Visa patiesība par banāniem. Tagad zināsi, cik tie ir vērtīgi

Šie ir vieni no cilvēku visvairāk iecienītajiem un ikdienā ēstajiem augļiem. Taču – cik tie ir vērtīgi? Banānus var nopirkt teju katrā veikalā un benzīntankā, bet vai tie vispār ir līdzvērtīgi citiem augļiem? Varbūt tie ir kā kartupeļi dārzeņu pasaulē?

Banāni satur ne tikai vitamīnus un minerālvielas, bet arī citus bioloģiski aktīvus savienojumus, piemēram, dopamīnu un katehīnus.

FOTO: Shutterstock.com

Banāni satur ne tikai vitamīnus un minerālvielas, bet arī citus bioloģiski aktīvus savienojumus, piemēram, dopamīnu un katehīnus.

Ir vērts ēst, taču – ar mēru

Banānus var gan ēst uzkodā, gan ar tiem papildināt lielāku maltīti. Tie ir saldi – viens vidēji liels banāns satur ap 15 gramiem cukura. Daudzus tas attur, taču skaidrības labad jāmin, ka arī ābolā ir ap desmit gramiem cukura. Nedrīkst vadīties tikai pēc cukura daudzuma vien, jo banānos ir arī šķiedrvielas, C un B6 vitamīns, mangāns, kālijs, magnijs un citas minerālvielas mazākos daudzumos. 


Ja nepieciešams samazināt svaru, vienkārši vajadzētu aprobežoties ar vienu vai diviem banāniem dienā, nevis ēst trīs un vairāk.

Banānu glikēmiskais indekss (GI) ir no 42 līdz 58, atkarībā no tā, cik tie gatavi, bet jebkurā gadījumā banānu GI nav augsts. Tāpēc pat tad, ja jāseko līdzi uzņemtā cukura daudzumam, pa kādam banānam drīkst apēst.

 

Zaļos, negatavos banānos ir vairāk rezistentās cietes, tāpēc tie ir draudzīgāki, lai izvairītos no cukura līmeņa svārstībām, bet zaļie banāni var izraisīt vēdera pūšanos.

 

Sarkanajos vairāk C, zaļie var pūst vēderu

Banāni var būt dažāda lieluma un krāsu, sākot no zaļganiem līdz pat sarkaniem. To garša nedaudz atšķiras, taču uzturvērtībā būtisku atšķirību nav. 

Runājot par atšķirīgo, sarkanie banāni satur vairāk C vitamīna un bēta karotīna, ko var nojaust pēc banāna krāsas. 

 

Banānam nogatavojoties, tajā palielinās ūdenī šķīstošo pektīnu daudzums un fruktozes attiecība pret pārējiem cukuriem – attiecīgi tie kļūst saldāki un vieglāk sagremojami.

 

Zaļos, negatavos banānos ir vairāk rezistentās cietes, tāpēc tie ir draudzīgāki, lai izvairītos no cukura līmeņa svārstībām, bet zaļie banāni var izraisīt vēdera pūšanos. Zaļos banānos, salīdzinot ar nogatavinātiem. arī nav tik daudz antioksidantu. Priekšroka ir jādod tādiem banāniem, kas labāk garšo, jo katram ir savi plusi – gan zaļiem, gan nogatavinātiem.

 

Banāni satur ne tikai vitamīnus un minerālvielas, bet arī citus bioloģiski aktīvus savienojumus, piemēram, dopamīnu un katehīnus.

 

Reklāma
Reklāma

Dopamīns ir nozīmīgs neirotransmiters smadzenēs, tiesa, uzņemts no banāniem, tas nespēj nonākt līdz smadzenēm, lai uzlabotu mūsu garastāvokli. Dopamīns šajā gadījumā darbojas kā spēcīgs antioksidants. 

 

Katehīnus saista ar veselību veicinošu iedarbību, tostarp samazinātu sirds un asinsvadu slimību risku.

 

 

 

LASI ARĪ: Brīnumdari banāni! Vai zini, ko tie dod veselībai?

 

 

5 vērtīgākās īpašības

1. Labs kālija avots. Uzturs, kurā ir daudz produktu, kas bagātīgi satur kāliju, cilvēkiem ar hipertensiju var palīdzēt samazināt asinsspiedienu, kā arī uzlabot kardiovaskulāro veselību kopumā. 
2. Samazina sirds slimību risku. Tā kā banāni satur gan kāliju, gan flavonoīdus, tos uzskata par produktu, kas palīdz samazināt sirds slimības risku.
3. Labi gremošanai. Banānu ēšana veicina zarnu trakta veselību, jo to sastāvā ir šķiedrvielas, piemēram, rezistentā ciete, kas zarnās tiek fermentēta un saražots butirāts – īso ķēžu taukskābe, ko izmanto zarnu šūnas. 
4. Vairo labās baktērijas. Kādā pētījumā ar 34 sievietēm zinātnieki secināja, ka tad, ja katru dienu apēd divus banānus, pēc 60 dienām, būtiski palielinājās bifidobaktēriju daudzums un samazinājās vēdera pūšanās, turklāt vēdera izejas traucējumi netika novēroti. 
5. Uztur enerģiju. Banānus iesaka ēst sportistiem, lai uzturētu nemainīgu enerģijas daudzumu un samazinātu krampju rašanās risku.

 

Glabāšanas gudrības 

  • Ja veikalā iegādātie banāni ir zaļi un jūs tos iespējami ātrāk gribat redzēt dzeltenus, ielieciet banānus papīra turzā kopā ar āboliem, un nākamajā dienā tie jau izskatīsies gatavāki.
  • Banāniem nepatīk nedz pārāk liels aukstums, nedz karstums, tāpēc tos nevajadzētu turēt ledusskapī vai tuvu apsildes elementiem.
  • Ja ledusskapī ieliek negatavus banānus, var panākt to, ka tie vairs neturpina gatavoties. 
  • Ja banānu kātiņus aptin ar pārtikas plēvi, to glabāšanu var pagarināt pat par piecām dienām.
  • Nogatavinātus banānus drīkst saldēt, tikai iepriekš tie jānomizo. Var saldēt arī banānu biezeni.
  • Atceries, ka banāniem patīk vienatne, tāpēc leduskapja plauktā nenovieto tos blakus citiem augļiem, piemēram, āboliem.

 

Savukārt, ja apzinies, ka banāni jau ir kļuvuši brūni un tuvākajās dienās nevēlies iekļaut savā ēdienkartē, tos iespējams nomizot, sagriezt gabaliņos, ievietot aukstumizturīgā iepakojumā un novietot uzglabāšanai saldētāvā. Šādā veidā banānus varēs iekļaut kā piedevu pat mēnesi pēc to ievietošanas saldētāvā kā sastāvdaļu dažādiem smūtijiem vai ceptiem desertiem.

 

Ko darīt ar banāniem, kas ir nomizoti?

Banāni ir augļi, kas nereti redzami uz augļu paplātēm vai kā piedeva augļu salātos. Ja banāni ir nomizoti un sagriezti, tie ir pakļauti skābekļa ietekmei un ātrāk paliek brūni, tādējādi arī mazinot savu pievlicību. Lai saglabātu tos pēc iespējas svaigākus, ieteicams uzsmidzināt tiem citrusaugļu, piemēram, apelsīnu vai citrona sulu, kas vienlaikus būs kā garda piedeva augļu salātiem.


Avots: Jauns.lv