Mediķi atgādina: Pavasara darbos jāsargās no acu traumām

Pat visparastāko pavasara darbu laikā jābūt īpaši uzmanīgam. Tieši acu traumas ir viens no vienas acs redzes zuduma galvenajiem iemesliem cilvēkiem darbaspējīgā vecumā. Mediķi dārza darbu laikā aicina ikkatru būt īpaši piesardzīgiem. 

 

Tipiskākās dārza traumas ir saistītas ar pļaušanu

FOTO: Shutterstock.com

Tipiskākās dārza traumas ir saistītas ar pļaušanu

“Visbiežāk dabon tādus mazus akmentiņus, smiltis vai mazas mušiņas, kas ir tikko pamodušās, kaut kādas pagājušā gada sēnalas, kas to acs virsmu saskrāpē, nokļūstot zem acs, acu kaktiņos, un tad pacients vai dārza darbinieks saberzē šo aci. Otrs variants – kad ar pērnās zāles stiebriem, pieliecoties mēģinot tās saknes iztīrīt, mēs šo acs virsmu saskrāpējam, pielokoties un tieši acī trāpa šis zara stiebrs iekšā,” biežākās traumas raksturoja oftalmologs Juris Vanags. 

 

 

Traumu var iegūt ne tikai tas, kurš pļauj, bet ļoti bieži traumu dabū tie, kuri skatās. Tāpēc ir jāskatās, lai mazi bērni nestāvētu blakus, kad zāli pļauj. 

 

 

Visklasiskākā dārza trauma ir zāles pļaušana. Šīs traumas parasti rodas no dažādiem atlecošiem priekšmetiem. Teiksim, dažādiem akmeņiem, stikla gabaliem. Un šeit jāsaka, ka traumu var iegūt ne tikai tas, kurš pļauj, bet ļoti bieži traumu dabū tie, kuri skatās. Tāpēc ir jāskatās, lai mazi bērni nestāvētu blakus, kad zāli pļauj. It īpaši bīstama ir trimerēšana, jo ar trimeriem traumas tiek iegūtas ļoti bieži.

Reklāma
Reklāma

 

Kā rīkoties, ja ir  traumēta acs:

  • Aci jāaizklāj ar tīru pārsēju.
  • Nevajag mēģināt pašam no acs mēģināt kaut ko izņemt ārā.  It īpaši, ja trauma ir liela.
  • Nekavējoties jāvēršas pie speciālista.

 

Visu sižetu var noskatīties portālā LSM.lv