Kas vērtīgs putrās un kuras putras ir vismazvērtīgākās

 10. oktobris 2019 18:00 Raksts

Putra ir ļoti labs ogļhidrātu avots. Kāpēc nepieciešami ogļhidrāti? Tie ir galvenais enerģijas avots, ogļhidrāti nepieciešami arī muskuļu masas veidošanai. Tomēr ir svarīgi izvēlēties pareizos ogļhidrātus, jo vieni savu enerģiju atdod ātri, citi – lēni un pakāpeniski, tādā veidā nodrošinot organismu ar ilgāku sāta sajūtu un enerģijas daudzumu vairākām stundām. 



Foto: Shutterstock.com

Uztura speciālisti putras iesaka ēst brokastīs, jo paēdot putru, bērns jutīsies paēdis un enerģisks visu dienas pirmo pusi līdz pat pusdienām.


Ātrie ogļhidrāti ir cukurs, konfektes, balto miltu izstrādājumi, kas zarnu traktā ātri tiek uzņemti, paaugstina asinīs glikozes līmeni un attiecīgi arī insulīna daudzumu, kas šo glikozi pārstrādā. Muskuļi nepaspēj iztērēt ātro ogļhidrātu enerģiju, tā pārvēršas taukos un attiecīgi – liekajā svarā. 

 

Mazuļiem līdz 2 gadu vecumam, lai pilnāks puncis, putru var pasniegt arī vakariņās.  Tā nodrošinās sāta sajūtu un ļaus saldāk čučēt. 

“Graudaugu produkti, arī putras, atrodas veselīga uztura piramīdas pamatdaļā. Tas nozīmē, ka ēdienkartē to jābūt visvairāk – aptuveni 50% no visiem ikdienā lietotajiem produktiem,” atgādina uztura speciāliste Inga Širina.

Putras, īpaši pilngraudu putras,  ir lēno ogļhidrātu avots. Enerģija no tiem izdalās pakāpeniski, organisms jūt ilgstošu sāta sajūtu.  Šķiedrvielas, kas rodamas graudaugos, nodrošina normālu vēdera izeju. 
Turklāt putras ir B grupas vitamīnu avots, tie nepieciešami normālas nervu sistēmas attīstībai un darbībai, ādai, matiem, nagiem. 

Uztura speciālisti putras iesaka ēst brokastīs, jo paēdot putru, bērns jutīsies paēdis un enerģisks visu dienas pirmo pusi līdz pat pusdienām. 

Mazuļiem līdz 2 gadu vecumam, lai pilnāks puncis, putru var pasniegt arī vakariņās.  Tā nodrošinās sāta sajūtu un ļaus saldāk čučēt. 


Kādas putras nevajadzētu ēst?  
Ja vien iespējams, nedodiet priekšroku gatavajām veikala putrām vienas porcijas iepakojumos. Tajās ir daudz cukura – līdz pat 2 tējkarotēm uz paciņu.  Cukura daudzumam ātrajā putrā nevajadzētu pārsniegt 3 gramus 100 gramos produkta. 

Arī ātri vārāmās, ar verdošu ūdeni aplejamās putras,  ir zaudējušas daudz no grauda spēka. Izvēloties ātri vārāmās pārslas, der pievērst uzmanību uz iepakojuma norādītajam šķiedrvielu daudzumam. Ja tas ir mazāks par 2 gramiem 100 gramos sausa produkta, visticamāk, turat rokās pārslas, kas nesatur grauda vērtīgās daļas, proti, apvalkus un dīgļus. Šāds produkts ir mazvērtīgs.

Veselībai labvēlīgāka ir biezputra, kas satur vismaz 4 gramus šķiedrvielu 100 gramos sausa produkta. Visvairāk šķiedrvielu ir kviešu un auzu putraimos (ap 10 g/ 100 g). Vismazāk balastvielu ir mannā un baltajos rīsos.

 


Konsultēja Capital Clinic Riga ārste - pediatre Sanita Mitenberga

 
 
 



0 Pievienot komentāru

Saistītie raksti

Kategorijas