Brīnumdari banāni! Vai zini, ko tie dod veselībai?

Banāns ir gluži ikdienišķs produkts. Tikai nedaudzi zina, ka divu šo dzelteno augļu notiesāšana dienā būtiski var uzlabot vispārējo veselības stāvokli.
 Pašlaik jau ir zināms, ka mazliet pārgatavojušies banāni, kuriem uz miziņas jau ir parādījušies mazie brūnie punktiņi, palīdz organismam cīnīties ar vēža šūnām.

FOTO: Shutterstock.com

Pašlaik jau ir zināms, ka mazliet pārgatavojušies banāni, kuriem uz miziņas jau ir parādījušies mazie brūnie punktiņi, palīdz organismam cīnīties ar vēža šūnām.

Zinātnieki vēl pēta banāna slēptos labumus. 
Pret ko palīdz banāni?

 

Depresijas gadījumā
Nomākts un skumīgs garastāvoklis, kas, iespējams, signalizē par depresiju, kā arī rudens un ziemas skumjas palīdz mazināt banānu ēšana. Banāni satur aminoskābi – triptofānu, kas organismam palīdz producēt seratonīnu, kas ir labsajūtas hormons.



Asinsspiediena regulēšanai
Banānos ir daudz kālija, tāpēc tie ir labs dabīgs līdzeklis cīņā ar paaugstinātu asinsspiedienu, samazina infarkta un insulta risku. Ja jums ir problēmas ar sirdi, obligātie iekļaujiet savā ikdienas ēdienkartē banānus.

 

Mazasinības mazināšanai
Banāni un āboli satur daudz dzelzi. Ja ciešat no anēmijas jeb mazasinības, tad ēdiet banānus, kas palīdz izstrādāt hemoglobīnu un eritrocītus.

 

Pret sliktu garastāvokli
Ne tikai depresijas gadījumā, bet arī tad, ja vienkārši jūtat tuvojamies sliktu, kašķīgu omu, ātri apēdiet banānu! Tas stabilizē cukura līmeni asinīs, bet B grupas vitamīni iepriecinās nervu sistēmu. Jutīsieties labāk un mierīgāk.

 

Reklāma
Reklāma

Kuņģa čūlas savaldīšanai
Tie, kas cieš no šīs kuņģa slimības, zina, cik svarīgi ir izvēlēties pareizu, nekairinošu uzturu. Banāni ir viens no produktiem, kuru var ēst bez ierobežojumiem. Tie satur vielu, kas izklāju kuņģa iekšējo sieniņu ar īpašu saudzējošu plēvīti, kas pasargā no kairinošās kuņģa skābes iedarbības.

 

Pret dedzināšanu pakrūtē
Ja bieži sūdzaties par dedzināšanu pakrūtē, tad banāns ir zibenīga ātrā palīdzība. Efekts būs jūtams uzreiz.

 

Enerģijai
Banāns ir ātrais ogļhidrāts. Apēdot banānu pirms sporta treniņa vai pēc nogurdinošas garas pastaigas, jutīsiet enerģijas pieplūdumu. Der arī pēc intensīva treniņa.

 

Tiesa, ņem vērā, ka vienlaikus ar labumiem, ko šis auglis dod, der ielāgot, ka vislabāk izvēlēties bioloģiski audzētos banānus, īpaši, ka tos piedāvā bērniem un zīdaiņiem. Biezā miza nepasargā maigo mīkstumu no piesārņojuma - pesticīdiem un citas lauksaimniecībā izmantojamās ķīmijas. 

Saistītie raksti