Pieskārienu masāža koliku mazināšanai. FOTO

Joprojām nav īsti skaidrs, kāpēc rodas kolikas, kas mazuļus pirmajos dzīves mēnešos var mocīt īpaši neganti. Uzskata, ka pie vainas nenobriedusī zarnu trakta mikroflora, kuras dēļ pūšas vēders un rodas sāpes, kā arī neprasme tikt galā ar psiholoģisko un emocionālo spriedzi, kas bērnam uzkrājas dienas laikā.
Sertificēta fizioterapeite Linda Kante rāda masāžas paņēmienus, ko vecāki mājas apstākļos var veikt savam mazulim. Tas būs patīkami gan bērnam, gan vecākiem.

FOTO: Artūrs Ķipsts

Sertificēta fizioterapeite Linda Kante rāda masāžas paņēmienus, ko vecāki mājas apstākļos var veikt savam mazulim. Tas būs patīkami gan bērnam, gan vecākiem.

Sertificēta fizioterapeite Linda Kante rāda masāžas paņēmienus, ko vecāki mājas apstākļos var veikt savam mazulim. Tas būs patīkami gan bērnam, gan vecākiem. 

 

Masāža ir laiks, kad ne tikai mammai vai tētim ar bērnu veidojas ciešākas attiecības, bet vienlaikus mazulis arī nomierinās un palīdzēs arī koliku gadījumā. 

Maigi, mierinoši pieskārieni un masāža uzlabo zarnu darbību un mazina ikdienas spriedzi. 

Masāža jāveic, kad mazulis ir izgulējies, paēdis un ir apmierināts ar dzīvi. Telpai jābūt siltai, un vislabāk, ja zīdainis ir bez drēbēm. Nav konkrētu kustību, kas derētu visiem bērniem, tāpēc katram vecākam jāatrod tie pieskārieni, kas viņa mazajam ir vislabākie. Pieskārieniem jābūt mīļiem, mīkstiem, bez spiešanas, stiepšanas un jebkāda spēka lietošanas, kā to parasti dara, veicot masāžu pieaugušajiem. Drošāk un omulīgāk bērns jutīsies, pakaviņa ieskauts. 
 

Svarīgi! 

  • Dari tikai to, kas bērnam patīk. Ja mazulis masāžas laikā sāk raudāt, iesāktā kustība jāpārtrauc.
  • Jāpievērš uzmanība, kā sēž masāžas veicējs – jāsēž ērtā pozīcijā, lai nav pārāk liela distance starp viņu un mazuli, kā arī lai nav salīkusi mugura.


 

 

 

Pēdu masāža

Kustības veic no pēdas centra uz ārējo virsmu, uz malām un uz augšu, apejot punktu, kas atrodas pašā pēdas vidū. Pēc tam maigi pamasē katru pirkstu atsevišķi. 

 

Plaukstu masāža

Tieši tāpat „atver” plaukstas, viegli masējot katru pirkstu, bet apejot zonu plaukstas vidū, kas veicina dūrē savilkšanas refleksu. 
 

 

Reklāma
Reklāma

Vēdera muskulatūras atslābināšanai – “soļošana”

 


Kustina bērna kājas, turot rokas zem ceļiem un imitējot kāpšanu. Šāds vingrojums veicina kuņģa zarnu trakta darbību. Apļojot vienu kāju, otru gūžu pietur, lai to stabilizētu. 

 

Kāju izvingrināšana

Savieno pēdas, pieliekot tās klāt pie vēdera, tad iztaisno.

Vingrojumi ar kājām un ceļu piespiešana pie vēdera veicina vēdera muskulatūras atbrīvošanos un gāzīšu iziešanu. Turpretim, ja kājas iztaisno, vēdera muskulatūra iestiepjas, un tas var radīt nepatīkamas sajūtas. Tas pats attiecas uz likšanu uz vēdera. Ja bērnam šis vingrojums patīk, to var izmantot, bet pret kolikām tas var nepalīdzēt, jo vēders ir nospriegots. 

 


Vēdera masāža

Sākot masēt nākamo zonu, uzliek roku, lai bērns saprot, ka tagad pievērsīsies citai ķermeņa daļai. Vieglām apļveida kustībām ap nabu un gar ribu loku pulksteņrādītāja virzienā masē vēderu.
 

Kādu laiku veicot šādu kustību, var redzēt, ka āda viegli piesarkst, jo tiek stimulēta zarnu trakta darbība. Nagiem jābūt pavisam īsiem, lai nesaskrāpētu ādu!
 

Ķermeņa augšdaļas masāža

Nākamā, ko maigi masē, ir roku un plecu zona. Vieglām, nedaudz stiepjošām kustībām noglāsta

 plecus, rokas, ar bērna rokām apkampj viņa paša ķermeni. 
Var veidot saikni „rokas – kājas”, ļaujot ar savām rokām aptaustīt un iepazīt pēdas. 


Neaizmirsti pamasēt arī ausis, vieglām apļveida kustībām pamasēt zonu ap muti, tā veicinot zīšanas refleksu un vēlmi ēst.

 

ZINĀŠANAI:
Par kolikām tiek uzskatīta zīdaiņa pārmērīga raudāšana pirmajos trīs dzīves mēnešos – tā ir viena no visbiežāk sastopamajām problēmām zīdaiņu vecumā. Šo terminu ikdienā ārsti izmanto tad, ja mazulis raud vairāk nekā citkārt bez acīm redzama iemesla, tas ir, vismaz trīs stundas dienā trīs dienas nedēļā un vismaz trīs nedēļas pēc kārtas. Kolikas parasti sākas starp 3. un 4. dzīves nedēļu. 

Saistītie raksti