Veselīga izvēle 1 līdz 3 gadus veciem bērniem - speciālie piena dzērieni

"Lai bērns ar ikdienas uzturu uzņemtu visas viņam nepieciešamās uzturvielas, arī pēc gada vecuma viņam nepieciešams izdzert ap 500 ml mātes piena. Realitātē redzu, ka mammas šajā vecumā visbiežāk jau pārtraukušas mazos barot ar krūti. Tādēļ veselīgs palīgs mazulim nepieciešamo uzturvielu nodrošināšanā ikvienai māmiņai ir speciālie piena dzērieni, kas paredzēti bērniem no 1 līdz 3 gadu vecumam," skaidro pediatre Anna Birka. 

Mammām, kuras pašas mazuļus pēc gada vecuma vairs nebaro ar krūti, iesaku bērna uzturā iekļaut speciālos piena dzērienus, kas sastāva ziņā ir speciāli pielāgoti mazuļa vajadzībām.

FOTO: Shutterstock.com

Mammām, kuras pašas mazuļus pēc gada vecuma vairs nebaro ar krūti, iesaku bērna uzturā iekļaut speciālos piena dzērienus, kas sastāva ziņā ir speciāli pielāgoti mazuļa vajadzībām.

Ja bērns ikdienā neuzņem visas viņam nepieciešamās uzturvielas, tas rada veselības riskus nākotnei – aptaukošanos, alerģijas, zobu slimības, gastroenteroloģiskās saslimšanas un citas. Taisnība, maza bērna kuņģis ir 5 reizes mazāks nekā pieaugušajam, tomēr nepieciešamo uzturvielu daudzums ir ievērojami lielāks. Aprēķināts, ka uz 1 ķermeņa kilogramu bērnam nepieciešams 5,5 reizes vairāk dzelzs, 4 reizes vairāk kalcija, 3 reizes vairāk svarīgo taukskābju un 7 reizes vairāk D vitamīna. 
 

Bet ir tādas uzturvielu grupas, kuras vajadzētu īpaši pieskatīt, lai netiktu uzņemtas par daudz. Piemēram, olbaltumvielas, piesātinātie tauki un cukurs. Starp citu, tieši ar šīm uzturvielām visbiežāk grēko arī paši pieaugušie. Tā kā mazie mācās no vecākiem, likumsakarīgi, ka daudzu bērnu uzturs pēc gada vecuma kļūst nesabalansēts un viņiem parādās aptaukošanās problēmas. 

Mammām, kuras pašas mazuļus pēc gada vecuma vairs nebaro ar krūti, iesaku bērna uzturā iekļaut speciālos piena dzērienus, kas sastāva ziņā ir speciāli pielāgoti mazuļa vajadzībām. 

Ja uzturā lieto pārāk lielu daudzumu olbaltumvielu, tas var paaugstināt aptaukošanās risku, pārāk daudz sāls var veicināt asinsspiediena paaugstināšanos, pārāk daudz piesātināto tauku var izraisīt sirds slimības, pārāk liels uzņemtā cukura daudzums ietekmē zobu veselību un palielina aptaukošanās risku. 



Alternatīva govs pienam
Pēdējā laikā sabiedrībā arvien vairāk tiek diskutēts par govs piena patieso ietekmi cilvēka veselībā. Man tuvs ir amerikāņu uzskats, ka katram zīdītājam visveselīgākais ir savas sugas piens. Govs piens paredzēts teliņiem, mātes piens – mazuļiem. Nenoliedzami, mātes piens ir vislabākais uzturs mazulim, jo tajā ir visas nepieciešamās uzturvielas. Tas satur garo ķēžu polinepiesātinātās taukskābes (LCP), kas palīdz smadzeņu un redzes attīstībā, kā arī nukleotīdus un oligosaharītus, kas palīdz dabiski stiprināt bērnu imūnsistēmu.


Bet ko darīt tad, ja māmiņai kādu iemeslu pēc pašai savs piens neveidojas vai organisms to priekšlaikus pārtrauc ražot? Vai arī māmiņai jāatgriežas darbā, vai mācībās? Vai arī ģimene dodas ceļojumā, bet māmiņa nevēlas publiskā vietā barot mazo ar krūti? Tad savām pacientēm iesaku bērniem uzturā dot speciālos piena maisījumus jeb kā ražotāji tos sauc – speciālos piena dzērienus. 
 

Pašlaik veikalos nopērkami dažādi speciālie piena maisījumi. Aptamil 3 Kindermilch ir īpašs ar to, ka atšķirībā no govs piena tas satur bērna vecumam atbilstošas olbaltumvielas, kā arī nodrošina strauji augošo organismu ar citām svarīgākajām uzturvielām. Šis piena dzēriens ir paredzēts bērniem no viena gada vecuma. Aptamil Kindermilch 3 satur Pronutra + kompleksu: bagātināts ar klīniski pārbaudītu galakto- un fruktooligosaharīdu kompleksu (GOS/FOS - 1,2g/100ml), dzelzi un vitamīniem A un D. Aptamil Kindermilch 3 satur A un C vitamīnus, kas veicina normālu imūnsistēmas darbību.

