"Mani bērni lūdzās pēc bēbīša..." 15 slavenas sievietes atklāti runā par bērniņa zaudēšanu

Spontānie aborti nav retums, taču sabiedrība aizvien spītīgi nevēlas par to runāt, liekot sievietei justies vainīgai vai nepilnvērtīgai, ka tā noticis. Taču tā nav – tu neesi vainīga, tā dabā notiek. Tieši tāpēc vairākas slavenības ir gatavas publiski dalīties savā pieredzē par bērniņa zaudējumu grūtniecības laikā un uzskata, ka par šo tēmu būtu jārunā daudz vairāk.

 

Bērna zaudējuma sāpes piedzīvojusi arī popzvaigzne Bejonsa.

FOTO: Shutterstock.com

Bērna zaudējuma sāpes piedzīvojusi arī popzvaigzne Bejonsa.

Sāpes par bērna zaudēšanu atstāj postošu ietekmi uz sievieti, viņas partneri un bieži vien arī pārējo ģimeni. Nesenā pētījumā zinātnieki no “Imperial College” Londonā un “KU Leuven” Beļģijā nākuši klajā ar šokējošu statistiku: vidēji katra sestā sieviete, kas zaudē bērnu grūtniecības laikā, vēl ilgu laiku piedzīvo posttraumatiskā stresa sindromu, jo emocionāli nespēj tikt galā ar notikušo. Arī daudzām slavenām sievietēm nācies piedzīvot bērniņa zaudējumu grūtniecības laikā. No Bejonsas un Gvinetas Paltrovas līdz Marka Cukerberga sievai Priscilai un Mišelai Obamai. Šīs sievietes nolēmušas dalīties savā pieredzē par notikušo, cerot šādi sniegt atbalstu un mierinājumu citām, kuras dzīvē piemeklējusi līdzīga traģēdija.


Mišela Obama ir pārsteigta, cik bieži sievietes piemeklē spontānais aborts
ASV bijusī pirmā lēdija Mišela Obama 2018. gadā sabiedrībai atklāja, ka abas viņas meitas ieņemtas mākslīgās apaugļošanas ceļā, jo pirms tam viņa pārcietusi spontāno abortu. “Man bija sajūta, ka esmu neveiksminiece. Es tobrīd vēl nezināju, cik bieži patiesībā notiek spontānie aborti, jo mēs par šo tēmu skaļi nerunājam,” intervijā TV šovā “Good Morning America” pastāstīja Obama. “Mēs izciešam savas sāpes, domājot, ka ar mums kaut kas nav kārtībā.” 

 

 


Marks Cukerbergs ar sievu trīs reizes pēc kārtas zaudē gaidāmo mazuli
2015. gadā “Facebook” dibinātājs Marks Cukerbergs un viņa sieva Priscila Čana paziņoja, ka pēc trim pārciestiem spontānajiem abortiem visbeidzot ir veselīgas meitiņas gaidībās.

“Tu esi cerību pilns, kad uzzini, ka gaidāms bērns. Tu sāc sapņot, par ko viņš kļūs un kāda būs viņa nākotne. Tu sāc būvēt lielus plānus un tad pēkšņi viņa vairs nav. Tā ir bezgala skumja pieredze,” pārdzīvojumos par bērnu zaudējumu dalās Cukerbergs.

“Vairums cilvēku nerunā par spontānajiem abortiem, jo uzskata, ka šī problēma liks citiem padomāt, ka ar tevi nav kaut kas kārtībā vai pats esi izdarījis kaut ko, lai tā notiktu.” “Mūsdienu atvērtajā pasaulē šādas sarunas nepadara mūs par atstumtajiem, tieši pretēji tās mūs satuvina. Pateicoties diskusijām, rodas labāka izpratne un tolerance, turklāt tās sniedz mums cerību.” Tagad „Facebook” dibinātājs Marks Cukerbergs un viņa sieva Priscilla Čana ir vecāki divām meitām: 2017. gada augustā pasaulē nākušajai Augustei un 2015. gadā dzimušajai Maksimai jeb Maksai. Vēl ģimenē ir suns vārdā Bīsts jeb Briesmonis. 
 

 

Gvineta Paltrova gandrīz nomirusi
2013. gadā aktrise Gvineta Paltrova atzinās, ka Eplai un Mozum bija gaidāms brālītis vai māsiņa. Taču trešo bērnu viņa zaudējusi grūtniecības laikā, turklāt spontānais aborts apdraudējis viņas dzīvību. “Mani bērni visu laiku lūdzās pēc bēbīša,” viņa pastāstījusi izdevumam “You Magazine”. “Man pietrūkst mana trešā. Es bieži par viņu domāju. Taču man ir ļoti slikta pieredze par laiku, kad gaidīju savu trešo bērnu. Es tolaik nevingroju, turklāt gandrīz nomiru.”
 

 


Aleka Boldvina sieva Hilarija par notiekošo stāstīja sociālajos tīklos
Aktiera Aleka Boldvina sieva Hilarija 2019. gada aprīlī padalījās ar ierakstu savā “Instagram” blogā, kurā vēstīja, ka viņai nāksies zaudēt bērnu, jo spontānais aborts esot procesā. Vēlāk Hilarija paskaidroja, kāpēc nolēmusi ar visu notiekošo dalīties sociālajos tīklos: “Es vēlos, lai sievietes, kas tam gājušas cauri, zinātu, ka vaina nav viņās. Jūs neesat vienas. Es zinu, ka tas nenotika tāpēc, ka izdarīju kaut ko nepareizi. Tā vienkārši dabā ir iekārtots.”
 

