Lai ir mājīgi un droši: praktiski padomi bērnu istabas iekārtošanā

Bērnu istabas iekārtošana ir interesants, taču arī atbildīgs process, jo telpai jābūt piemērotai visām bērna mainīgajām vajadzībām. Kā iekārtot funkcionālu bērnistabu, ko varētu ērti pielāgot konkrētajam bērna vecumposmam? Lūk, daži padomi. 

Vajadzīgo noskaņu telpā var panākt ar zīmējumiem pie sienām un dažādiem interjera elementiem – tos laika gaitā nomainīt būs daudz vienkāršāk un lētāk, nekā mēbeles.

FOTO: Mammamuntetiem.lv

Vajadzīgo noskaņu telpā var panākt ar zīmējumiem pie sienām un dažādiem interjera elementiem – tos laika gaitā nomainīt būs daudz vienkāršāk un lētāk, nekā mēbeles.

Ieplānojiet vietu visam nepieciešamajam
Plānojot bērnistabas iekārtojumu, jāatceras, ka tajā jāatvēl pietiekami daudz brīvas vietas spēlēm un rotaļām. Telpas iekārtojums, protams, atkarīgs arī no bērna vecuma – pavisam maza bērniņa istabā var novietot tikai pašas nepieciešamākās mēbeles, piemēram, gultiņu, kumodi, pārtinamo virsmu.

 

Ja telpa tiek iekārtota ar domu, ka tā kalpos vairākus gadus, jau iesākumā jāparedz vieta visām nepieciešamajām mēbelēm un lietām. 


Savukārt lielākam bērnam paredzētā istabā vajadzētu atrast vietu arī rotaļlietu skapim, plauktam vai kastēm. Tas gan nenozīmē, ka telpu vajadzētu pārvērst par mantu noliktavu. Te noderīgs padoms ik pa laikam izšķirot mantas, noliekot nost tās, kas vairs nav aktuālas. 

Bērnam pieaugot, istabā vajadzēs atrast vietu arī citām mēbelēm, piemēram, galdam un krēslam. Ja telpa tiek iekārtota ar domu, ka tā kalpos vairākus gadus, jau iesākumā jāparedz vieta visām nepieciešamajām mēbelēm un lietām. 


Izvēlieties piemērotas mēbeles
Mēbeles bērnu istabai pieejamas daudzveidīgā izvēlē, tādēļ tās iespējams pielāgot dažām vajadzībām un vēlmēm. Ja mēbeles tiek iegādātas kā ilgtermiņa risinājums, ir lietderīgi padomāt, kā tās pielāgosies bērna dažādiem vecumposmiem. Tas attiecas gan uz mēbeļu dizainu, gan izmēriem un iespējām tās transformēt. Vislabāk izvēlēties lakoniska stila mēbeles, bez zīmējumiem un citām spilgtām detaļām. 

 

Lai gulta un citas mēbeles lieliski pildītu savas funkcijas vairāku gadu garumā, svarīgi, lai tā būtu gatavota no kvalitatīviem materiāliem. 

Reklāma
Reklāma


Vajadzīgo noskaņu telpā var panākt ar zīmējumiem pie sienām un dažādiem interjera elementiem – tos laika gaitā nomainīt būs daudz vienkāršāk un lētāk, nekā mēbeles. Ņemot vērā, ka bērni aug visai ātri, vērts ieguldīt mēbelēs, ko var pielāgot bērna garumam. Pieejamas, piemēram, gultas, kam var pievienot pagarinājumu, tādā veidā nodrošinot, ka gulta kalpos vairākus gadus. Protams, lai gulta un citas mēbeles lieliski pildītu savas funkcijas vairāku gadu garumā, svarīgi, lai tā būtu gatavota no kvalitatīviem materiāliem. 


Parūpējieties par labu apgaismojumu
Kā ikvienā telpā, arī bērnistabā nepieciešams labs apgaismojums. Lielākiem bērniem, kas pavada laiku pie galda, mācoties, zīmējot un citādi radoši darbojoties, svarīgi, lai darba vieta būtu pietiekami gaiša. Rakstāmgaldu jānovieto pietiekami gaišā vietā, uz tā jānovieto galda lampa. 


Ņemiet vērā bērna vajadzības un vēlmes
Iekārtojot bērnistabu, jāņem vērā arī paša bērna vēlmes un vajadzības. Lielākos bērnus var ņemt līdzi uz veikalu, lai viņi paši varētu izmēģināt un izvēlēties, kuras mēbeles viņiem šķiet ērtākas un tīkamākas. 

 

Ņemot vērā, ka mēbeles parasti tiek iegādātas kā ilgtermiņa risinājums, īpašu uzmanību jāpievērš gan to kvalitātei, gan arī izvēlētajai tirdzniecības vietai.


Kur iegādāties labas bērnistabas mēbeles?
Iespējas ir daudzveidīgas – specializētie mēbeļu veikali, lielveikali un citas tirdzniecības vietas piedāvā plašu mēbeļu klāstu. Daudz dažādu risinājumu var atrast arī internetā. Ņemot vērā, ka mēbeles parasti tiek iegādātas kā ilgtermiņa risinājums, īpašu uzmanību jāpievērš gan to kvalitātei, gan arī izvēlētajai tirdzniecības vietai. 

Ja mēbeles izvēlaties iegādāties tiešsaistē, rūpīgi iepazīstieties ar preču aprakstiem un fotogrāfijām, lai būtu pārliecība, ka izvēlaties savām vajadzībām piemērotāko risinājumu. Pirms pirkuma noformēšanas izlasiet arī preces piegādes noteikumus un iepazīstieties ar paredzamajām izmaksām. 

Tāpat svarīgi atcerēties, ka, veicot pirkumus tiešsaistē, spēkā ir distances līgums, kas nosaka, ka pircējam ir tiesības 14 dienu laikā atdot preci atpakaļ pārdevējam, ja kāda iemesla dēļ tā neatbilst gaidītajam. Lai izvairītos no pārpratumiem, preču atgriešanas noteikumus jāizlasa vēl pirms pasūtījuma noformēšanas.