Raksta mamma: pēc dzemdībām esmu sevi pazaudējusi

Arī tad, ja bērniņa sagaidīšana ir plānots un ilgi lolots brīdis, pēc mazuļa piedzimšanas vecākus var pārņemt dažādas sajūtas, kas nav tik priecīgas un jaukas. Kā tikt galā ar sevi un sajūtām, ģimenes portālam Mammamuntetiem.lv vaicā kāda mamma. 

Gribu arī būt mierīga mamma savai meitiņai un pie katrām viņas kaprīzēm nepsihot! Jo vispār esmu no tādām mierīga tipa sievietēm! tā raksta kāda jaunā māmiņa.

FOTO: Shutterstock.com

"Gribu arī būt mierīga mamma savai meitiņai un pie katrām viņas kaprīzēm nepsihot! Jo vispār esmu no tādām mierīga tipa sievietēm!" tā raksta kāda jaunā māmiņa.

Mammas stāsts:

"Esmu vienas meitiņas mamma, bērns bija ļoti gaidīts - plānots! Grūtniecības laikā sapņoju, ka spēšu ar visu tikt galā. Spēšu parupēties par savu bērnu, par vīru, sevi, māju, siltām vakariņām visai ģimenei... un vakarā vēl ar vīru pabaudīt divvientulību. Diemžēl pēc dzemdībām tas viss vienkārši bija apgriezies ar kājām gaisā! Mana mazā direktore nosaka visu! Vakarā pēc visas dienas darbiem jūtos izpumpēta, bet tomēr cenšos turēties. Kā saka, ja pārcietu trakās bērna kolikas, pārcietīšu arī visu pārejo. Nav jau tā, ka ir tik traki... Vienkārši jūtos pazudusi, gribās vienkārši vienai iziet laukā - izvēdināt galvu, pabūt tikai ar sevi pašu.

Esmu neapmierināta pati ar sevi, augums man vienkārši ir katastrofa, esmu jauna sieviete, bet vēders ir briesmīgs, visa esmu briesmīga!  Mazo diemžēl reti kad var mamma paņemt, lai es atpūšos, vīrs savukārt strādā...

 

Pastāstiet lūdzu, kā Jūs tiekat galā ar visu pēc dzemdībām? Gribētu justies kā es pati, kā kādreiz - kas visu var!

Gribu arī būt mierīga mamma savai meitiņai un pie katrām viņas kaprīzēm nepsihot! Jo vispār esmu no tādām mierīga tipa sievietēm! 

Kā dzīvot tā, lai būtu es apmierināta pati, mazā un vīrs?"

 

Bērna piedzimšana kā krīze

“Ja runājam par bērniņa piedzimšanu, tad tā ne tikai ienes prieku ģimenē, bet rada arī krīzi, kas saistīta ar pārmaiņām attiecībās un pielāgošanos tām,” stāsta psiholoģe Inga Skreitule-Pikše. “Kas notiek? Līdz šim cilvēki ir dzīvojuši divatā, bet tagad viņiem jāiemācās būt trijatā, kā arī jāapgūst jaunas lomas. Gaidot bērnu, bieži vien ir idealizēti priekšstati par to, kā būs pēc tam, kad mazulis būs kopā ar mums – kā mēs visi kopā dzīvosim, cik jauki un skaisti tas būs, un cik labi mēs tiksim galā. Bet reizēm realitāte ir zināms šoks, jo nākas saskarties ar daudziem jauniem pienākumiem, kas rada nedrošību – vai es tikšu galā. Un papildus tam, vecākiem ir jākļūst arī par mazā bērna emociju regulatoriem.”

 

LASI RAKSTU, kurā doti praktiski padomi neiecietības un dusmu mazināšanai

Reklāma
Reklāma

 

Pēcdzemdību depresija

Bērniņa nākšana pasaulē katrā ģimenē ir nozīmīgs un prieka pilns notikums, kas apgriež jauno vecāku pasauli kājām gaisā. Jaunais dzīves posms atnes dažādas pārmaiņas, tostarp rada emocionālu piesātinājumu un spriedzi, ko izraisa atbildīgā vecāku loma. Diemžēl emocijas, kas parādās līdz ar mazuļa piedzimšanu, ne vienmēr ir tikai pozitīvas, un var parādīties pēcdzemdību skumjas, ko latvieši mēdz dēvēt arī par raudamajām dienām, vai pat depresija.

Kā stāsta psiholoģe un piecu bērnu mamma Diāna Zande, pēcdzemdību periodā ārkārtīgi daudzi jaunie vecāki saskaras ar šīm nebijušajām izjūtām un problēmām, tādēļ par tām noteikti ir jārunā.

Svarīgi sev nemelot
Pēcdzemdību depresija lielākoties attīstās pirmajos mēnešos pēc dzemdībām, taču nereti var parādīties arī vēlāk pirmajā gadā pēc bērniņa dzimšanas. Pēcdzemdību depresija ir traucējums, ko var iedalīt trīs veidos. Pirmais, vieglākais traucējums ir skumjas, kas drīz vien pašas no sevis pāriet. Otrais ir pēcdzemdību depresija. Tai ir dažādas smaguma pakāpes, tomēr visos gadījumos ir nepieciešams apkārtējo atbalsts un palīdzība. Trešais, vissmagākais traucējumu veids ir pēcdzemdību psihoze, ar kuru saskaras ļoti maz sieviešu. Psihoze izpaužas kā pilnīga saišu saraušana ar realitāti, un šādos gadījumos sievietei nepieciešama neatliekama medicīniska palīdzība. Speciāliste uzsver, ka pēcdzemdību depresija neskar tikai sliktāk situētos cilvēkus vien, jo šī kaite gluži kā sāpošs vēders var piemeklēt ikvienu. Tāpat viņa norāda, ka pēcdzemdību depresija var skart arī vīriešus, kuriem jātiek galā ar jaunajiem tēva pienākumiem. 

 

LASI ARĪ: Pēcdzemdību depresija jaunajam tētim?

Kas par pēcdzemdību depresiju ir jāzina ikvienai jaunajai mammai un tētim

Pēcdzemdību depresija? Nekaunies runāt un meklēt palīdzību!