Rudens lapu grābšana. Vai tas noteikti jādara?

Tiem, kuriem ir savs zemes pleķītis ar kādu lapu koku zina, ka viens no rudenī veicamajiem darbiem ir lapu grābšana. Kādam tas saistās ar fizisku darbu no kura labprāt izvairītos. Citiem tas ir vieds, kā gūt enerģiju. Vai lapu grābšana nudien nepieciešama un, kādu labumu tā dod – stāsta Bulduru Dārzkopības vidusskolas galvenā dārzniece Marta Saulīte.

Viens no aktuālākajiem rudens darbiņiem - lapu grābšana.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Viens no aktuālākajiem rudens darbiņiem - lapu grābšana.

Skaistās un košās rudens lapas, kas priecē cilvēku acis, kādā brīdī no kokiem nobirst. Tas liecina par rudens klātesamību un to, ka arī ziema vairs nav aiz kalniem. Parkos, ceļmalās, dārzos un pagalmos lapas tiek savāktas. Galvenokārt tādēļ, lai sagatavotu savu apkārtējo vidi ziemas mieram. Tomēr reizēm cilvēki izvēlas lapas atstāt uz zemes, tās nesagrābt. Kā darīt būtu labāk?


Lapas var savākt visdažādākajos veidos - ar grābekli, ar pūtēju, sūcēju vai arī ar pļaujmašīnu, kurai uzstādīts lielāks augstums nekā zāles pļaušanai.  Bulduru Dārzkopības vidusskolas galvenā dārzniece Marta Saulīte norāda: “Ja mēs vēlamies skaistu, zaļu mauriņu pavasarī, tad lapas ir jāgrābj. Ja mums ir brīvs laukums, kur tas nav tik svarīgi, tad lapas var palikt nesagrābtas, bet tik un tā - tās būtu vēlams sasmalcināt. To var izdarīt ar pļaujmašīnu. Derēs gan tāda, kura smalcinājumu atstāj turpat uz lauka, gan arī tāda, kura lapas savāc kastē. Ja lapas ir smalcinātas, tās var rakt zemē iekšā jau kā mēslojumu. Vai arī – gatavot atsevišķu kaudzi, kur tās sadalās un veido kompostaugsni.

Jāņem vērā, ka kompostu drīkst gatavot no, piemēram, liepu un ozolu koku lapām. Savukārt, kompostu nedrīkst veidot no augļu kokiem un kastaņiem.

Tas ir tāpēc, ka augļu kokiem var būt slimības un kaitēkļi, kuri lapās var pa ziemu izdzīvot. Savukārt kastaņu lapās mēdz būt tīklkode, kas pārziemo lapas dzīslā un pavasarī skaisti lido ārā.” Der atcerēties, ka lapu savākšanu var neuztvert kā nopietnu, obligātu darbu, bet kā kopīgu laika pavadīšanu ar ģimeni. Izkustēšanās svaigā gaisā uzlabos gan fizisko, gan emocionālo labsajūtu kā pieaugušajiem, tā bērniem!

Reklāma
Reklāma

 

Ieteikumi lapu savākšanai:

  • Ja dārza vizuālais tēls nav būtisks un kompostu veidot nav vēlmes – lapu savākšanu var atlikt līdz pavasarim;
  • Ieteicams grābt sausas lapas. Slapjas lapas salīp, kļūst smagas un tās savākt ir grūtāk;
  • Ja sagrābtā lapu kaudze tiks atstāta dārzā, vējš lapas ātri vien aizpūtīs un darbs būs padarīts veltīgi. Ja lapas uzreiz netiek kompostētas, lapu kaudzi var apsegt ar plēvi vai sietu;
  • Lapas nav ieteicams dedzināt, jo tādējādi tiek iznīcinātas dārzam nepieciešamās organiskās vielas. Turklāt, vairumā pašvaldību lapu dedzināšana nav atļauta, par to iespējams saņemt sodu.

M. Saulīte aicina: “Ne visi cilvēki savāc un izmanto lapas savām vajadzībām. Tās tiek savāktas un saliktas maisos, pārvietotas uz atbilstošu vietu, izbērtas no maisiem un kompostētas. Lūgums tiem, kuri savāc lapas maisos, esiet godprātīgi un neko citu, kā tikai lapas, maisā nelieciet.”

Saistītie raksti