Līdz kādam vecumam iespējams vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu?

"Biju lasījusi, ka vakcinēties pret dzemdes kakla vēzi izraisošo cilvēka papilomas vīrusu iesaka līdz aptuveni 25 gadu vecumam. Taču tagad kaut kur pavīdēja informācija, ka sievietes aicinātas vakcinēties līdz pat 40 gadu vecumam. Kā tur īsti ir?" jautā kāda anonīma Mammamuntetiem.lv lasītāja.

Kopumā tagad vakcīnu iesaka sievietēm līdz aptuveni 55 gadu vecumam. Jaunākie dati norāda, ka inficēšanās iespējamība vīriešiem ir stabila visas dzīves laikā - pretēji sievietēm, kurām iespējamība inficēties ar CPV samazinās ar vecumu.

FOTO: Shutterstock.com

Kopumā tagad vakcīnu iesaka sievietēm līdz aptuveni 55 gadu vecumam. Jaunākie dati norāda, ka inficēšanās iespējamība vīriešiem ir stabila visas dzīves laikā - pretēji sievietēm, kurām iespējamība inficēties ar CPV samazinās ar vecumu.

Cilvēka papilomas vīrusam (CPV) ir zināmi aptuveni 150 tipi, no kuriem apmēram 40 inficēģenitālo traktu, 13 tiek klasificēti kā kancerogēni jeb audzēju izraisoši, daži ierosina kārpu veidošanos uz plaukstām, pēdām un citām ķermeņa vietām, piemēram, uz dzimumorgāniem, kas ir ļoti nepatīkams process gan sievietēm, gan vīriešiem. CPV pasaulē izraisa 1/20 no visiem audzējiem sievietēm un vīriešiem.

Jo lielāks partneru skaits, jo augstāks inficēšanās risks, tāpēc visefektīvāk meitenes un zēnus vakcinēt pirms dzimumattiecību uzsākšanas.  

Inficēšanās notiek galvenokārt āda-āda un āda -gļotāda kontakta ceļā: dzimumkontaktu, sadzīves kontaktu un dzemdību laikā. Lielāka iespēja inficēties ar CPV ir jaunībā, kas parasti ir seksuāli aktīvāks periods. Jo lielāks partneru skaits, jo augstāks inficēšanās risks, tāpēc visefektīvāk meitenes un zēnus vakcinēt pirms dzimumattiecību uzsākšanas.  
Dominējošais ieteikums vakcinēties pret CPV ir līdz 26 gadu vecumam, tomēr dažādās valstīs ieteiktais vecums var atšķirties. Piemēram, FDA Amerikā oficiāli ir apstiprinājusi, ka vakcinācija ir efektīva sievietēm līdz 45 gadu vecumam. Kopumā tagad vakcīnu iesaka sievietēm līdz aptuveni 55 gadu vecumam. Jaunākie dati norāda, ka inficēšanās iespējamība vīriešiem ir stabila visas dzīves laikā - pretēji sievietēm, kurām iespējamība inficēties ar CPV samazinās ar vecumu.

Latvijā No 2010.gada valsts apmaksāta vakcīna pret CPV ir pieejama meitenēm vecumā no 12 – 18 gadiem. 

Katrā valstī atšķiras vecums, līdz kuram valsts apmaksā vakcināciju. Latvijā No 2010.gada valsts apmaksāta vakcīna pret CPV ir pieejama meitenēm vecumā no 12 – 18 gadiem.  Taču vakcinēties pret cilvēka papilomas vīrusu var meitenes jau no 9 gadu vecuma, savukārt  vecums, līdz kuram var vakcinēties, nav stingri noteikts. 

Reklāma
Reklāma

 

Latvijas vecāku organizācija Mammamuntetiem.lv speciālistus, dažādu organizāciju pārstāvjus un arī vecākus aicina uz izzinošu diskusiju par papilomas vīrusa vakcīnu, tās efektu un nepieciešamību. Latvijā tā iekļauta bērniem apmaksāto vakcīnu kalendārā ar mērķi pasargāt no dzemdes kakla vēža. 

Diskusija / Vecāku sapulce "Vai vakcīna meitu pasargās no dzemdes kakla vēža" notiks 24. janvārī no plkst. 16.00-18.00 Mammamuntetiem.lv telpās Rīgā, Brīvības ielā 40 (jānāk pagalmā). Interesentus aicinām pieteikties, rakstot uz inga@mammam.lv.

 

Informācija sagatavota, konsultējoties ar BKUS Bērnu vakcinācijas centra vadītāju, infektoloģi Daci Zavadsku.