Kā pieņemt dzīvi ar neirodermatītu

Neirodermatīts ir hroniska saslimšana, kas var gan saasināties, gan uz laiku pazust. Joprojām vēl nav apzināti visi saslimšanu veicinošie faktori, tomēr gan ārsti, gan psihoterapeiti arvien biežāk nonāk pie kopīga secinājuma, ka āda ir mūsu iekšējo emociju un dvēseles stāvokļu spogulis. 

Jo lielāks stress un diskomforts, jo grūtāk apkarot dermatīta izpausmes – niezi un ādas iekaisumu.

FOTO: Shutterstock.com

Jo lielāks stress un diskomforts, jo grūtāk apkarot dermatīta izpausmes – niezi un ādas iekaisumu.

Pasaulē attīstās jauna medicīnas nozare – psihodermatoloģija, kas pēta stresa ietekmi uz ādas veselību. Pieņem, ka līdz pat 81% gadījumu atopiskā dermatīta saslimšanas gadījumu iemesls ir tieši emocionāls stress. Stresaini dzīves notikumi pirms slimības ir konstatēti vairāk nekā 70% atopiskā dermatīta pacientu. Pārējos gadījumos slimības iemesli tie ir ārējie kairinājumi, alerģijas, ģenētiski iemesli. 

Tradicionāli dermatītu ārstē, izslēdzot no uztura alergēnus, rūpīgi un pareizi kopjot ādu, vajadzības gadījumā izmantojot arī recepšu medikamentu. Tuvojoties vasarai, atopiskā dermatīta slimniekiem kļūs nedaudz vieglāk, jo pozitīvu efektu var iegūt ar saules vannām, jūras peldēm, dūņu, minerālūdens un klimata terapiju.

Jo asāks ir dermatīta uzliesmojums, jo lielāks emocionālais diskomforts. Jo lielāks stress un diskomforts, jo grūtāk apkarot dermatīta izpausmes – niezi un ādas iekaisumu.
Tomēr kopumā slimība nav viegli ārstējama, daudziem tā aizsākas zīdaiņa vecumā un periodiski turpinās visu mūžu.  Jo biežāki ir atopiskā dermatīta paasinājumi, jo lielāks risks, ka slimība var pāriet hroniskas ekzēmas formā pusaudža gados vai vēlāk. 

Par savu pieredzi stāsta 35 gadu vecā Irina: “Ar atopisko dermatītu mokos kopš pusaudzes gadiem. Vienmēr esmu bijusi ļoti trauksmains, nervozs cilvēks, ļoti atbildīgs un neveiksmju gadījumā, pat ja neko nevarēja mainīt, šaustīju sevi. Kad esmu mierīga un nosvērta, slimība pamazām atkāpjas. Man pēdējā laikā tikai uz pirkstiem, bet agrāk bija vēl trakāk - viss kakls, ap lūpām, elkoņu iekšpuse, ceļgaļu iekšpuse. Tāpēc es piekrītu tiem dermatologiem, kuri apgalvo, ka tas viss ir no nerviem”.  

Kā sadzīvot ar apziņu, ka neērtā, nereti arī vizuāli nepievilcīgā ādas saslimšana ir ikdienas pavadonis? 

Psihoterapijas speciāliste, ārste Jana Tivari pieļauj, ka ir gandrīz neiespējami justies pašpārliecinātai atopiskā dermatīta uzliesmojuma laikā, jo tas izraisa fizisku un psihoemocionālu diskomfortu un ciešanas. Nepatīkamos fiziskos simptomus (izsitumi, ādas iekaisums, nieze, sāpes) var pavadīt izteikts psihisks diskomforts – kauns, riebums, nedrošība par sevi, dusmas un sevis vainošana u.c. Arī tiem, kuri iemācījušies labi sadzīvot ar šo saslimšanu, tā nekādu prieku nerada.
Šajā gadījumā varētu palīdzēt citāds skatījums uz šo slimību. Ja pieņemam ķermeni un psihi kā vienotu veselumu, varam aplūkot atopiskā dermatīta simptomus kā īpašu veidu, kādā cilvēks izpauž to, ko savādāk nav bijis iespējams izpaust. Tas ļauj pieņemt sevi un savu ķermeni ar cieņu un līdzjūtību, veltot tam rūpes un laiku, un vienlaikus mēģinot izprast - ko un kāpēc man ir nepieciešams izpaust tieši šādā veidā, caur ķermeni, un varbūt eksistē citi veidi, kā varu to paust? Iespējams domāt par šo slimību kā par procesu ar noteiktu jēgu, un šo jēgu var pamazām apzināties, atklāt.  Tas ir ceļš, kā saglabāt pārliecību par sevi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Raksta sēriju "Ģimenes ādas veselība" atbalsta franču dermokosmētikas zīmols SVR

SVR IR ĀDAS KOPŠANAS LĪDZEKĻI AR DERMATOLOĢISKI AKTĪVĀM SASTĀVDAĻĀM VISLIELĀKAJĀ KONCENTRĀCIJĀ. 
Pilnībā pārbaudīti uz jutīgas ādas

SVR DERMATOLOĢISKIE LĪDZEKĻI TEV DĀVĀ SKAISTUMU, tie ir unikāli ādas kopšanas līdzekļi, ko radījuši izcilākie dermatologi un ko medicīniskos nolūkos lieto VISĀ pasaulē.

Koncentrēta kosmētika maksimālai efektivitātei. 

Reklāma
Reklāma

DERMATOLOĢIJA TEV DĀVĀ SKAISTUMU
#Looks good feel good

 

 

Vairāk par SVR uzzini viņu Facebook un Instagram profilos.