Leļļu darbnīca. Aizraujošs romāns par 19. gadsimta Londonu

Apbrīnojami smalks, niansēts un bagātīgs gotisks spriedzes romāns – tāds ir jaunās skotu rakstnieces Elizabetes Maknīlas debijas darbs “Leļļu darbnīca”. 

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Leļļu darbnīcaAutorei izdevies spilgti un detalizēti parādīt deviņpadsmitā gadsimta sadzīvi, pilsētu, cilvēkus un tikumus, vienlaikus bagātinot romānu ar spraigiem sižeta pavērsieniem. Māksla un radoša apsēstība te brīžiem ir pozitīva, brīžiem pārvēršas kaislībā, kas aptumšo prātu, mulsinot, provocējot un savaldzinot lasītāju. Sapņaini reālistiskā gaisotne, izteiksmīgie varoņi un nepārvaramo kaislību atainojums rada patiesu klātbūtnes ilūziju. “Perfekts izklaides un jēgpilna satura apvienojums, provocējoša vēstures stunda. Gotiskās šausmas ir atainotas ar apburošu eleganci, un var tikai apbrīnot, cik pārliecinoši E. Maknīla spējusi sižetā savienot tik atšķirīgus elementus,” raksta “The Washington Post”.


Romāns “Leļļu darbnīca” risinās deviņpadsmitā gadsimta vidū Londonā, un Londona tajā laikā ir diezgan drūma vide dzīvošanai. 1850. ir gads, kad Haidparkā tiek būvēts Lielais izstāžu nams un daudzi talantīgi kolekcionāri gatavojas iesniegt savus darbus Lielajai izstādei. Tai gatavojas arī Sailass, aizrautīgs neparastu un dīvainu lietu krājējs, meistars, kurš gleznotājiem un kolekcionāriem piegādā brīnumskaistus dzīvnieku un putnu izbāžņus, mākslinieks, kurš rada unikālas piespraudes no taureņu spārniem. Viņa darbnīca ir noslēgta pasaule, kurā dzīve rit pēc Sailasa likumiem.


Citā pilsētas daļā, nīgrās misis Solteras leļļu darbnīcā, strādā dvīņumāsas Airisa un Roza, meitenes ar brīnumskaistiem ziedu vārdiem, bet smagu likteni. Airisas sapnis ir gleznošana, bet pagaidām viņa izzīmē leļļu sejiņas un kopā ar māsu sapņo atvērt pati savu veikaliņu. Kad valdzinošo Airisu uzaicina pozēt prerafaelītu brālības gleznotājs Luiss Frosts, šķiet, ka meitenes dzīvē iestājies veiksmes periods, bet šī iznākšana no ēnu pasaules gaismā pievērš Airisai nevēlamu uzmanību… 

Reklāma
Reklāma


Elizabete Maknīla, skotu rakstniece un keramiķe, ir studējusi angļu literatūru Oksfordā un ieguvusi maģistra grādu radošajā rakstniecībā Austrumanglijas Universitātē. Autores debijas romāna “Leļļu darbnīca” izdošanas tiesības ir ieguvuši 30 valstu izdevēji.
Pieejama arī e-grāmata.
No angļu valodas tulkojusi Ligita Lanceniece.

 

Ieskaties: www.zvaigzne.lv