvaro pa ceļam no lidostas

Pavisam šokējošs gadījums notika Skotijā. Divdesmit vienu gadu veca meitene Latvijā atsaucās uz sludinājumu, kurā kāda ģimene Glāzgovā meklēja auklīti saviem bērniem. Jau dažu dienu laikā pēc fotogrāfijas un CV nosūtīšanas viņa saņēma atbildi, ka ir pieņemta, un ar lidmašīnu devā uz Skotiju.

 

Prestvīkas lidostā jauno sievieti sagaidīja potenciālais darba devējs, 50 gadus vecais Indulis Lukstiņš. Kaut arī tikšanās laikā viņš nekādus nodarbinātības aģenta dokumentus neuzrādīja, sieviete nolēma doties viņam līdzi. Pirmās šaubas viņai radās, kad Glāzgovas vietā viņš navigatorā ievadīja kādu Invernesas adresi un pēc divu stundu brauciena piestāja ceļmalā, lai atpūstos.

 

Viņš sāka stāstīt, ka tik skaistai meitenei noteikti vajadzētu sponsoru, pie kā dzīvot, bet tad tomēr atsāka braukt. Vēl pēc stundas viņš atkal apstājās, pateicis, ka pieņēmis lēmumu, un ar vārdiem “Es vienmēr dabūju, ko gribu” pielika sievietei pie kakla nazi, lika izģērbties un viņu izvaroja.

 

Pēc tam Lukstiņš aizbrauca prom ar visu sievietes somu, kurā bija arī dators. Cietusī devās pēc palīdzības uz tuvējo veikalu. Kaut arī tiesā viņš apgalvoja, ka viss noticis labprātīgi un nekādu datoru neesot ne acīs redzējis, Skotijas tiesa Lukstiņam piesprieda septiņu gadu cietumsoda.


Kā nenokļūt šādās situācijās?

Domājams, ka šī problēma ir daudz plašāka, jo daudzi gadījumi atklātībā tā arī nenonāk, jo nelaimīgās sievietes izvēlas par tiem neziņot. Jau paši notikumu apraksti norāda uz to, ko nekādā gadījumā nevajag darīt.

 

Ja jums piedāvā darbu, piekrītiet tikties tikai uzņēmuma birojā. Pirms tikšanās ar darba piedāvātāju kārtīgi iztaujājiet viņu par potenciālo darbavietu un internetā noskaidrojiet visu iespējamo informāciju par to.

 

Gadījumā ja kāds atsaucas uz pusgadu vecu darba meklēšanas sludinājumu, turklāt ļoti bieži sastopamā profesijā, ir pamats aizdomām. Visticamāk, tā tiek meklēti izmisuši cilvēki, kuri darbu ilgu laiku nav atraduši un būs gatavi strādāt par sīknaudu vai kam sliktākam.

 

Pēc iepazīšanās sludinājuma atrastu partneri pirmo reizi noteikti vajadzētu satikt tikai publiskā vietā, bet nekādā gadījumā neaicināt pie sevis uz mājām, sevišķi, ja bez jums vairāk neviena cita nav. Tāda situācija var pamudināt uz vardarbīgu noziegumu arī cilvēku, kurš varbūt pirms tam neko tādu nebija plānojis. Iepazīstiet un uzziniet iespējami vairāk par viņu un pēc tam arī izlemiet par tālāko.

 

No portāla Jauns.lv