Beidzot! No janvāra arī Latvijā meitenes varēs bez maksas saņemt 9 valento vakcīnu pret CPV, kas pasargā no dzemdes kakla vēža

Par nelaimi, vakcīna, kas pasargā pret cilvēka papilomas vīrusu (CPV), Latvijā ir viena no visvairāk ar mītiem apvītajām vakcinām. Šī iemesla dēļ Latvijā ik gadu mirst nepiedodams skaits jaunu sieviešu. Latvijā vakcīna pret CPV ir valsts apmaksāta, un to var saņemt meitenes, sākot no 12 gadu vecuma. Ārstu izaicinājums - palielināt vakcinācijas aptveri, jo tas ir efektīvs veids, kā samazināt saslimstību ar dzemdes kakla un citiem audzēju veidiem. Labā ziņa - beidzot tiks piedāvāta vakcīna, kas pasargā nevis no diviem, bet deviņiem CPV tipiem!

 

FOTO: Shutterstock.com

No 2010.gada 1.septembra Latvijā tika uzsākta valsts apmaksāta 12 gadus vecu meiteņu vakcinācija pret cilvēku papilomas vīrusu (CPV), kas vismaz 99% gadījumu ir dzemdes kakla vēža izraisītājs. Diemžēl Latvijā ilgstoši tika apmaksāta tikai 2 valentā vakcīna, nevis 9 valentā, kuru izmanto daudzās Eiropas valstīs un kura pasargā no vairākiem CPV tipiem. Sākot ar 2020.gada janvāri valsts apmaksāto vakcīnu klāstā iekļauta arī 9 valentā vakcīna, vecāku organizāciju Mammamuntetiem.lv informēja Ginekologu un dzemdību asociācijas vadītāja, ginekoloģe Vija Veisa. 

Līdz šim piedāvātā 2 valentā vakcīna pasargā pret 2 biežākajiem dzemdes kakla vēzi izraisošajiem CPV tipiem – 16. un 18 tipu. Savukārt 9 valentā vakcīna pasargā pret 9 CPV tipiem.

Gada sākumā ārstu asociācijas un biedrības, tai skaitā, vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv, iesniedza Veselības ministrijā un citās par veselības aprūpi atbildīgajās institūcijās atklātu vēstuli, kurā lūdza iespēju vakcinācijas kalendārā iekļaut 9 valento vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu.

Tāpat, lai kopā ar ārstiem un valsts institūciju pārstāvjiem pārspriestu to, kāda ir vakcinācijas nozīme CPV profilaksē, kāpēc joprojām liela daļa vecāku baidās savas meitas vakcinēt, un kopīgi meklētu atbildi uz jautājumu – kā izglītot sabiedrību, lai mazinātu saslimstību ar dzemdes kakla vēzi un citām CPV izraisītām saslimšanām, šī gada martā vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv rīkoja diskusiju. Diskusijas ierakstu skaties ŠEIT

Ir gandarījums, ka beidzot tiek piedāvāta efektīvāka vakcīna, jo pasaulē katra 20 ļaundabīgā audzēja cēlonis ir cilvēka papilomas vīruss (CPV).

Latvijā ik gadu vidēji 500 cilvēkiem tiek konstatētas ar CPV saistītas onkoloģiskas slimības, no kurām 300 ir iespējams novērst, ja tiek nodrošināta vakcinācija ar šobrīd modernāko 9 valento vakcīnu pret cilvēka papilomas vīrusu.

Mūsu kaimiņvalstī Igaunijā šī vakcīna valsts apmaksājamo vakcīnu grozā ir iekļauta jau krietnu laiku.

Latvijā vakcinē meitenes 12 gadu vecumā, lai tās būtu saņēmušas aizsardzību pret CPV pirms dzimumdzīves uzsākšanas. Vakcinācija novērš lielāko daļu dzemdes kakla vēža gadījumu pirms to attīstības, pasargājot sievieti no emocionālām un fiziskām ciešanām, kā arī no nāves. 

Reklāma
Reklāma

IZLASI ARĪ: 

250 dzemdes kakla vēža diagnozes katru gadu! Onkologs par Latvijas nekvalitatīvo analīžu metodi un vakcīnām

Meiteņu vakcinēšana pret cilvēka papilomas vīrusu var izskaust dzemdes kakla vēža epidēmiju 

Ir ļoti svarīgi meitenei vakcinēties vēl pirms dzimumattiecību sākuma. Tā kā Eiropā un arī Latvijā vidējais vecums, kad meitenes uzsāk dzimumdzīvi ir 16 gadi (SPKC informācija), tas var notikt arī agrāk, tāpēc šī vakcīna tiek rekomendēta tieši 12 gadus vecām meitenēm, lai nodrošinātu aizsardzību iespējami savlaicīgi. Šajā vecuma grupā ir daudz labāka organisma reakcija uz poti, kas sekmē imūnās sistēmas efektīvāku atbildi pret CPV.

"9 valentā vakcīna, kas efektīva pret 9 CPV vīrusa tipiem, būtiski samazina ne tikai  dzemdes kakla vēža attīstību, bet arī anālā kanāla, rīkles un balsenes vēža, maksts un vulvas vēža risku, arī ģenitālo kārpu un juvenilās elpceļu papilomatozes attīstību. Tādēļ aizvien vairāk valstu, kurās tālredzīgi domā par iedzīvotāju veselību  un saslimšanu riskiem, CPV vakcināciju rekomendē ne tikai meitenēm, bet arī puišiem," uzsver ginekoloģe Vija Veisa.

 

Saistītie raksti