Pētījumu rezultāti atklāj, ka daudzās attīstītajās Eiropas valstīs bērni vecumā no 1 līdz 4 gadiem par maz uzņem dzelzi. Latvijā zinātniski pētījumi par šo aspektu nav veikti, bet situācija varētu būt līdzīga. Specializētie piena dzērieni var palīdzēt šīs problēmas risināšanā.

Mammām, kuras pašas mazuļus pēc gada vecuma vairs nebaro ar krūti, iesaku bērna uzturā iekļaut speciālos piena dzērienus, kas sastāva ziņā ir speciāli pielāgoti mazuļa vajadzībām. Šos piena dzērienus var dot kā dzērienus starp ēdienreizēm vai ēdienreižu laikā, var izmantot kā īpašu padzērienu pirms miega vai arī izmantot kā putras sastāvdaļu – ierastā govs piena vietā, kad putra gatava, pievienot speciālos piena dzērienus. 


Pētījumu rezultāti runā pārliecinoši
Tā kā bērnu aptaukošanās ir aktuāla problēma daudzās pasaules valstīs un pārāk lielais uzņemto olbaltumvielu daudzums var būtiski ietekmēt aptaukošanās risku, Francijā 2013. gadā tika veikts pētījums, kura mērķis bija noskaidrot govs piena un specializētā piena dzēriena ietekmi uz uzņemto olbaltumvielu daudzumu. Pētījumā piedalījās bērni no 1 līdz 2 gadu vecumam. 63 bērni, kuri pētījuma ietvaros lietoja govs pienu, uzņēma 45% olbaltumvielu, savukārt 55 bērni, kuri lietoja specializēto piena dzērienu, saņēma tikai 27% olbaltumvielu*. 
 

Reklāma
Reklāma

Savukārt citu pētījumu rezultāti atklāj, ka daudzās attīstītajās Eiropas valstīs bērni vecumā no 1 līdz 4 gadiem par maz uzņem dzelzi. Latvijā zinātniski pētījumi par šo aspektu nav veikti, bet situācija varētu būt līdzīga. Specializētie piena dzērieni var palīdzēt šīs problēmas risināšanā. 2009. gadā Austrālijas zinātnieku veiktais pētījums par iespējām veicināt nepieciešamā dzelzs daudzuma uzņemšanu ar pārtiku atklāja, ka speciālie piena dzērieni var palīdzēt uzņemt nepieciešamo dzelzs devu.2 



D vitamīns – stipriem kauliem
Kā vēl vienu Aptamil 3 Kindermilch piena dzēriena priekšrocību var minēt sastāvā esošo D vitamīnu. Kā zināms, D vitamīns palīdz organismā uzsūkties kalcijam, šādi sekmējot kaulu attīstību, kas īpaši aktuāla ir bērniem augšanas procesā. Arī Amerikas Medicīnas Institūta 2010. gadā publicētajā apskatā par kalcija un D vitamīna nozīmi ir norādīts, ka bērnam ir jāuzņem vairāk D vitamīna nekā pieaugušajam. Tas skaidrojams ar aktīvu bērna skeleta veidošanos un augšanu. Protams, D vitamīnu vislabāk ir uzņemt, uzturoties svaigā gaisā, jo D vitamīns ir vienīgais, kuru organisms spēj sintezēt pats saules gaismas ietekmē. Taču, tā kā bērniem nepieciešams uzņemt septiņas reizes vairāk D vitamīna nekā pieaugušajiem, tad ieteicams D vitamīnu uzņemt arī ar uztura palīdzību. 

 

Kā lietot speciālo piena dzērienu?
Strādājot kopā ar mazo bērnu vecākiem, redzu, ka viņiem ir zināms, kā pareizi lietot piena dzērienus. Uz produkta iepakojuma norādītais pulvera daudzums jāatjauc ar siltu ūdeni (apmēram 40 grādu temperatūrā) un tad jāpiedāvā mazajam padzerties. Prieks, ka pēdējā laikā arvien mazāk praksē nākas sastapt situāciju, kad mammas un tēti speciālos piena dzērienus liek uzsildīt mikroviļņu krāsnī. Ir svarīgi katrai ēdienreizei pagatavot savu porciju.  Bet, ja vecākiem rodas kādi jautājumi, viņi tos uzdod bērnu pediatriem. 

 

* Ghisolfi J et al. Nutrient intakes of children aged 1-2 years as a function of milk consumption, cows' milk or growing-up milk. Public Health Nut 2013 Mar;16(3):524-34

** E Szymlek-Gay et al, Am J Clin Nutr. 2009;90:1541-51  Iron deficiency: no official cut-off; Serum ferritin <10; <12 and <16 ug/L reported. Adjusted for age, sex, infection, ethnicity, education & income