 
 

Hjū Džekmens nesaprot, kāpēc sabiedrība aizvien to cenšas slēpt
2012. gadā aktieris Hjū Džekmens vaļsirdīgi stāstīja par to, kā abiem ar sievu aktrisi Deboru Lī-Fērnesu nav izdevies tikt pie sava bioloģiskā bērna. “Tas ir ļoti grūts laiks. Lai gan spontānais aborts skar katru trešo grūtniecību, par to aizvien ļoti reti tiek runāts… To aizvien tā kā slēpj,” norādījis Džekmens. “Taču par to vajag runāt. Tas notiek samērā bieži un ir smagi. Tam seko arī sēru laiks, kas ir jāizdzīvo.”
 




Pinka baiļojusies publiski atzīt, ka ir stāvoklī

2010. gadā, viesojoties Elenas Dedženeresas sarunu šovā, dziedātajā Pinka atzina, ka ilgi nav gribējusi publiski atzīt, ka ir meitas Vilovas gaidībās, jo pirms tam viņai grūtniecība beigusies ar spontāno abortu. “Es ļoti uztraucos, jo pirms tam jau biju zaudējusi vienu bērnu,” norādīja Pinka. Par savu pieredzi dziedātāja vēlāk sarakstīja dziesmu “Beam Me Up”.
 

Reklāma
Reklāma

 


Lindseja Lohana filmējusi savu šovu, kad piedzīvojusi zaudējumu
2014. gada martā skandalozā aktrise Lindseja Lohana atzinās, ka iemesls, kāpēc aizkavējusies viņas šova “Lindsay” filmēšana, ir piedzīvotais spontānais aborts. “Neviens par to nezināja…

Šajās divās nedēļās, ko biju paņēmusi brīvas, es piedzīvoju spontāno abortu. Es nespēju pat pakustēties. Man bija tik slikti. Arī emocionālā līmenī bija ļoti grūti. Kad skatos šovu, es atceros, kā tobrīd jutos, un ļoti labi saprotu to meiteni, kas izklausās tik neprātīga. Man gribas teikt – ‘Ak, mans dievs, tas ir tik skumji. Vai ir kāds, kurš viņai palīdz?’”

 

 

 Selīna Diona nebija gatava padoties
Kanādiešu dziedātajās Selīnas Dionas dvīņi pasaulē nāca ar mākslīgas apaugļošanas palīdzību. Iepriekšējā mūziķes grūtniecība beidzās ar spontāno abortu. “Ārsti man paziņoja, ka esmu stāvoklī, bet pāris dienas vēlāk mums ar vīru pateica, ka vairs neesam gaidībās. Mēs piedzīvojām spontāno abortu… Bet es nebiju gatava padoties.”
“Taču varu jums apliecināt, ka šis ceļš bija emocionāli un fiziski ļoti grūts.”

 

 

 
 

Nikolai Kidmenai un Tomam Krūzam varēja būt divi bioloģiskie bērni
Kad aktrise Nikola Kidmena bija precējusies ar aktieri Tomu Krūzu, viņa divas reizes piedzīvoja bērnu zaudējumu. Pirmo reizi tā bija ārpusdzemdes grūtniecība, ko viņa piedzīvoja 23 gadu vecumā, bet otrs bija spontānais aborts dekādi vēlāk.

Intervijā žurnālam “Marie Claire” Kidmena atzinusies: “Mūsu laulības beigās es piedzīvoju spontāno abortu, taču laulības sākumā man bija ārpusdzemdes grūtniecība. Šī bija ārkārtīgi traumējoša pieredze.”

 

Demija Mūra bērniņu zaudējusi sestajā grūtniecības mēnesī
Savā jaunajā grāmatā „Inside Out” aktrise Demija Mūra atklāj, ka palikusi stāvoklī īsi pēc tam, kad uzsākusi romantiskās attiecības ar topošo vīru aktieri Eštonu Kačeru. Tas noticis 2003. gadā, taču sestajā grūtniecības mēnesī viņa bērniņu zaudējusi.

Aktrise gaidījusi meitenīti, un viņai jau bijis izdomāts vārds – Čārlija Reja. Demija tik ļoti to pārdzīvojusi, ka sākusi aizrauties ar apreibinošo vielu lietošanu. Tolaik pat aktrises trīs vecākās meitas uz laiku novērušās no mātes. Par laimi, Mūrai izdevies pārvarēt atkarību un atjaunot attiecības ar pieaugušajām meitām.

 

 


Šārona Stouna trīs reizes neveiksmīgi centusies tikt pie mazuļa
2012. gadā aktrise Šārona Stouna atklāja, ka trīs reizes otrajā grūtniecības trimestrī zaudējusi savus gaidītos bērnus. „Pēdējo reizi, kad zaudēju mazuli, man 36 stundas jau bija ilgušas dzemdības. Mēs vēl bijām slimnīcā, kad ar mums sazinājās advokāts adopcijas jautājumos.” Šārona Stouna ir mamma trīs adoptētiem dēliem – Roanam, Kvinnam un Lairdam. Aktrise pastāstījusi, ka viņas ķermenis nav bijis spējīgs iznēsāt bērnus pilnu grūtniecības laiku autoimūnas saslimšanas dēļ.