Modes dizainere Diana Vapsve paziņo, ka veikusi krūšu noņemšanas operāciju: "Es redzēju, kā mirst mana mamma"

Lietuviešu modes dizainere Diana Vapsve (35) pirms mēneša izšķīrās veikt krūšu noņemšanas operāciju. Šāds lēmums pieņemts, baidoties izdzirdēt diagnozi, ka viņu skāris vēzis. Ko nozīmē cīnīties ar audzēju un šo cīņu zaudēt, Dianas ģimenē jau ir zināms: kad dizainere bija pusaudzes gados, no vēža 38 gadu vecumā mira viņas mamma.

 

Diana Vapsve. (Foto: BNS foto/ Scanpix)

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Diana Vapsve. (Foto: BNS foto/ Scanpix)

Pieņemt šo lēmumu nav bijis viegli, pirmās divas nedēļas Diana nav nevarējusi paskatīties uz sevi spogulī un baidījusies sev pieskarties, viņa atzīst atklātā intervijā Lietuvas žurnālam "'Žmones". 


Tagad modes dizainere mācās sevi iepazīt no jauna. Cik ilgu laiku tam vajadzēs, vēl nav zināms, Vapsve vien rēķina, ka mamologu un onkoloģiskās slimnīcas ārstus apmeklē jau septiņus gadus.

Portālam 15min.lt Diana stāsta, ka ar krūts vēža diagnozi ģimenē nācies saskarties jau iepriekš, jo no šīs slimības, būdama vien 38 gadu veca, nomira dizaineres mamma.
 

Tagad stāsts turpinoties, taču ar pašu Dianu. Pirms 9 gadiem pasaulē nāca viņas meita, un divus gadus vēlāk modes māksliniece jutusi - kaut kas ar viņas veselību nav īsti labi. Pārbaudījusi krūtis. Ārste, izdzirdot vēl arī stāstu par Dianas māti, apstiprinājusi - jā, Diana ir riska grupā, un krūtis viņai jāpārbauda pat biežāk nekā reizi pusgadā.

Vapsve ir atklāta - runāt par mammas nāvi ir grūti joprojām, pat tagad, kad jau pagājuši 20 gadi. Viņai pusaudzes vecumā nācās redzēt visus slimības posmus, kā māte cīnījās ar vēzi. Un šo cīņu zaudēja. Mammas dzīvība pamazām dzisa meitenes acu priekšā, un šī dzīves traģēdija Dianu ir ļoti smagi skārusi. 
 

Krūšu noņemšana ir bijis vienīgais veids, kā no šīs diagnozes izvairīties, saka Diana Vapse. Bet saņemšanās šai operācijai prasījusi vairāk nekā gadu, viņa stāsta Lietuvas medijiem.

Pirmajā reizē dušā viņa gandrīz paģībusi vien no domas, ka nejūt, kā pāri krūtīm tek ūdens. Slavenību žurnālam "Žmones" Vapsve atklāj, ka viņai izņemti piena dziedzeri un ielikti implanti. No Dianas pašas ķermeņa palikusi vien āda un muskuļi. 

Taču dizainere atzīst, ka atbalstu un līdzjūtību viņa negaida. Ar savu stāstu viņa vēlas pamudināt citas sievietes pārbaudīt krūtis. Jo tieši veselība dzīvē ir vissvarīgākais.

Dažas nedēļas iepriekš Diana Vapsve sociālajos tīklos publicēja atklātu vēstuli, kurā aicināja sievietes mīlēt sevi un regulāri pārbaudīties. Jo tikai tā ir iespējams būt mierīgai par savu veselību, jo vēlāk jau var būt par vēlu. 

Reklāma
Reklāma

"Man vajadzēja saņemties, nomierināties, sakārtot domas, lai es varētu uzrakstīt šo vēstuli. Ļoti vēlējos to uzrakstīt - bet ne tādēļ, lai mani kāds žēlotu vai mierinātu, ne tādēļ, lai pasūdzētos, bet lai pamudinātu jums mīlēt sevi. Mīlestību pret sevi mēs ikviens izprotam dažādi. Man sevis mīlēšana ir rūpes par savu veselību.

Šobrīd jau man viss ir labi, veseļojos pēc operācijas, bet tikai tāpēc, ka es vairākus gadus pēc kārtas regulāri pārbaudu savas krūtis, jo man ir sāpīga pieredze. Pirms 20 gadiem mana mamma 38 gadu vecumā, būdama jauna skaista sieviete, nomira no vēža. Citādi es arī nespētu dzīvot.

Šis sāpīgais zaudējums ir piespiedis mani pārbaudīt savas krūtis. Daru to regulāri. Un labi, ka es to daru, jo esmu paaugstināta riska grupā. Vien iedomājoties... Vai tiešām vajag sāpīgu pieredzi, lai profilaktiski aizietu pārbaudīt krūtis," savā vēstulē vaicā Diana. Viņa vēršas arī pie vīriešiem un mudina viņus nebūt vienaldzīgiem: "Ļoti lūdzu, pajautājiet savām mīļotajām sievietēm, kad viņas pēdējo reizi bija pie mamologa?"

Sociālajos tīklos Diana Vapse saņēmusi neskaitāmus atbalsta vārdus, uzslavas un pateicību, ka viņa par krūts vēzi nebaidās runāt atklāti.

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kazkur giliai slypi kuklumas @virginijusvapsvaphotography #fotoshoot #shooting

A post shared by Diana Vapsve (@dianavapsve) on



No portāla Jauns.lv